Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

„Flash-crash“ na trhu se stříbrem srazil jeho cenu během několika sekund o 10 % (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 27. týden 2017)

10. 7. 2017, Jan Železník
 

„Flash-crash“ na trhu se stříbrem srazil jeho cenu během několika sekund o 10 % (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 27. týden 2017)

Překlad: „Flash-crash“ je velmi prudký, hluboký a volatilní pád finančního aktiva na burze během extrémně krátké doby (v rámci sekund až milisekund). Nastává za pomoci algoritmického obchodování v kombinaci s vysokofrekvenčním obchodováním (HFT - high-frequency trading). Podkladové aktivum během této finanční operace hluboce propadne a následně se vrátí na přibližně stejnou úroveň – během toho dojde k protočení mnoha miliard dolarů mezi prodávajícími a kupujícími.

Neuběhlo ani 14 dnů od momentu, kdy neznámý prodejce vrhl na trh se zlatem v nelikvidní obchodní hodiny téměř 20.000 futures kontraktů, které zapříčinily prudký propad ceny zlata během několika sekund o 2 %, přičemž v minulém týdnu v nočním obchodování ze čtvrtka na pátek nastalo něco obdobného na trhu se stříbrem, avšak s jedním zásadním rozdílem - trh na několik sekund zkolaboval o 10 %, aby se cena vzápětí vrátila zpět.

Údajně někdo prodal v nočním elektronickém obchodování na GLOBEXu najednou 8.000 futures, a cena stříbra tak v mžiku propadla až na 14,34 USD za unci, což je nejnižší úroveň od ledna 2016.

Během několika posledních let nejsou tyto cenové ataky na trzích se vzácnými kovy ničím novým. Typickým charakterem těchto útoků je, že:

  • se dějí vždy směrem dolů (a nikoliv směrem vzhůru),
  • nastávají zpravidla mimo hlavní obchodní hodiny, kdy je likvidita v trhu velmi nízká,
  • nejsou doprovázeny žádnou fundamentální zprávou, podobným pohybem jiných instrumentů na finančních a měnových trzích, nebo změnou nabídky a poptávky po fyzickém kovu.
COT 27. týden 2017 flash crash stříbro
Hodinový graf ceny stříbra, 4.7. - 7.7.2017, burza CME

Tyto pohyby se jednoduše dějí zcela izolovaně od ostatního finančního světa. A proto není divu, že mohou frustrovat investory držící vzácné kovy. Nyní můžeme jen očekávat, jaké důvody tohoto propadu nám budou předkládány z médií. Bude se jednat o omylem zadaný příkaz k prodeji jako v případě zlata? Nebo se jednalo o práci agentů FEDu, kteří mají za povinnost „řídit“ trh se zlatem a stříbrem, jak uvádí i někteří přední světoví investoři.

Ať už tento mysteriózní propad způsobilo cokoliv, je jisté, že mnoho držitelů LONG kontraktů stříbra na marži si tímto průplachem trhu hodně popálilo prsty, zatímco někteří SHORTaři mohli za skvělé ceny uzavřít své prodané futures. Objem obchodů byl totiž v kritický moment impozantní – během několika minut bylo zobchodováno 20.000 futures kontraktů a následně v pátek dosáhl celkový denní objem obchodů na stříbře 145.000 kontraktů (725 mil. uncí), což je podle burzovních dat nejvyšší denní objem v historii COMEXu.

Také není pochyb o tom, že se zásadně poškodil technický pohled na trh. A možná o to právě šlo – přinutit co největší množství spekulantů k prodeji stříbra. Čtenáři COT reportů zřejmě vědí, že z historického pohledu byly „net SHORT“ pozice commercials na trhu se stříbrem stále dosti vysoké a možná byl toto jeden (nebo jediný) ze způsobů, jak jejich počet snížit, neboť netechničtí obchodníci v kategorii Managed Money navyšovali v posledních 3 letech své LONG pozice a nebyli ochotni je prodat při nižších cenách stříbra (více v části COT). V tomto konkrétním případě nemůže být ani řeč o tom, že by se snad jednalo o náhodu. Je potřeba si položit otázku, kde jsou regulátoři trhu, když cena důležité světové komodity propadne bez jediného fundamentálního důvodu na několik sekund o 10 %. Docela by mě zajímalo, zda by zůstalo bez stejné odezvy, kdyby hodnota indexu Dow Jones nebo cena ropy prošla podobným „Flash-crash“ průplachem. Ale komise CFTC stále mlčí, a to i přes skutečnost, že před měsícem a půl oznámila, že bude prošetřovat manipulaci na trhu stříbra na COMEXu v souvislosti s Deutsche Bank. Nyní ale zpět k tradičnímu rozboru trhu zlata a stříbra.

Aktuální vývoj

Zlato ztratilo v minulém týdnu 2,4 % a stříbro vysokých 6,3 %. Je pravdou, že jsem již s velkým propadem stříbra nepočítal, neboť struktura pozic byla po posledním reportovaném týdnu poměrně býčí. A proto přemýšlím, zda se vůbec dá v rámci analýz kalkulovat s takovými manipulacemi, které jsme právě viděli.

Z pohledu primárních cyklů vstoupily oba kovy do 9. týdne tohoto cyklu. V obou případech byla proražena počáteční cena cyklu, což znamená, že trhy budou klesat dále, dokud tento cyklus neskončí. Ke zlatu jsem v minulé týdenní zprávě uváděl: Současný primární cyklus na zlatě tak začíná nabírat medvědí směr. Zatím se ještě nic neděje, jelikož boční trend na zlatě nebyl proražen a cena doposud neklesla pod počáteční cenu primárního cyklu, ale tato varianta není v následujících týdnech vyloučena. Pokud by ale zlato propadlo pod cenu 1.214 USD (počáteční cena primárního cyklu), mohl by přijít výprodej k dlouhodobé trendové linii (aktuálně 1.170 – 1.180 USD). Takový pokles by však nastal za jedné podmínky – pokud se podaří commercials vlákat technické fondy ještě více na SHORT stranu.“

Zlato graf COT 27. týden 2017 Zlato graf COT 27. týden 2017 týdenní
Denní graf ceny zlata Týdenní graf ceny zlata

A přesně to se v minulém týdnu stalo. Trh je nyní extrémně přeprodaný a dle mého úsudku mohou nyní nastat 2 varianty vývoje. Pokud budou mít primární cykly běžnou délku (cca 18 – 21 týdnů), pak nyní jsou ve své polovině, a tudíž se může formovat dno v polovině cyklu, jež bude následováno krátkým růstem cen, po kterém přijde opět několikatýdenní pokles. Je ale zcela možné, že současné primární cykly se mohou zkrátit na neobvyklou délku (11 – 14 týdnů), kdy dojde k jejich tzv. destrukci, a jakmile by se dotvořilo primární dno, nastal by poté prudký růst cen. V případě této varianty by ceny pravděpodobně klesaly v následujících 2 – 3 týdnech rovnou dolů, a to bez zásadnější korekce směrem vzhůru.

COT 27. týden 2017 stříbro daily
Denní graf ceny stříbra

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Na trhu se zlatem klesly v reportovaném týdnu od 28.6. do 4.7. čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o vysokých 42.600 kontraktů na celkový počet 107.200, což je nejnižší stav od února 2016. A vzhledem k pokračujícímu poklesu ceny zlata po uzávěrce dat jsou tyto pozice zajisté mnohem nižší. „Velká 4“ snížila své SHORT pozice „jen“ o 5.600 kontraktů, „Velká 5-8“ snížila SHORT pozice o 9.900 kontraktů a Raptors (menší obchodní banky) zvýšily své LONG pozice o značných 27.100 kontraktů na celkový počet 77.483, což je nejvyšší stav od ledna 2016, kdy zlato začalo 300dolarovou rally.

COT 27. týden 2017 raptors
Vývoj NET POZIC skupiny Raptors (menší obchodní banky) v kategorii commercials

Na prodejní straně byly převážně nekomerční obchodníci z kategorie Managed Money, kteří prodali celkem 39.000 kontraktů, a to formou nových 24.321 SHORT kontraktů a likvidací 14.735 LONG kontraktů. „Net LONG“ pozice této kategorie nyní dosahují jen 34.000 kontraktů, což je jeden z nejnižších stavů vůbec a celkově nejnižší počet od ledna 2016.

COT 27. týden 2017 MM
Vývoj spekulativních pozic MM na trhu se zlatem

Struktura pozic na zlatě je nyní velmi býčí, což ale nevylučuje dočasně ještě nižší cenu. Pokud budou MM přidávat do svých SHORT pozic, cena bude dále klesat, ale současně to povede ještě k více býčí struktuře. Nízké ceny jsou bohužel daní za velmi býčí strukturu.

Na trhu se stříbrem klesly v reportovaném týdnu čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o 11.000 kontraktů na celkový počet 39.200, což je nejnižší stav od ledna 2016, kdy stříbro začalo 7dolarovou rally až na hodnotu 21 USD za unci. Bude se podobná situace opakovat? Je to možné, ale nejprve musí odeznít negativní sentiment, který nyní panuje na trhu.

COT 27. týden 2017 non comm vs comm stříbro
Vývoj NET POZIC non-commercials a commercials na stříbře

Na prodejní straně byli jako v případě zlata nekomerční obchodníci z kategorie MM, kteří prodali celkem 10.667 kontraktů, a to formou 6.028 nových SHORT pozic a likvidací 4.639 LONG pozic. SHORT pozice technických fondů v kategorii MM nyní dosahují 58.630, což je nový historický rekord (původní rekord byl dosažen 7. července 2015 na úrovni 56.859 kontraktů). Vysoké SHORT pozice kategorie MM jsou velmi býčím znamením, neboť existuje potenciál pro „short-covering rally“.

COT 27. týden 2017 MM stříbro
Vývoj spekulativních pozic MM na trhu se stříbrem

Theodore Butler (expert na analýzu struktury COT) ještě ke čtvrtečnímu propadu uvedl, že Raptors (menší obchodní banky) držely před touto událostí vysoké množství LONG pozic. Je možné, že některé z nich při prudkém propadu zpanikařily a prodaly tyto kontrakty „Velké 4“. Jsou to ale zatím odhady a chytřejší budeme po dalším reportu COT, pokud ceny do úterý (včetně) zásadněji nevyrostou.

ETF fondy a fyzický trh s kovy

V největším světovém fondu na zlato (GLD) se jeho zásoby snížily spolu s jeho cenou na 835 tun. Zásoby stříbra ve fondu SLV se překvapivě (oproti cenovému pohybu) zvedly na 10.628 tun.

GLD 27. týden 2017 SLV 27. týden 2017
Vývoj GLD za poslední rok Vývoj SLV za poslední rok

Banka JP Morgan opět zvýšila své oficiální zásoby stříbra, které drží na COMEXu, na 111,9 mil. uncí, což je další nový rekord.

Závěr

Je tento prudký výprodej na trzích se vzácnými kovy předzvěstí růstu jejich cen v druhé polovině letošního roku? Historie nám již několikrát ukázala, že extrémně býčí struktury vedly vždy k zásadnějšímu růstu cen, a domnívám se, že tomu nebude tentokrát jinak. COMEX je hlavním hybatelem cen kovů a subjekty, které na této burze obchodují, se nezdráhají použít i brutálnější praktiky, jako jsme viděli v minulém týdnu na trhu se stříbrem a před 14 dny na trhu se zlatem.

Jak jsem uvedl výše – daní za býčí strukturu jsou dočasně nízké ceny. Jakmile commercials (hlavní obchodní banky) usoudí, že je na SHORT straně dostatečné množství spekulantů, nechají ceny k údivu všem opět vyrůst. Jediné, na čem bude záležet, je fakt, zda budou následnou rally agresivně SHORTovat či nikoliv.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 94 835 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 180 397 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 14 545 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít