Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Co si skutečně myslí o zlatě špičkoví manageři hedgeových fondů (část 1.)

10. 3. 2015, Jeff Clark
 

Co si skutečně myslí o zlatě špičkoví manageři hedgeových fondů (část 1.)

V lednovém vydání reportu BIG GOLD vyzpovídal Jeff Clark 17 analytiků, ekonomů a finančních spisovatelů ohledně toho, co očekávají od zlata v roce 2015. V článku, který jsme zveřejnili na našem portálu pod názvem Caseyresearch - Outlook 2015: co byste skutečně měli vědět, jste mohli nalézt rozhovory s Dougem Caseyem, Olivierem Garretem, Budem Conradem, Louisem Jamesem, Terrym Coxonem.

Dnes vám předkládáme rozhovory s dalšími významnými osobnostmi o jejich pohledu na zlato a současnou světovou ekonomickou situaci.

James Rickards

James Rickards je výkonný ředitel pro globální strategie ve společnosti West Shore Funds a editor měsíčníku Strategic Inteligence. Je autorem bestselleru The Death of Money a světového bestselleru Currency Wars. James Rickards je portfolio manager, právník, ekonom a zastával významné funkce v Citibank, Long-Term Capital Management a Caxton Associates. Píše příspěvky pro Financial Times, Evening Standard, New York Times, Washington Post a poskytuje rozhovory pro televizní stanice BBC, CNN, NPR, C-SPAN, CNBC, Bloomerg, Fox a Wall Street Journal.

Jeff: Vaše kniha The Death of Money nepopisuje příliš optimistický ekonomický scénář. Čeho se může dočkat řadový občan, pokud se události budou odvíjet tak, jak popisujete?

James: Konečným výsledkem současného vývoje mezinárodního finančního systému bude téměř bez pochyby vysoká inflace, která bude hraničit s hyperinflací (hovořím o amerických dolarech). Avšak než k tomu dojde, může to trvat i několik let a nejprve můžeme zažít mírnou deflaci. Nyní upadají globální trhy do deflace, avšak centrální bankéři musejí dosáhnout inflace, aby byly vládní dluhy udržitelné. Výsledkem je vrtkavá nerovnováha mezi přirozenou deflací a inflační politikou. Čím větší deflace bude přetrvávat ve formě nižších cen ropy a ostatních komodit, tím více musí centrální banky tvrdošíjně lpět na uvolněné monetární politice. Nakonec zvítězí inflace, ale bude to za cenu vysoké volatility a velmi nestabilních procesů.

Jeff: Cena zlata je v sestupném trendu již 3 roky. Jsou důvody pro držbu zlata minulostí? A pokud ne, co podle vás spustí nový býčí (vzestupný) trend?

James: Důvody pro vlastnění zlata nezmizely. Ve skutečnosti se události začínají zajímavě odvíjet. Já osobně zřídkakdy přemýšlím o „ceně“ zlata. Vnímám zlato jako peníze a vše ostatní poměřuji jednotkami zlata. Např. pokud jde cena zlata v dolarech dolů (a zlato vnímám jako konstantní uchovatel hodnoty), znamená to, že dolar jde nahoru, což značí, že budu potřebovat více jednotek zlata k tomu, abych si koupil jeden dolar. Tato perspektiva je velmi užitečná, protože cena zlata může klesat v dolarech, ale souběžně může růst např. v japonských jenech, což se často děje tehdy, když japonský jen kolabuje vůči dolaru.

Zlato je „dole“ dle mého názoru proto, že americký dolar je nyní silný. Avšak silný dolar působí deflačně, a to navíc v momentě, kdy FED usiluje o inflační politiku. Proto očekávám, že FED nezvedne úrokové sazby v roce 2015 kvůli slabému ekonomickému růstu v USA a také proto, že FED nechce silný dolar. Až se toto nezvýšení sazeb zrealizuje, dolar by měl začít klesat a zlato by mělo jít v dolarovém vyjádření nahoru.

Také hrozící globální nedostatek fyzického zlata vůči poptávce je předzvěstí „short squeeze“ na papírovém trhu s futures kontrakty, opcemi a ETF. Nový býčí trh bude odstartován v momentě, kdy trh zjistí, že FED nemůže zvednout sazby v roce 2015 a také, že FED musí ještě ve větší míře pokračovat v kvantitativním uvolňování, což by mohlo nastat pravděpodobně na začátku roku 2016.

Jeff: Pokud vezmeme v úvahu, že víte, co by se mohlo stát, jak by si měl průměrný investor připravit své portfolio?

James: Jelikož existuje zároveň riziko deflace i inflace v krátkém horizontu, „rozumné“ portfolio by mělo být připraveno na obojí. Investoři by měli vlastnit zlato, stříbro, půdu, umění a ostatní tvrdá aktiva jako zajištění proti inflaci. Proti deflaci by měli držet hotovost a 10leté americké dluhopisy. Také by mohli zahrnout pečlivě vybrané investiční alternativy jako „globální hedgeové macro fondy“ a spekulativní investiční kapitál. Na druhé straně by se měli vyvarovat rozvíjejících se trhů (emerging markets), „junk“ dluhopisů a technologických akcií.

Steve Henningsen

Steve Henningsen je výkonný ředitel pro investiční strategie a partner ve společnosti The Wealth Conservancy, což je společnost, která se specializuje na investiční management, plánování a řízení kapitálu se zaměřením na jeho ochranu. Je celoživotním studentem, cestovatelem, důvěrníkem a skeptikem.

Jeff: FED a ostatní centrální banky udržely ekonomiku a podpořily trhy mnohem déle, než se mnozí domnívali. Jak dlouho mohou podle vás být schopny v tomto pokračovat? A myslíte si, že se FEDu podařilo odvrátit krizi?

Steve: Nedomnívám se, že žijeme v novém ekonomickém paradigmatu, ve kterém může národ vyřešit své problémy se solvencí tím, že se bude neustále zadlužovat. Na otázku, jak dlouho budou centrální banky schopny oddalovat konsekvence skutečně nadměrného růstu dluhu v posledních 30 letech, se zdráhám odpovědět, jelikož jsem si nikdy nedovedl představit, že by mohly zajít tak daleko, bez toho, aniž by pohár přetekl.

Jakkoliv jsem se mýlil v načasování v posledních 2 letech, nyní začínám pochybovat o tom, že mohou vydržet dalších 12 měsíců. V posledních několika měsících se akciový trh dvakrát zatřásl a FED okamžitě zasáhl a trh podepřel.

Tím jak skončilo QE, zpomalila se globální ekonomika, posílil dolar a prudce poklesla cena ropy, se začínají v letošním roce roztahovat deflační křídla, což centrálním bankám ještě více komplikuje situaci.

Jeff: Zlato klesá již 3 roky. Co si myslíte, že může změnit tento pokles? Máme očekávat, že zlato zůstane „slabé“ ještě několik let?

Steve: Nevzpomínám si na žádné aktivum, které by bylo tak očerňováno jako zlato v poslední době. Zatímco náš blyštivý přítel nechal většinu investorů „vykrvácet a zanechal je ležet v jámě podél cesty“, ukazují se určité náznaky zmrtvýchvstání. Zatím však nepředpokládám, že zlato předvede něco významného v první polovině roku 2015, a to kvůli zvětšující se deflaci. Také může být stlačeno níže, pokud se globální likvidita opět přesune do akcií. Ale jsem přesvědčen, že naše centrální banka obnoví QE 4 a zlato tím pádem bude opět žádáno, jakmile investoři zjistí, že FEDu došly náboje.

Divokou kartou je podle mě masivní akumulace zlata (a stříbra) Ruskem, Čínou a Indií a spekulace, které jsou v pozadí. Pokud by bylo v budoucnu oznámeno, že zlato bude součástí nového monetárního systému a začnou se zavádět měny kryté (částečně) zlatem, pak začne renesance zlata.

Jeff: Jak by si měl podle vás běžný investor připravit své portfolio vzhledem k možnostem, které mohou nastat?

Steve: Samozřejmě držím své pozice ve zlatě i přesto, jak bolestivé jsou poslední zkušenosti. Také bych měl zmínit expozice v akciích skrze investiční managery s možností být jak v LONG, tak SHORT pozicích. Domnívám se, že tato strategie nakonec ukáže svou skutkovou podstatu vůči pozicím, které jsou drženy jen na LONG. Také dluhopisy mohou pomoci vyrovnat deflační rizika, ale nejsou rozhodně dlouhodobou investicí. Investoři by měli držet i určitou hotovost, aby mohli využít případného poklesu akcií, a také bych se držel stranou průmyslových komodit, dokud tento deflační cyklus neodezní.

Vzácné kovy a aktiva na ně navázaná snad již nemohou být více nenáviděna, a proto představují největší význam v portfoliu, pokud je investor schopen ustát jejich volatilitu.

Grant Williams

Grant Williams je autorem finančních newsletterů pod názvem „Things That Make You Go Hmmm“ a spoluzakladatelem Real Vision Television. Posledních 30 let působil na finančních trzích v Londýně, Tokiu, Hongkongu, New Yorku, Sydney a Singapuru. V současnosti pracuje jako poradce ve společnosti Vulpes Investment Management v Singapuru.

Jeff: FED a ostatní centrální banky udržely ekonomiku a podpořily trhy mnohem déle, než se mnozí domnívali. Jak dlouho mohou podle vás být schopny v tomto pokračovat? A myslíte si, že se FEDu podařilo odvrátit krizi?

Grant: V posledních letech jsem opakovně odkazoval na nezvyklý jev, který se opakuje i v letošním roce: dlouho se může dít, že na věcech, které se kolem nás dějí, nikomu nezáleží), až do dne, kdy na nich najednou začne záležet všem. Zdá se, že jsme nikdy nebyli blíže takového momentu, kdy se situace může vymknout z rukou jak centrálních bankéřů, tak politiků.

Existuje celá řada zdánlivě nekončících situací, které mohou zničehonic vyvstat a mít závažné důsledky pro mnoho lidí – ať už jde o události v Rusku, Řecku, o klesající ceny ropy, ztrátu kontroly v Japonsku. Existuje možnost, že událost typu Černé labutě se vynoří jakoby odnikud a že chamtivost bude přes noc nahrazena strachem, jak už to bývá u kolektivní psychologie trhů. A až se toto stane, lidé budou chtít zlato.

Otázkou potom bude, kde ho chtějí vzít. Fyzické zlato se totiž soustavně pohybuje ze Západu na Východ a to navzdory nízké ceně na papírovém trhu v posledních letech. Tato situace může pokračovat, dokud zde nebude náhlá širší potřeba zlata jako pojistky nebo měny. Až tento den nastane, cena se pohne prudce vzhůru, jelikož již nebude stanovována na papírovém trhu – kde existuje neodmyslitelně nekonečná nabídka – ale bude stanovována na trhu s fyzickým zlatem, na kterém je nabídka velmi neelastická a existující zásoby zlata se pohybují již několik let ve prospěch „silných rukou“. A jedinou možností, jak tuto nerovnováhu vyřešit, je vyšší cena zlata.

Jeff: V posledních letech jste toho o zlatě napsal hodně. Co jsou podle vašeho názoru nejdůležitější faktory, které by měl investor do zlata mít na paměti?

Grant: Domnívám se, že hlavní pozornost by se měla věnovat dvěma věcem: za prvé - rozdílu mezi „papírovým“ a fyzickým zlatem. Za druhé – pokračující repatriaci zlata centrálními bankami.

První bod je něčím, čemu investoři, kteří sledují dlouhodobě trh se zlatem, dobře rozumí. Ale to druhé je něčím, co může potenciálně zažehnout pomyslný oheň, který by v bankách způsobil „run“ na zlato.

Protože skrze masivní leasingy a rehypotekační programy centrálních bank existují několikanásobné nároky na jednotlivé zlaté slitky a cihly. Jednotlivé repatriace dodávek zlata způsobují jistá rizika, která mohou zapříčinit paniku centrálních bank. Také již můžeme sledovat začátek divergence v monetární politice jednotlivých bank, kdy každá z nich začíná zjišťovat, že je zde sama za sebe, ale pokud by se tento sentiment rozšířil na trh se zlatem, mohlo by to způsobit značný zmatek.

Pečlivě tedy sledujte zprávy ohledně repatriací zlata – existuje totiž jistý bod zlomu, kterého když bude dosaženo, může způsobit požár na trhu s fyzickým zlatem v takovém rozsahu, jaký jsme v minulosti ještě neviděli – a tento bod zlomu může klidně nastat v roce 2015.

Jeff: Jak by si měl podle vás běžný investor promyslet své portfolio vzhledem k možnostem, které mohou nastat?

Grant: Nyní jsou v portfoliu zásadní dvě věci: hotovost a zlato. Poměr rizika a výnosu není aktuálně u akcií příliš atraktivní při současných cenových úrovních. Domnívám se, že akcie brzy zastaví svůj hvězdný růst, a proto si myslím, že je spíše na čase zahájit výstupní strategii.

„Nepákované“ fyzické zlato nenese riziko protistrany a udrželo se zde s námi více než 6.000 let.

Na druhou stranu, pokud „vyschne nabídka“, držba zdravého množství hotovosti vám umožní vstoupit do trhu ve správný okamžik a na velmi zajímavých úrovních, které vám přinesou zhodnocení vašeho kapitálu.

Pamatujte si, že peníze vyděláte, pokud aktiva kupujete, nikoliv když je prodáváte.

 

Zdroj: CLARK, Jeff. What Top Hedge Fund Managers Really Think About Gold. In: [online]. [cit. 2015-03-06]. Dostupné z: http://www.caseyresearch.com/cdd/what-top-hedge-fund-managers-really-think-about-gold

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 59 579 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 187 178 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 15 721 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít