Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Komerční obchodníci na trhu se stříbrem drží historicky nejvyšší množství prodejních pozic (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 14. týden 2017)

10. 4. 2017, Jan Železník
 

Komerční obchodníci na trhu se stříbrem drží historicky nejvyšší množství prodejních pozic (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 14. týden 2017)

Páteční výprodej na trhu vzácných kovů způsobil, že stříbro ztratilo v minulém týdnu 25 centů (- 1,4 %), zatímco zlatu se podařilo uzavřít o 5 USD (+0,4 %) výše a jeho cena tak rostla již čtvrtým týdnem v řadě. Na obou trzích však mohl nastat dočasný vrchol.

Aktuální vývoj

Všechny indikátory, které sleduji, naznačují, že na zlatě i stříbře nastal vrchol aktuálních primárních cyklů. V posledních týdenních zprávách jsem upozorňoval, že primární cykly jsou ve své pozdní fázi, a jakmile současný růst vyvrcholí, měla by přijít korekce ceny k primárnímu cenovému dnu. Nejprve se podívejme na trh se zlatem.

Zlato v minulém týdnu nepatrně prorazilo vrchol z 27.2., který tvořil až do pátku 7.4. nejvyšší cenu současného primárního cyklu. V pátek cena zlata od ranních hodin solidně rostla a tento růst vyvrcholil po zveřejnění dat o stavu zaměstnanosti v USA za měsíc březen. Cena se na chvíli dostala nad 200denní průměr, ale nedokázala nad ním zavřít, a veškerý denní růst ceny byl před koncem obchodování vymazán. Touto skutečností nastalo hned několik medvědích faktorů:

  • Za prvé vznikla medvědí vnitřně-tržní divergence mezi trhem zlata a stříbra, jelikož zlato vytvořilo nový vrchol, avšak stříbro nikoliv (cena stříbra nedokázala prorazit vrchol z 27.2.). 
  • Za druhé vznikla divergence na pomocném indikátoru Slow Stochastic (SSTO), kdy trh šel výše, avšak indikátor již začal klesat. 
  • Za třetí se opět navýšily net SHORT pozice komerčních obchodníků, a to především na trhu se stříbrem (více v části COT).

Zlato je nyní v 17. týdnu svého primárního cyklu, který má průměrnou délku 15 – 21 týdnů. Trh tak může klesat 2 – 4 týdny a primární dno očekávám v pásmu 1.200 USD (+/- 20 bodů). V extrémním případě může cena zlata otestovat trendovou linii, která je tvořena cenovým dnem z konce roku 2015 a 2016 (viz týdenní graf), což by aktuálně odpovídalo ceně 1.160 USD.

Zlato graf COT 14. týden 2017
Cenový vývoj zlata od poloviny prosince 2016, denní graf
Zlato graf COT 14. týden 2017 týdenní
Cenový vývoj zlata, 8/2015 - 4/2017, týdenní graf

Cena stříbra dostala v pátek „tvrdý úder“ směrem dolů, ale něco podobného jsem tak trochu očekával. V poslední týdenní zprávě jsem uváděl: „Formace na grafu vypadá zcela identicky jako formace na počátku března, kdy cena stříbra doslova prudce „odpadla“. Přijde i nyní podobný scénář vývoje? Vzhledem ke struktuře COT bych se tomu nedivil. Signál jednoznačného cenového vrcholu zatím nenastal, avšak indikátor SSTO je v silně překoupené oblasti.“

Jak jsem uvedl již výše, stříbro nedokázalo vyrůst přes vrchol z 27.2., cena několik obchodních dnů balancovala na 200denním průměru a nakonec trh zamířil níže k průměru 50dennímu. Stříbro je nyní v 16. týdnu svého primárního cyklu, jehož průměrná délka je 13 – 21 týdnů a finální cenové dno očekávám v pásmu 16,80 – 17,15 USD.

Stříbro graf COT 14. týden 2017
Cenový vývoj stříbra od poloviny prosince 2016, denní graf

Také americký dolar se vyvíjí v souladu s mým očekáváním. V předposlední a poslední týdenní zprávě jsem uváděl: „Momentálně klesl US Dollar Index na silnou cenu a krátkodobě může korigovat svůj propad směrem vzhůru. Tento index se včera odrazil od vzestupné linie, jež se tvořila od května 2016, a zároveň se téměř dotknul 200denního průměru. Také podle oscilátoru SSTO je index silně přeprodaný. Dle mého názoru je toto poslední růstová korekce na dolaru před tím, než začne významněji klesat. Index tak může vyrůst do oblasti sestupné rezistenční linie případně pravého ramene, což jsou hodnoty 101,5 – 102,2 bodu.“

V pátek 7.4. se dostal index do blízkosti spodního uváděného pásma, kdy nejvyšší hodnota dne byla 101,2 bodu. Index má tedy stále ještě nějaký prostor pro další růst.

US dollar index COT 14. týden 2017
Vývoj US Dollar Indexu, denní graf, 5/2016 - 4/2017

Zlato v CZK a ukončení intervenčního režimu

V minulém týdnu došlo k ukončení intervencí proti české koruně ze strany ČNB. Koruna mírně posílila jak vůči euru, tak i vůči americkému dolaru. Nejednalo se však o žádnou dramatickou událost jako v případě odstranění intervencí proti švýcarskému franku, kdy frank posílil na začátku roku 2015 skokově o 20 % a způsobil tak značný rozruch na finančních trzích. Proto zatím nedošlo k zásadnímu zlevnění ceny zlata v CZK a kurz zlata v českých korunách se tak udržuje zhruba v polovině obchodního pásma posledních 12 měsíců, které je tvořeno podporou na hodnotě Kč 29.000 a rezistencí Kč 33.000. Aktuální kurz je 31.370,- Kč za trojskou unci.

COT 14. týden 2017 - Zlato v CZK

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

V minulém týdnu se opět potvrdilo, že burza COMEX stále dominuje cenotvorbě zlata i stříbra. V pátek bylo na obou trzích zobchodováno skutečně enormní množství kontraktů, na trhu se zlatem celkem 350.000 (3,5 mil. uncí) a na trhu se stříbrem obřích 97.500 kontraktů (487,5 mil. uncí).

Na trhu se zlatem došlo v reportovaném týdnu od 29.3. do 4.4. k nárůstu „net SHORT“ pozic commercials o 18.900 kontraktů na celkový počet 171.000 kontraktů. Skrze enormní páteční obchodní množství jsou tyto pozice zajisté ještě vyšší a pravděpodobně překonaly množství 180.000 kontraktů při posledním cenovém vrcholu z 27.2. Tehdy výše těchto pozic způsobila, že cena zlata klesla během krátké doby o 50 USD. Všechny 3 kategorie commercials prodávaly - „Velká 4“, „Velká 5-8“ a také Raptors – menší obchodní banky.

Na straně kupujících byli již tradičně obchodníci z Managed Money, kteří koupili celkem 18.083 kontraktů, a to ve formě 12.549 nových LONG pozic a zpětným odkupem 5.534 SHORT pozic.

Struktura pozic na zlatě není tak medvědí jako na stříbře, avšak „net SHORT“ pozice commercials se začínají blížit hranici 200.000 kontraktů, což již zdaleka není býčí struktura. Cena zlata tak může z tohoto důvodu korigovat níže.

COT 14. týden 2017 zlato commercials
NET pozice commercials, non-commercials na zlatě za poslední rok

Na trhu se stříbrem padly v reportovaném týdnu tři nové historické rekordy:

  • Za prvé drží commercials historicky nejvyšší množství „net SHORT“ pozic, které nyní dosahují 112.300 kontraktů (561,5 mil. uncí). Tyto pozice se totiž zvýšily za 5 obchodních dnů o vysokých 10.600 kontraktů. 
  • Za druhé drží „Velká 4“ také historicky nejvyšší množství SHORT pozic (78.021 kontraktů - 390 mil. uncí). 
  • A za třetí drží obchodníci z Managed Money historicky nejvyšší množství LONG pozic (107.825 kontraktů – 539 mil. uncí). Části z těchto pozic (cca 30.000) hrozí likvidace při poklesu ceny.

Struktura pozic na trhu se stříbrem je tak extrémně medvědí v každém ohledu.

COT 14. týden 2017 stříbro commercials
NET pozice commercials, non-commercials na stříbře za poslední 3 roky

Zde bych se nyní na chvíli zastavil a ukázal vám postřehy Theodora Butlera, který tvrdí, že trh se stříbrem je doslova „držen pod krkem“ obřími SHORT pozicemi 4 a 8 největších obchodníků. Pokud spekulujete na LONG straně, což znamená, že kupujete s cílem dosáhnout zisku při růstu ceny, vaše maximální ztráta je omezena tím, pokud by cena daného aktiva klesla na nulu. Pokud se vám jeví nějaká komodita levná, pak můžete s každým poklesem ceny přikupovat do pozice a držet svůj obchod až do doby, než uznáte za vhodné, že jste dosáhli dobré ceny pro odprodej. Jestliže máte na svém obchodním účtě dostatek peněz na marži, pak může takový obchod trvat měsíce, ale i roky.

Na SHORT straně je však situace zcela odlišná:

  • Za prvé se prodávající vystavuje riziku, že musí dodat danou komoditu kupujícímu, pokud by se kupující rozhodl požadovat fyzické vypořádání, což se zpravidla děje jen v omezeném množství, avšak tato možnost zde existuje.
  • Za druhé je vaše ztráta neomezená, jelikož horní hranice pro růst ceny neexistuje.
  • Za třetí by měli prodávat danou komoditu jen její výrobci, producenti nebo těžaři a nikoliv jacíkoliv spekulanti, což už se na komoditní burze téměř vůbec neděje.
  • Za další – pokud drží vysoké množství nekrytých prodejních (SHORT) pozic pouze několik málo subjektů (tak jako v případě stříbra), jedná se o čistou manipulaci ceny. Na trhu se stříbrem drží 8 největších obchodníků na SHORT straně celkem 104.978 kontraktů, což představuje 216 dnů světové produkce stříbra!!
COT 14. týden 2017 big 4 COT 14. týden 2017 days of world

Koncentrované pozice "Velké 4"

na stříbře (v tis. kontraktech)

vs cena stříbra

Počet dnů světové produkce jednotlivých

komodit k pokrytí SHORT kontraktů

u 4 a 8 největších obchodníků

Během posledních 2 reportovaných týdnů nakoupili obchodníci z Managed Money celkem 28.000 kontraktů, což představuje 140 mil. uncí stříbra, neboli dva plné měsíce jeho světové produkce. Jestliže bylo nakoupeno za dva týdny tak vysoké množství stříbra, normálně byste očekávali, že jeho cena musí vyrůst podstatným způsobem. Jak je tedy možné, že cena stříbra vzrostla jen nepatrně a v podstatě na konci minulého týdne propadla dolů? Odpověď je jednoduchá – prodávající byli ještě agresivnější než kupující. Zde je ale logická rozepře – cena stříbra je o více než 2 USD níže oproti stavu v polovině loňského roku, avšak commercials mají prodáno ještě větší množství kontraktů než tehdy. Jako prodávající byste se „normálně“ snažili prodat svou produkci co nejvýše, pokud je takový zájem ze strany kupujících.

Porovnáte-li však tuto situaci na trhu se stříbrem s jinými komoditními trhy, pak je celá záležitost o to více do očí bijící. Pokud by jedna skupina obchodníků koupila na trhu se zlatem během 2 týdnů ekvivalent 2 měsíců světové produkce zlata, jednalo by se celkem o 16 mil. uncí (160.000 kontraktů). K takové změně pozic na trhu se zlatem však nikdy během pouhých 2 týdnů nedošlo a jestliže by se to stalo, hovořilo by se o tom zajisté několik měsíců.

Ještě extrémnější by to bylo na trhu s ropou – pokud by se na tomto trhu rozhodla menší skupina technicky orientovaných obchodníků nakoupit ekvivalent dvouměsíční světové produkce ropy, jednalo by se o 6 miliard barelů, což by znamenalo 6 mil. kontraktů na burze NYMEX. Takové množství by bylo nemožné zobchodovat, jelikož počet otevřených pozic (open interest) na NYMEXu dosahuje nyní kolem 2 mil. kontraktů.

Trh se stříbrem je tedy skutečně specifický a na žádném komoditním trhu neexistuje takový rozdíl mezi obchodováním skutečné fyzické komodity a její papírové podoby ve formě derivátových kontraktů.

ETF fondy a trh s fyzickým kovem

Zásoby stříbra v největším světovém ETF fondu SLV nadále klesají. K 7.4. bylo v tomto fondu celkem 10.208,13 tuny stříbra, což je o necelých 1.200 tun méně než na konci října 2016.

Zásoby zlata ve fondu SPDR Gold Shares (GLD) se za poslední měsíc témě nezměnily a k 7.4. se v něm nachází celkem 836,49 tuny zlata.

Banka JP Morgan byla opět aktivní na trhu s fyzickým stříbrem a zdá se, že její apetit po stříbru neutichá. Její oficiální zásoby na COMEXu již dosahují 94,6 mil. uncí. Není to tak dávno, kdy jsem informoval, že se tyto zásoby přehouply poprvé přes 80 mil. uncí.

COT 14. týden 2017 JP Morgan

Oficiální zásoby stříbra banky JP Morgan na COMEXu. Momentálně

drží tato banka více než polovinu COMEXových zásob střibra.

Závěr

Vzhledem k několika výše uváděným důvodům je zcela oprávněné se domnívat, že zlato i stříbro mají před sebou fázi poklesu, která může trvat 2 – 4 týdny a možná i déle. Jedná se však pouze o dočasný pokles, který nemění nic na dlouhodobém býčím výhledu pro oba kovy. Pokud cena zlata neklesne pod minimum z konce roku 2016 (1.125 USD) a cena stříbra pod 15,60 USD, není důvod zpochybňovat aktuální dlouhodobé růstové cykly, které začaly na konci roku 2015.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek  1 Oz (31,103 gramů)

Zlatý slitek 1 Oz (31,103 gramů)

– Argor-Heraeus SA

cena: 61 413 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 20 gramů

Zlatý slitek 20 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 39 927 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 16 872 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít