Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Co si skutečně myslí o zlatě špičkoví manageři hedgeových fondů (část 2.)

20. 3. 2015, Jeff Clark
 

Co si skutečně myslí o zlatě špičkoví manageři hedgeových fondů (část 2.)

V lednovém vydání reportu BIG GOLD vyzpovídal Jeff Clark 17 analytiků, ekonomů a finančních spisovatelů ohledně toho, co očekávají od zlata v roce 2015. V článku, který jsme zveřejnili na našem portálu pod názvem Caseyresearch - Outlook 2015: co byste skutečně měli vědět, jste mohli nalézt rozhovory s Dougem Caseyem, Olivierem Garretem, Budem Conradem, Louisem Jamesem, Terrym Coxonem.

Dnes vám předkládáme druhou část rozhovorů s dalšími významnými osobnostmi o jejich pohledu na zlato a současnou světovou ekonomickou situaci.

Pro zobrazení první části klikněte zde.

Chris Martenson

Chris Martenson je ekonomický badatel a futurista se specializací na spotřeby energií a přírodních zdrojů. Je spoluzakladatelem „Peak Prosperity“ a byl jedním z prvních ekonomů, kteří předpověděli splasknutí nemovitostní bubliny a korekci akciového trhu v roce 2008.

Jeff: FED a ostatní centrální banky udržely ekonomiku a podpořily trhy mnohem déle, než se mnozí domnívali. Jak dlouho mohou podle vás být schopny v tomto pokračovat? A myslíte si, že se FEDu podařilo odvrátit krizi?

Chris: Kdyby lidé byli racionální, toto vše by se zastavilo již dávno. Neexistuje možnost, jakou může být současný dluh splacen. Investoři kupují 10leté italské dluhopisy s výnosem 2 %. Nebo japonské vládní dluhopisy s téměř 0% výnosem, přičemž v Japonsku připadá na jednoho obyvatele dluh okolo 1 mil. USD a stále roste. Nemohu říct, jak dlouho tito tzv. „investoři“ budou ochotni zůstat iracionální, ale byl bych velice překvapen, pokud bychom prošli rokem 2016 bez větší finanční krize.

Samozřejmě tato bublina je bublinou víry a její hlavní odvozeninou je víra v měny. Máme zde globální bublinu. Než praskne, trvá to nějaký čas, a sice proporčně k její velikosti. A bubliny, které vytvořil FED a ostatní centrální banky jsou skutečně největší v lidské historii. Nikdy nemůžeme přesně vědět, kdy bublina praskne anebo kdo za její prasknutí ponese vinu. Jediné co můžeme dělat, je být připraveni.

Jeff: Pokud deflační síly zesílí, jak si podle vás povede zlato?

Chris: Nejprve špatně, ale následně velice dobře. Je to jako s právě rostoucím dolarem. Dolar neroste proto, že by byl najednou nejdokonalejší světovou měnou, avšak při globální deflaci tečou prostředky nejprve do dolaru.

V porovnání s tím je zlato nejprve vyprodáváno všemi spekulanty, kteří jsou v LONG pozicích a potřebují hotovost, aby si kryli ostatní obchody.

Avšak ve druhé fázi si lidé uvědomí, že finančním institucím a dokonce celým národům a státům, které jsou zapleteny do deflačního zmatku, se nedá věřit. S neprůhledným účetnictvím a masivními derivátovými pozicemi je skutečně nejasné, kdo je solventní a kdo není.

A to je moment, kdy zlato bude znovu objeveno jako monetární aktivum, které nenese riziko protistrany za předpokladu, že držíte skutečné fyzické zlato a ne pouze papírový kontrakt (oprávnění) na zlato, jelikož tyto dvě formy jsou zcela odlišné.

Jeff: Pokud vezmeme v úvahu, že víte, co by se mohlo stát, jak by si měl průměrný investor připravit své portfolio?

Chris: Neinvestovat do „papírových“ aktiv, ale do reálných statků. Historie je jednoznačná - pokud je nainvestováno příliš v „papírových instrumentech“, nebo pokud je jejich cena příliš vysoká - jejich hodnota bude klesat.

Osobně preferuji půdu, vzácné kovy, některé druhy nemovitostí a solidní podniky, které produkují skutečně výrobky.

Náš náhled v „Peak Prosperity“ je následující - nyní vítězí deflace, i přes veškerou snahu centrálních bank. A jedna z posledních věcí, kde bychom chtěli mít své investice, jsou „papírová aktiva“.

Avšak předtím, než dojde k úplnému rozpadu současného měnového systému, nastane poslední zoufalý pokus centrálních bank, což bude zahrnovat tištění peněz nebývalého rozměru a tyto peníze půjdou přímo ke spotřebitelům. Možná to budou nějaké daňové úlevy a škrty nebo dokonce přímá deposita na bankovní účty.

Až tento moment beznaděje nastane, nebudete chtít vlastnit nic, co by mohlo mít nádech měny, a budete usilovat o cokoliv reálného, co budete moci držet skutečně v rukou. To může zahrnovat i akcie – ale v žádném případě měnu samotnou. Budete utíkat, abyste koupili cokoliv reálného a utratili peníze předtím, než to udělá někdo před vámi.

Do tohoto momentu jsme ještě nedospěli, ale zajisté tam směřujeme. Očekávejte nejdříve velkou deflaci a následně se mějte na pozoru, jakmile centrální banky odpoví novou emisí bankovek.

Kvůli tomuto náhledu se domníváme, že je důležité mít dobře vyvážené portfolio. Nyní nastává čas, abychom začali směřovat naše peníze do reálných aktiv, nebo mít alespoň plán, který v případě deflačních impulzů můžete použít.

Brent Johnson

Brent Johnson je výkonný ředitel v Santiago Capital, což je investiční fond se zlatem, který skladuje fyzické zlato mimo USA a také mimo bankovní systém. Brent je také výkonným managerem ve společnosti Baker Avenue Asset Management, kde se specializuje na vytváření investičních strategií pro dobře situované klienty. Pracoval i v Credit Suisse jako vicepresident pro privátní klientelu a ve společnostech Donaldson a Lufkin & Jenrette v New Yorku.

Jeff: FED a ostatní centrální banky udržely ekonomiku a podpořily trhy mnohem déle, než se mnozí domnívali. Jak dlouho mohou podle vás být schopny v tomto pokračovat? A myslíte si, že se FEDu podařilo odvrátit krizi?

Brent: Přestože nemám příliš v lásce centrální bankéře, musím jim dát z pohledu machiavellismu kredit za to, jak dlouho jsou schopni prodlužovat svůj vliv. Nebyl jsem překvapen tím, že mohou zinscenovat krátkodobé zotavení ekonomiky, a proto i přesto jsem řídil investiční fond se vzácnými kovy. Nedoporučuji klientům, aby vložili všechny své peníze do zlata. Ale musím také přiznat, že jsem byl překvapen délkou býčího trhu na akciích a délkou medvědího trhu na zlatě.

Jsem také kontinuálně překvapen (i když bych neměl být) ochotou investiční veřejnosti akceptovat vše, co jim centrální bankéři „namluví“. Současné oživení nebude zdaleka permanentní a nakonec skončí velmi, ale velmi špatně.

Avšak nemám věšteckou kouli, abych mohl s jistotou říct, jak dlouho bude toto divadlo pokračovat. Oni v tom mohou pokračovat potenciálně další rok, ale současně by mě nepřekvapilo, pokud by vše prasklo již zítra, protože toto vše je pouze zinscenované. A proto držím nadále zlato. Zlato je konečná forma peněz a nemůže být zničeno ani inflací, deflací, arogancí centrálních bank nebo jakýmikoliv jinými šoky, které se v současnosti dějí na světových trzích.

Jeff: Jako manager fondu se zlatem sledujete jeho pokles déle než 3 roky. Co to změní a kdy? Nebo bychom měli očekávat, že zlato zůstane slabé několik dalších let?

Brent: Zlato prožívá jeden z nejdelších medvědích trhů v historii. Mnoho z nás, kteří jsme v tomto trhu aktivní, musíme této situaci čelit. Mýlili jsme se, co se týče směru zlata po dobu 3 let. Stojí za tímto poklesem „bullion banky“? Nebo je tento pokles koordinován centrálními bankami ve snaze prodloužit život současnému systému „fiat“ měn? Nebo Západ nerozumí skutečné podstatě zlata a posílá většinu zlata na Východ? Netuším,…..možná je to kombinace všech 3 uváděných faktorů nebo to může být ještě něco jiného.

Co však vím, je fakt, že zlato je stále dole. Dobrou zprávou je…., že to je „okay“. Je to „okay“ proto, že zlato dole nezůstane. Celá pointa investování je v arbitrážním rozdílu mezi cenou a hodnotou. A právě nyní je zde ohromná arbitráž k využití. Jak konstatoval Jim Grant: „Investování je o tom, aby lidé s vámi souhlasili…..později souhlasili.“

Abych to shrnul, nebyly to jednoduché 3 roky. Toto není hra pro „malé chlapce“ a já osobně jsem prožíval nepříliš pěkné chvíle jako mnoho ostatních. Domnívám se, že trend se změní tehdy, jakmile si veřejnost začne klást otázky ohledně centrálních bank. Již nyní začínáme vidět praskliny v jejich všemohoucnosti. Avšak větší část investorů se stále domnívá, že centrální banky zachrání trhy, pokud to bude potřeba, a také věří, že centrální banky budou úspěšné. Dle mého názoru se mýlí.

Existuje několik katalyzátorů, které mohou zažehnout jiskru – ropa, Rusko, ostatní rozvíjející se trhy (emerging markets), ECB nebo monetizace Japonského dluhu. O toto „oživení“ se snažíme již příliš dlouho. A z matematické perspektivy to nemůže trvat věčně. Jak jsem říkal již předtím, věříte-li v matematiku, kupujte zlato.

Jeff: Pokud vezmeme v úvahu, že víte, co by se mohlo stát, jak by si měl průměrný investor připravit své portfolio?

Brent: Odpověď na tuto otázku závisí na několika faktorech. Odvíjí se to od věku investora, množství vlastněných aktiv, výši příjmů, jeho cílů, tolerance pro volatilitu apod. Avšak obecně jsem velkým zastáncem tzv. „permanetního portfolia“. Pokud držíte stejné množství v akciích, nemovitostech, ve zlatě a fixním příjmu, tak za posledních 40 let se váš výnos rovná akciovému indexu S & P 500 s podstatně menší volatilitou. A takové portfolio bude úspěšné v inflaci, deflaci, hyperinflaci, kolapsu apod.

Takže pokud jste někým, kdo chce ochránit své bohatství s minimem volatility, toto je velmi slušné řešení. Pokud jste mladší a chcete teprve bohatství dosáhnout a máte před sebou nějaké roky, kdy můžete ustát volatilitu, orientoval bych se více směrem ke zlatu a akciím společností těžících zlato a méně směrem k fixnímu příjmu.

A přestože zlato vnímám jako pojištění, které by mělo chránit majetek, pak v současnosti je zde také velký prostor pro vytvoření fenomenálního návratu investice a tedy bohatství.

Avšak bez ohledu na váš věk, velikost vašeho jmění, nebo vašeho světového názoru, alokace zlata ve vašem portfoliu by neměla být nulová. Zlato si povede v následujících letech totiž velmi dobře a investoři, kteří jsou ochotni uvažovat kontrariánsky, budou profitovat nejen z bezpečí zlata, ale i z toho, že jim přinese jmění.

Ještě jednu vlastnost zlata byste si měli zapamatovat - přestože zlato může být volatilní, není rizikové! Volatilita je fluktuace ceny aktiva na základě denních či týdenní pohybů. Riziko je pravděpodobnost permanentní ztráty kapitálu. A pokud vlastníte zlato v jeho fyzické podobě, v zásadě neexistuje možnost, jak permanetně ztrácet kapitál. Je to jediné aktivum, které dokázalo udržet svou hodnotu nejen roky, ale celá staletí. Já osobně se nepovažuji za chytřejšího než „tisíce let kolektivní světové moudrosti“. Ale pokud vy ano, přeji vám hodně štěstí!

 

Zdroj: CLARK, Jeff. What Top Hedge Fund Managers Really Think About Gold. In: [online]. [cit. 2015-03-06]. Dostupné z: http://www.caseyresearch.com/cdd/what-top-hedge-fund-managers-really-think-about-gold

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 16 911 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 22 360 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 195 467 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít