Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Poslouží krize na Ukrajině jako roznětka rozsáhlých finančních válek, které ohrozí výsadní postavení amerického dolaru? (část 1/2)

17. 4. 2014, Bud Conrad
 

Poslouží krize na Ukrajině jako roznětka rozsáhlých finančních válek, které ohrozí výsadní postavení amerického dolaru? (část 1/2)

Když jsem byl ještě dítě, pomohl jsem svému nejlepšímu příteli, chytřejšímu než já, vytvořit 3D šachy.

Poskládali jsme do vrstev jednu po druhé 8 skleněných desek o rozměru šachovnice 8x8 cm. Pravidla byla shodná s klasickou šachovou hrou až na to, že jednotlivé figurky se mohly pohybovat jak mezi jednotlivými deskami šachovnice, tak ze strany na stranu. Například věží jste mohli táhnout rovně nahoru i dolů skrze všechny vrsty.

achy
3 D šachy

Pokud bychom zůstali pouze u těchto modifikací, naše 3D šachy se mohly uchytit. Ale z pohledu nás dětí nám figurky střelce a koně přišly nezajímavé, a tak jsme do hry přidali další kus sami sebe a přejmenovali je na „blázen“ a „nemotora“.

Nepotřebuji dodávat, že popularita našich 3D šachů se nikdy nerozšířila dále než za hranice kamarádovy herny.

Sdílím s Vámi tento příběh proto, že 3D šachovnice slouží jako perfektní model jak porozumět komplexu geopolitických machinací vycházejících z Ruské anexe státního území Krymu. Obzvláště vyjmenuji-li tři hlavní úrovně mezinárodních vztahů: geografie, ekonomika, peníze a uspořádám je následovně:

geopolitical framework
Geopolitická struktura

Geopolitické vztahy jsou mnohem komplexnější než v minulosti. Historicky impéria sousedila a mohla být snadno vyznačena na mapě. Ale v dnešní době síla předčí hranice. Říše vzkvétají z bohatství mnohem více než ze zeměpisné polohy.

Právě proto si myslím, že se nacházíme ve věku „Finančních válek“. V určitých ohledech je to dobrá věc, že války finanční jsou preferovanější než války vojenské. Spojené státy a Rusko nechtějí přímou vojenskou konfrontaci, a proto pochybuji, že by ji jedna ze stran započala. Namísto toho využijí třetí státy jako zástupce k překlenutí rozdílů, které přetrvávají již od 2. světové války.

USA jsou stále osamělou světovou velmocí, ale obě země Rusko i Čína se nejasně rýsují jako potenciální vyzyvatelé. Jako nejmocnější země světa – ne pouze vojensky, ale i finančně – mohou Spojené státy také nejvíce ztratit. Zvláště pak statut dolaru jako rezervní měny je obrovskou výhodou, který pokud zanikne, nenapravitelně poškodí celé Spojené státy.

Hranice a vojenský konflikt jsou zásadní

Ve vakuu Ukrajina není až tak důležitá. Není světovou velmocí a ani nevlastní mnoho zdrojů. Pravým důvodem, proč je tato země tak rozhodující, je, že se zde střetají zájmy jak USA, tak Ruska. Malý průzkum historie nám pomůže pochopit tuto dynamiku.

Po rozpadu Sovětského svazu jeho vojenský rival NATO přislíbil, že již dále na východ směrem k Rusku expandovat nebude. Ale i přesto se mnoho formálně sovětských států k NATO přidalo a Rusko s tím již mnoho udělat nemohlo.

Z pohledu Ruska bylo a stále je obležení aliancí NATO reálnou hrozbou. NATO založilo raketové základny v Polsku, což je pro USA ekvivalentem výstavby raketových základen zahraničními silami v Mexiku. Pochopitelně USA by k této skutečnosti nikdy nesvolily. Dále NATO za vojenské záležitosti utrácí $ 1 miliardu ročně, a to se 70% podílem USA. Až po nedávno iniciovanou válku v Libyi bylo dlouhou dobu NATO organizací sloužící čistě k obranným účelům.

Ve zkratce, Ruské obavy jsou oprávněné.

Jak Victoria Nuland – náměstkyně státního tajemníka Kerryho  - jasně uvedla, USA se vůbec neostýchaly s vměšováním se do záležitostí Ukrajiny, k propagaci názorů Západu zde bylo nevládními organizacemi utraceno 5 miliard dolarů. Jedná se přesně o tu stejnou paní Nuland, která se stala slavnou díky svému prohlášení z uniklého telefonického rozhovoru „Ať jde EU do p****“ a tlaku na jmenování pana Yatsenyuk do křesla ministerského předsedy. USA byly zároveň v roce 2004 v pozadí Orange Revolution, která nastolila novou vládu Ukrajiny.

Krym zejména je pro Rusko důležitý, v neposlední řadě proto, že je domovem jediného ruského teplovodního přístavu. Rakety, které Khrushchev poslal na Kubu, prošly právě tímto přístavem. Ale ruská pouta s Ukrajinou se strategicky rozpínají mnohem dále nad rámec historický a ekonomický. Krym se stal součástí Ruska v roce 1783, kdy jej ke své říši připojila carevna Kateřina Veliká. Ano, Krushchev, který se narodil na Ukrajině, daroval Krym Ukrajině v roce 1954. Ale to bylo v době, kdy byly oba státy součástí Sovětského svazu. Za zmínku stojí také město Yalta – zde se po ukončení 2. světové války střetli Churchill, Roosevelt, Stalin a de Gaulle k politickému rozdělení hranic Evropy – to se nachází rovněž na Krymu.

Takže Rusko má legitimní důvody nechtít, aby Krym připadl pod kontrolu prozápadní vlády v Kyjevě. Ruští občané byli upřímně šťastní Putinovým obsazením Krymu a jeho popularita v průběhu tohoto incidentu prudce stoupla:

putin aproval ratings
Vzrůst Putinovy popularity

Vybral jsem si nadpis tohoto článku k ilustrování toho, jak překvapeni byli západní lídři tím, že Putin se jednostranně přesunul na Krym. Putinovo lstivé kalkulování a silné prosazování zájmů Ruska mu vysloužilo respekt a výrazně novou pozici na světové scéně.

Protože to poprvé dopadlo velmi dobře, jsem toho názoru, že Putin bude i nadále dělat věci, aniž by požádal o svolení. Slíbil, že nebude pokračovat v invazi do dalších částí Ukrajiny, ale s obrovským varováním: v případě ohrožení ruských občanů anebo hlasování pro převzetí Ruskem, vtrhne dovnitř a připojí krymský poloostrov ke zbytku Ruska a zajistí tak přístup a ochranu.

Putin už má slušné krytí k podniknutí dalších kroků na Ukrajině. Ukrajina v nedávné době zahájila "protiteroristickou" operaci ve východní části města Charkov a zatkla asi 70 "separatistů" po proniknutí do budovy krajské správy. Východní Ukrajina je vysoce průmyslová a ruská armáda zde udržuje některé klíčové výrobní závody. Jinými slovy - východní Ukrajina je pro Rusy strategická. Stane se to omluvou Putinova dalšího kroku?

Zero Hedge publikoval následující diagram, který používá upravenou verzi stolní hry Monopoly k uvedení procenta Rusů v několika bývalých sovětských státech hraničících s Ruskem s implikací, že jeden z nich by mohl být Putinovžm dalším cílem. Myslím si, že jsou zde výrazně přeceněny možnosti vzhledem k tomu, že ani Spojené státy, ani Rusko si nepřejí přímou vojenskou válku. Ale nicméně statistiky jsou poučné.

who is next after the crimea
Kdo bude další po Krymu?

Rusko a Čína prosazují své postavení na světové scéně

USA byly unipolární globální autoritou od roku 1990, ale Rusko a Čína podnikají stále odvážnější kroky a ohrožují tím americkou nadvládu, zejména se tak děje na Blízkém východě:

Sýrie. Povstalci v Sýrii byli podpořeni skupinou národů (Saúdská Arábie, Turecko, Qatar a USA), ale po čtyřech letech Assad znovu s pomocí Íránu, Libanonu a politickou podporou z Ruska získává zpět některá jeho ztracená území. Putinovým nejstrategičtějším příspěvkem bylo přesvědčení USA k odvolání bombového útoku Assadových chemických zbraní. Čína propůjčila svou politickou podporu Putinově působení v Sýrii.

Írán. Írán má společnou hranici s Ruskem a Rusko je jednou ze stran u vyjednávacího stolu ve Vídni, kde se prodiskutovává odstraňování sankcí íránského jaderného programu. Nedokáži předpovědět, jak budou tato jednání pokračovat, ale slyšel jsem, že ruská delegace neplánuje změnit svůj postup na základě toho, co se stalo s Ukrajinou. Jelikož podle práva veta v Radě bezpečnosti OSN mohou Rusko a Čína odporovat Amerikou sponzorovaným usnesením.

Výdaje na obranu. K podpoře svého vylepšeného postavení ve světě Rusko navýší své vojenské výdaje z 58,2 miliardy rublů v roce 2013 na 71 miliard rublů v roce 2014.

Obchod a podnikání vytváří bohatství a moc

Postavení Ruska jako hlavního producenta zemního plynu mu dává velký vliv. Ve skutečnosti je Rusko největším potrubním dodavatelem zemního plynu na světě:

natural gas pipelines exports
Exporty zemního plynu plynovodem

V tuto chvíli téměř každý ví, že Evropa se spoléhá na 30 % dodávek zemního plynu z Ruska. Některé evropské země jsou na ruském zemním plynu zcela závislé:

gas supplied by russia
Zemní plyn dodávaný Ruskem

50% zemního plynu, který Rusko prodává do Evropy, vede přes Ukrajinu. V roce 2009 Rusko přerušilo kvůli platebnímu sporu v zimě na dva týdny dodávky plynu a mnoho východoevropanů zůstalo bez tepla. To potvrdilo význam Ruska jako dodavatele energie a jeho ochotu prosadit se.

Potrubí z Ruska do Evropy, která obchází Ukrajinu, jsou ve výstavbě a do roku 2015 se začnou propojovat. To pomůže Rusku diverzifikovat své zásobovací trasy od Ukrajiny, která mu za plyn dluží již 2 miliardy dolarů.

incoming gas pictures
Mapa s potrubím zemního plynu

Jako součást ruského dlouhodobého pronájmu ukrajinského přístavu Sevastopol prodávalo Rusko Ukrajině plyn s vysokou slevou téměř 50 %. Ale od obsazení Krymu již Rusko nebude nadále podporovat dodávky na Ukrajinu s touto dotací, v poslední době zvýšilo i cenu svého zemního plynu z $ 267 až na $ 485 za tisíc metrů krychlových. Rusko dokonce trvá na tom, aby Ukrajina doplatila předchozí slevy, které by jí na účet připsaly dalších 11 miliard dolarů. Ukrajina odmítla akceptovat novou cenu a ani by těch zbylých 11 miliard dolarů zaplatit nemohla. Rusko také trvalo na tom, že Ukrajina bude platit za plyn předem, což je také nepravděpodobné.

Možná USA – nulový bod revoluce břidlicového plynu – budou schopny dodávat zemní plyn do Evropy a snížit tak její závislost na Rusku? Jak můžete vidět níže, jsou tu velké rozdíly v cenách zemního plynu a zkapalněného zemního plynu (LNG), který je zdaleka nejdražší - $ 16/M btu. Ceny zemního plynu v USA jsou mnohem levnější a to pouhých $ 4.50/M btu.

natural gas prices
Ceny zemního plynu

I přes tuto nízkou cenu jsem byl překvapen zjištěním, že americké zásoby jsou na víceletých minimech, která jsou přinejmenším důsledkem rekordně chladné zimy.

natural gas working storage
Zásoby zemního plynu jsou nejnižší za poslední dekádu

Tyto údaje jednoznačně ukazují, že USA nemají velký převis zásob k vývozu do Evropy. A i kdyby měly, musely by svůj plyn přeměnit na LNG a poté jej přeplavit přes Atlantický oceán v tankerech pro LNG. Což by bylo dražší než i nově zvýšené ceny ruského plynu a neposloužilo by to svému účelu.

USA nejsou životaschopným alternativním zdrojem energie pro Evropu a pravděpodobně nikdy nebudou. Evropa musí i nadále kupovat plyn z Ruska, jestliže a dokud nezačne rozvíjet své vlastní zásoby.

Gazprom

Gazprom je společnost, která dodává ruský zemní plyn do Evropy. Je skoro zadarmo, obchodní P/E jen 2,2 a padá na mnohaletá minima.

Vzhledem k tomu, že Evropa nemá jinou možnost než pokračovat v nákupu zemního plynu z Ruska, si myslím, že Gazprom je právě teď dobrou investicí proti proudu. Rozhodně má vysoké politické riziko, což je důvod, proč je jeho cena nízká. Ale nezapomeňte, že celá východní Evropa je jeho zajatým zákazníkem. Při správném stoplossu myslím, že Gazprom je chytrá investice.

 

-----KONEC PRVNÍ ČÁSTI, DALŠÍ ČÁST BUDE ZVEŘEJNĚNA PŘÍŠTÍ TÝDEN-----

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 195 077 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 102 552 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 16 872 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít