Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Poslouží krize na Ukrajině jako roznětka rozsáhlých finančních válek, které ohrozí výsadní postavení amerického dolaru? (část 2/2)

29. 4. 2014, Bud Conrad
 

Poslouží krize na Ukrajině jako roznětka rozsáhlých finančních válek, které ohrozí výsadní postavení amerického dolaru? (část 2/2)

Zveřejňujeme 2. část analýzy aktuální situace na Ukrajině.

----- Pro zobrazení první části klikněte zde -----

Finanční války

Dříve jsem zmínil myšlenku, že moderní společnost vede války bez kulek. V knize „Confessions of an Economic Hit Man“ John Perkins popisuje proces, při kterém bohatší země mohou převzít kontrolu nad zeměmi zadluženými a vyčerpat jejich zdroje. Krok číslo jedna je přinutit malou, na zdroje bohatou zemi vypůjčit si příliš mnoho peněz. Krok dva je přinutit ji, aby své přírodní zdroje prodala za směšné ceny k pokrytí tohoto dluhu.

Obávám se, že to bude osud Ukrajiny. Její měna již padá ke dnu, což činí zahraniční zboží drahé. Nastanou problémy se splácením dluhů, které jsou denominované v měnách silnějších.

USD vs hřivna
Vývoj kurzu USD vůči 1 ukr. hřivně za posledních 6 měsíců

Ukrajina byla už před krizí případem ekonomického koše, a to ze dvou důvodů - vnitřní korupcí a etnickým rozdělením. Krymská krize ji ale oslabila ještě více, myslím si, že okolní země mohou tuto příležitost využít.

MMF slibuje pomoc … s připoutáním okovy

Tvrdí se, že MMF bude bílým rytířem Ukrajiny. Plánuje jí poskytnout půjčku ve výši okolo 15 miliard dolarů, ale ta je doprovázena těžkými závazky: Ukrajina musí snížit vládní výdaje o 20 % a umožnit mezinárodní směnu své měny, aby zahraniční investoři mohli vstoupit do země. Což samozřejmě dá cizím zemím možnost skoupit ukrajinská aktiva za pakatel.

Podle mého názoru Západ využije půjčku MMF jako záminku k ukořistění toho, co zbylo z Ukrajiny. Ukrajina má 140 miliard dolarů zahraničního dluhu a 65 miliard dolarů dluhů krátkodobých. 150 milionů dolarů od MMF odvrátí bezprostřední pohromu, ale brzy bude Ukrajina potřebovat další dávku. Ekonomická situace není o nic menší než katastrofální a supi už krouží.

Rusko by ovšem mohlo zmařit plán Západu tím, že by zabralo část východní Ukrajiny, která je nejbohatší částí země jak po stránce průmyslové, tak z hlediska přírodních zdrojů. Nic z toho ve zprávách neuslyšíte, ale tyto skryté motivy ukazují, jak geopolitika opravdu funguje, protože jsou rozdílné od příliš zjednodušených a mnohdy nepravdivých informací, které vidíte na CNN a dalších velkých sítích v USA.

Ruská ekonomika a měna také utržily ránu způsobenou krizí na Krymu, i když, na rozdíl od Ukrajiny, se obě od té doby opět o trochu uzdravily. Pojďme tedy dále, Ruskem nově objevená důležitost by mohla podpořit jeho akciový trh, myslím si, že tato příležitost je vyvažována tím, jaké další kroky Západ proti Rusku podnikne.

USD pe rubl
Vývoj kurz USD vůči 1 rublu za posledních 6 měsíců

Sankce, obchodní dohody, a finanční konflikty

Pochopení mezinárodní peněžní struktury je klíčem k pochopení finančních válek. Základní struktura světového finančního systému je zpochybňována tak, jak nebyla od konce druhé světové války.

Většina lidí ví, že USA směňovaly dolary za oficiální kurz 35 dolarů za unci až do roku 1971, kdy prezident Nixon rozhodl o vyvázání dolaru z tohoto směnného kurzu za zlato. Poté, po válce v Yom Kippur v roce 1973, Blízký východ odříznul ropu dodávanou Západu. Cena ropy vzrostla na vrchol a čerpací stanice byly blízko odstávce.

Méně lidí ale už ví, že v reakci na tuto situaci Henry Kissinger předložil Saúdům dohodu, aby už ropu nikdy nepoužili jako zbraň. Kissinger souhlasil s poskytnutím zbraní Saúdům výměnou za to, že Saúdská Arábie – díky svému vlivu v OPEC – odsouhlasí, že jedinou akceptovatelnou platební měnou za ropu jsou pouze dolary.

Tak se narodil petrodolar. Tato dohoda přetrvává dodnes: chceš-li koupit ropu, potřebuješ dolary. To, nade vše ostatní, je středobodem dominantního postavení amerického dolaru a důvodem, proč dnes zůstává páteří světové finanční struktury. Význam petrodolaru je obtížné nezveličovat.

Obě země jak Saúdská Arábie, tak Spojené státy sestavily dohodu pěkně. Saúdové se dohodli koupit americké obligace a reinvestovat úroky do amerických společností, které generují nesčetné investiční zisky, jimiž financují budování moderní Saúdské Arábie. Dnes patří saúdští šejkové k nejbohatším lidem na světě.

Větší globální ekonomika rovněž těží z petrodolaru, protože usnadnil relativně stabilní měnový systém. Vzhledem k tomu, že k nákupu ropy jsou potřebné dolary, poptávka po dolaru je stále silná. To umožňuje dolaru udržet svou hodnotu lépe, než by fundamenty naznačovaly - jako schodek rozpočtu veřejných financí USA a tisk peněz FEDu. USA se těší zvláštnímu privilegiu, že jsou schopny navyšovat obchodní dluhy bez následků. A jelikož jsou jejich zahraniční dluhy denominovány v dolarech, USA si mohou vytisknout dolary nové a tím je zaplatit.

To je šťastná část příběhu. Dnes si myslím, že jsme blízko k začátku nového globálního finančního režimu. Několik významných zemí dalo jasně najevo, že již nechce být zavázáno králi dolaru.

V jistém smyslu, USA urychlují svůj vlastní finanční zánik sankcionováním Ruska. Sankce fungují u menších zemí, jako je Írán, které opravdu nemohou vrátit úder zpět. Když USA odřízlo Írán od světových platebních systémů - výrazně tím zabránilo íránskému exportu ropy - Írán vyzkoušel několik metod jak se vyhnout sankcím, nejvíce pozoruhodnými byly transakce s přímými dodávkami zlata. Ale Írán je příliš malý na to, aby způsobil skutečné škody.

Rusko není Írán a znamená legitimní hrozbu k vytvoření alternativního platebního systému, který by vyřadil dolar. Zrovna nedávno Rusko oznámilo dohodu ve výši 20 miliard dolarů s Íránem - dohodu obchodovat až 500.000 barelů ropy denně výměnou za něco jiného než americké dolary. Toto je varovný výstřel na petrodolar. Rusko je motivováno více než kdy jindy vzdálit se od dolarů a tím i možnosti vyvarovat se americkým sankcím.

A je to ještě horší, protože Čína má podobné plány na postupné snížení významu dolaru. Čínští politici oznámili, že mají v plánu deamerikanizaci své měnové účasti. Ačkoliv Čína stále drží 1 bilion dolarů v amerických státních dluhopisech a na 3 miliardy dolarů přebytku obchodní bilance s USA, nehromadí další státní dluhopisy. Namísto toho využívá výnosů z vývozu k nákupu majetků a firem v jiných zemích.

Russian ownership of treasuries
Rusko vlastní dluhopisy USA v hodnotě jen 132 mld. USD

Kromě toho Čína vyvíjí dvoustranné obchodní dohody s významnými partnery, které vynechávají dolar. Například - Čína může koupit brazilské sojové boby čínským jüanem, zatímco Brazílie používá brazilského reálu ke koupi Čínou vyrobeného zboží. Čína je účastníkem okolo 20 takových dohod a aktivně pracuje na budování směnitelnosti vlastní renminbi, které je mimochodem podporováno nákupy přes 1000 tun zlata ročně.

Čínská vláda také povzbuzuje své občany k nákupu zlata. I když to nebylo výslovně řečeno, Čína, zdá se, pochopila důležitost krytí své měny spíše zlatem než cizím papírem.

Dvacet tři zemí veřejně prohlásilo držení juanu ve svých centrálních bankách. V průběhu posledního měsíce otevřela Čína dvě centra pro zpracování denominovaných transakcí v juanech - jedno v Londýně a druhé ve Frankfurtu nad Mohanem.

Střílet sám sobě do nohy

USA by se bezpodmínečně měly obávat, že Rusko může v sesazení privilegovaného postavení amerického dolaru uspět. Putin sám řekl, že americké sankce jsou případem, kdy si USA střílí do vlastní nohy. Podle mého názoru, USA a Rusko hrají vysoce nebezpečnou hru „na kuře“(aby bylo možné zjistit, kdo z nich je odvážnější). Rusko je ve výhodě, protože USA mají mnohem více co ztratit.

Historicky - USA daly svou plnou moc do petrodolaru. Poté, co USA sankcionovalo Saddáma Husajna, Irák vyjádřil zájem prodávat ropu za jinou měnu než dolary. Krátce poté USA napadly Irák a zbytek už je historie.

Putin zná potenciální následky ohrožení petrodolaru, což je důvodem, proč aktivně prosazuje vztahy s ostatními zeměmi prostřednictvím dohod, jako je Šanghajská organizace pro spolupráci (ŠOS). Čím více přátelských vztahů si Putin vytvoří, tím těžší bude pro USA jej izolovat.

Sečteno a podtrženo - Čína a Rusko jsou si stále blíže. USA mohou použít sankce k ovládání zemí skromnějších velikostí, jako je Írán, ale pokud se Číně a Rusku podaří snížit svou závislost na dolaru, už toho není mnoho, co mohou USA udělat. Nemohou udělit sankce všem a i v případě, že by se o to pokusily, by jen izolovaly samy sebe a degradovaly dolar ještě více.

Jak můžete sami vidět, používání dolaru jako rezervní měny je již v úpadku:

Currency %
Procentuelní podíl jednotlivých měn držených v oficiálních devizových rezervách

Co to znamená pro investice? Tyto finanční války jsou jen další kapitolou v právě probíhajících fiat-měnových válkách, o kterých již píši několik let. Jedna měna může dočasně získat převahu nad druhou, ale vždy je třeba udržet si v mysli velký obraz: všechny nařízené měny jsou na cestě směrem k nule. Investování do zlata je mnohem bezpečnější než ukládání bohatství do fiat-měn bez ohledu na to, který vládce je na přední straně bankovky.

Závěr

Válečné konflikty jsou skutečné, ale pomíjivé.

Očekávám, že se vyhneme 3. světové válce, ale namísto toho zažijeme něco podobného 2. studené válce.

Rusko stoupá na globální geopolitické šachovnici do popředí. Americké sankce tlačí Čínu a Rusko blíže k sobě. Evropa je nejbližší přítel USA, ale je závislá na ruské energii, která ji v případě konfliktu zdržuje od plné podpory USA. Nemyslím si, že ruská anexe Krymu je Putinovým posledním tahem.

Světový finanční systém se blíží k důležitému přerovnání.

Nové politické urovnání ohrozí zvláštní privilegium dolaru a opět se navýší význam zlata. Petrodolarové uspořádání nebude trvat věčně a praskliny už se začínají tvořit a naznačují, že pokles může přijít rychleji, než většina očekává. Cena zlata by velmi rychle mohla vzrůst na tisíce dolarů, pokud petrodolarový systém selže.

Energie je stále tou nejdůležitější komoditou.

Rusko je v pozici, kdy by mohlo použít energii pro politické zisky. Očekávám, že to bude jeden z katalyzátorů, který vytlačí ceny energií v příštích letech mnohem výše. Nepřekvapilo by mě v příštích několika letech vidět $ 200/bbl za ropu a $15 za zemní plyn.

Myslím si, že Gazprom je silně protiproudá investice. Je politicky riskantní, ale je vyloženě levná tak, že růst převáží pokles. Nemluvě o skutečnosti, že stovky milionů lidí ve východní Evropě jsou jeho zajatými zákazníky.

 

-----KONEC DRUHÉ A SOUČASNĚ ZÁVĚREČNÉ ČÁSTI-----

Zdroj: The Casey Report - duben 2014

Překlad: Ing. Michaela Snášelová

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 94 814 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 20 gramů

Zlatý slitek 20 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 36 914 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 1000 gramů

Stříbrný slitek 1000 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 27 943 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít