Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Cena zlata i stříbra se odrazila z několikaměsíčního minima (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 28. týden 2017)

17. 7. 2017, Jan Železník
 

Cena zlata i stříbra se odrazila z několikaměsíčního minima (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 28. týden 2017)

Po pěti týdnech poklesu se ceny vzácných kovů otočily. Zlato v minulém týdnu posílilo o 16 USD (+ 1,3 %) a cena stříbra vyrostla o 40 centů (+2,6 %). Poměr cen obou kovů nyní dosahuje 77:1, což je v blízkosti jednoho z nejvyšších stavů v historii, a to znamená, že stříbro je vůči zlatu velmi levné.

Aktuální vývoj

Po divokém výkyvu ceny stříbra na COMEXu (intradenní rozpětí až 11 %), který se odehrál před necelými 14 dny, se situace na této burze uklidnila, jelikož oba kovy nalezly dočasné cenové dno. Posouzení aktuální tržní situace se začíná mírně komplikovat, neboť zde stojí proti sobě 2 zásadní faktory – stav primárních cyklů a struktura COT.

Oba kovy vstoupily v tomto týdnu do 10. týdne svého primárního cyklu. V minulé týdenní zprávě jsem k tomu uvedl: „V obou případech byla proražena počáteční cena cyklu, což znamená, že trhy budou klesat dále, dokud tento cyklus neskončí. Pokud budou mít primární cykly běžnou délku (cca 18 – 21 týdnů), pak nyní jsou ve své polovině, a tudíž se může formovat dno v polovině cyklu, jež bude následováno krátkým růstem cen, po kterém přijde opět několikatýdenní pokles. Je ale zcela možné, že současné primární cykly se mohou zkrátit na neobvyklou délku (11 – 14 týdnů), kdy dojde k jejich tzv. destrukci, a jakmile by se dotvořilo primární dno, nastal by poté prudký růst cen. V případě této varianty by ceny pravděpodobně klesaly v následujících 2 – 3 týdnech rovnou dolů, a to bez zásadnější korekce směrem vzhůru.“

Ceny obou kovů se začaly mírně zvedat a momentálně nejde zcela jednoznačně určit, zda přijde ještě jeden rychlý pokles následovaný strmým růstem, nebo zda současný růst bude nadále v mírném tempu pokračovat. Jde totiž o to, že struktura COT je po posledním reportu na obou trzích skutečně velmi býčí. To naznačuje, jako by nedávná cenová minima mohla být dokonce primárním dnem. Ale to by nezapadalo do teorie primárních cyklů, jelikož tato cenová dna nastala v 8. resp. v 9. týdnu, což je velmi krátká doba na to, aby se jednalo o konečné primární dno. Na trzích ale v poslední době (měsících i letech) probíhá takové množství intervencí, že dosavadní cykly, jež se opakovaly v pravidelných intervalech, mohou být značně narušeny. Např. již na konci roku 2016 (po zvolení prezidenta Donalda Trumpa) došlo k velmi netypickému zkrácení primárního cyklu na zlatě na dobu 10 týdnů, což se v historii COMEXu stalo předtím pouze jedenkrát. Délka cyklu pod 10 týdnů by byla tedy skutečnou raritou. Z hlediska analýzy primárních cyklů by bylo ideální, pokud by přišel ještě jeden pokles pod minimum z minulého týdne – tj. pod cenu 1.204 USD, který by byl kvůli velmi býčí struktuře následován strmým růstem cen.

Zlato graf COT 28. týden 2017
Cenový vývoj zlata od počátku roku, denní graf

U stříbra je situace komplikovanější kvůli „mysterióznímu“ propadu (flash-crash), který poslal jeho cenu až na 14,35 USD. Je možné, že i kdyby cena stříbra zamířila opět dolů, nemusí již této ceny dosáhnout. Jako dočasné lokální minimum beru tedy v úvahu cenu 15,15 USD, na kterou stříbro kleslo minulé pondělí – 10.7.2017.

Technicky byly na obou trzích vytvořeny medvědí signály, jelikož jak zlato, tak i stříbro klesly pod nejbližší trendové linie, a to přimělo technicky orientované obchodníky k prodeji vysokého množství futures kontraktů (více v části COT).

Stříbro graf COT 28. týden 2017
Cenový vývoj stříbra od počátku roku, denní graf

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

V reportovaném týdnu od 5. do 11.7. klesly čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (commercials) na zlatě o vysokých 33.300 kontraktů na celkový počet 73.900 (7,39 mil. uncí), což je nejnižší stav od 26. ledna 2016!! „Velká 4“ snížila své SHORT pozice o 4.000 kontraktů, ale Raptors (menší obchodní banky) koupily dokonce 31.800 LONG kontraktů a nyní jejich LONG pozice dosahují 109.200 kontraktů – nejvíce od 15. prosince 2015, kdy nastalo 8leté dno na zlatě.

COT 28. týden 2017 commerci vs noncommerci
NET pozice nekomerčních a komerčních obchodníků na zlatě za poslední 3 roky

Struktura na zlatě je býčí téměř v každém ohledu, ale ano, je pravdou, že hranice limitů mohou být nadále posouvány a struktura může být ještě více býčí. V každém případě nám aktuální report COT říká, že významné cenové dno je velmi blízko, nebo možná již nastalo (zde si ale nechávám kvůli stavu primárních cyklů rezervu).

Překvapení nastalo tentokrát na prodejní straně, neboť obchodníci z nekomerční kategorie Managed Money prodali „jen“ 10.642 kontraktů, a to formou 4.306 nových SHORT pozic a likvidací 6.161 LONG pozic. O zbylé prodeje se postarali další obchodníci z nekomerční kategorie (Other reportables), kteří prodali nezvykle vysokých 25.000 SHORT kontraktů. Podle Theodora Butlera (experta na COT strukturu) se mohlo jednat o chybu v COT reportu a většina z těchto SHORT pozic měla být přiřazena Managed Money. Ať už se jednalo o chybu či nikoliv, „net LONG“ pozice Managed Money jsou nyní nejnižší od ledna 2016, což znamená, že trh je značně vyčištěn od spekulativních dlouhých pozic a to je bezesporu pozitivním znamením pro budoucí růst cen.

Na trhu se stříbrem klesly v reportovaném týdnu čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (commercials) o vysokých 14.700 kontraktů na celkový počet 24.600 (123 mil. uncí), což je nejnižší stav od 15. prosince 2015!! „Velká 4“ snížila své SHORT pozice o 4.500 kontraktů na nejnižší stav za poslední rok a půl. Raptors (menší obchodní banky) zvýšily své LONG pozice o 9.200 na celkový počet 52.800 – nejvíce od srpna 2015!!

COT 28. týden 2017 silver net comm vs noncomm
NET pozice nekomerčních a komerčních obchodníků na stříbře za poslední 3 roky

Na prodejní straně byli jako v případě zlata obchodníci z Managed Money, kteří prodali celkem 7.527 kontraktů, a také obchodníci z kategorie Other reportables, kteří prodali 8.000 kontraktů, což je docela nezvyklé chování, a proto i zde se mohlo jednat o chybu v reportu.

Pokud sledujete změny v COT struktuře z týdne na týden, často se nemusí jevit jako zásadní, ale pokud se podíváte na změnu v reportech od 18. dubna, kdy commercials držely historicky nejvyšší množství „net SHORT“ pozic na trhu se stříbrem, pak vidíte značný rozdíl. Od uvedeného data prodali Managed Money a commercials koupily cca 100.000 kontraktů (500 mil. uncí, tj. polovina roční světové těžby). Během této doby klesla cena stříbra z 18,50 USD na 15 USD. Hlavním katalyzátorem poklesu byl bezesporu prodej tak vysokého množství papírového stříbra v podobě derivátových futures kontraktů. Pokud je během 2 měsíců prodána polovina roční světové těžby, jen stěží může daná komodita nepadat na ceně.

Na trhu se zlatem prodali od 6. června Managed Money a commercials nakoupily celkem 140.000 kontraktů (14 mil. uncí) a cena zlata od uvedeného data klesla z 1.295 USD na 1.205 USD. Toto jsou skutečná data, dokumentovaná v reportech COT.

ETF fondy a trh s fyzickým kovem

V minulém týdnu došlo k dalšímu nepatrnému úbytku zásob zlata v největším světovém ETF fondu SPDR Gold Shares (GLD). Stav zásob se snížil o necelých 7 tun na 828,84 tuny.

Ve fondu SLV došlo naopak k překvapivému naskladnění většího množství stříbra a zásoby v tomto fondu se zvedly o 227 tun na celkový počet 10.855,4 tuny.

GLD 28. týden 2017 SLV 28. týden 2017
Vývoj ceny a zásob fondu GLD Vývoj ceny a zásob fondu SLV

Banka JP Morgan zvýšila opět své oficiální zásoby stříbra, které drží na COMEXu, na další nový rekord 112,4 mil. uncí.

COT 28. týden 2017 silver JP Morgan
Vývoj oficiálních zásob banky JP Morgan na COMEXu, 2011 - 2017

Závěr

Struktury COT na obou trzích jsou aktuálně nejvíce býčí za poslední 1,5 až 2 roky. S takovou strukturou je těžké si představit, že ceny budou dál významněji padat. Jak jsem uvedl výše – ještě jeden finální pokles není vyloučen, ale významné cenové dno je skutečně velmi blízko. Např. na zlatě je struktura více býčí než při minimu 1.125 USD v polovině prosince 2016, přičemž nový dlouhodobý růstový cyklus začal na konci roku 2015, společně s 8letým cenovým dnem. To co se nyní děje (po roce a půl), je dle mého názoru retest tohoto dlouhodobého cyklu, a to tím, že ceny jsou stlačeny na co nejnižší možnou úroveň, čímž se trh kompletně vyčistí od spekulativních pozic. Jedná se o něco podobného jako v letech 1999 a 2001, kdy zlato vytvořilo dvojité cenové dno na úrovni cca 255 USD. Aktuální rozdíl ale vidím v tom, že cena již neklesne na dno z konce roku 2015 na hodnotě 1.045 USD. Pokud nastane ještě výprodej, pak se přikláním k otestování ceny 1.200 USD nebo trendové linie od konce roku 2015, která je nyní kolem 1.170 – 1.180 USD za unci. Extrémním případem by byl propad na minimum z konce roku 2016 – 1.125 USD za unci.

Jelikož jsou finanční trhy ale mnohokrát rychlejší než v minulosti a množství intervencí často předstihne představivost běžného obchodníka, je docela možné, že důležitá cenová dna již nastala. Byla by to sice statistická rarita, ale dnes se již skutečně ničemu nedivím. Domnívám se, že odpověď obdržíme brzy.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 20 gramů

Zlatý slitek 20 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 36 954 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 1000 gramů

Stříbrný slitek 1000 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 27 973 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 59 044 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít