Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Na trhu se stříbrem je opět velmi býčí struktura pozic (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 25. týden 2017)

26. 6. 2017, Jan Železník
 

Na trhu se stříbrem je opět velmi býčí struktura pozic (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 25. týden 2017)

V minulém obchodním týdnu se cena zlata odrazila z 5týdenního minima. Cena stříbra klesla na jednu s nejnižších cen v letošním roce, ale nakonec se dokázala také otočit. Oba kovy tak uzavřely týdenní obchodování v nepatrně kladných hodnotách.

Aktuální vývoj

V minulé týdenní zprávě jsem v závěrečné části uváděl: Zlato i stříbro vykazují slušnou odolnost. Pro bezprostřední vývoj bude velmi záležet na tom, zda zlato udrží 200denní průměr, který je u aktivního srpnového kontraktu na ceně 1.250 USD, ale u kontinuálního dlouhodobého kontraktu na ceně 1.241 USD. Pokud zlato pod tento průměr klesne a cena začne směřovat k úrovni 1.200 USD, bude se dle mého názoru jednat o poslední větší korekci na trhu. Taková korekce by bezesporu vytvořila velmi býčí strukturu, která je potřeb k tomu, aby se trh zvedl na nová roční maxima a přes psychologickou rezistenci 1.300 USD za unci.“

Cena zlata se odrazila na bod přesně z 200denního průměru, pokud sledujeme dlouhodobý kontinuální kontrakt na zlato. To byl hodně pozitivní signál a může znamenat, že korekce v první třetině primárního cyklu byla dokončena. Zlato nyní vstoupilo do 7. týdne tohoto cyklu.

3. varianty cyklů

Tři varianty cyklů -1. třífázový,

2. dvoufázový, 3. kombinační

Bull (býčí), bear (medvědí) trh

Primární cykly mají zpravidla 3fázový vývoj, tak jako poslední primární cyklus na zlatě – viz obrázek č.2. Dalo by se říci, že se jednalo o vzorový primární cyklus. Standardní délka primárního cyklu na zlatě je 15 – 21 týdnů. Poslední cyklus trval 20,8 týdne (146 dnů). První dno nastalo po 6,2 týdne (44 dnů), druhé dno po 12,2 týdne (86 dnů) a třetí primární dno po zmiňovaných necelých 21 týdnech. V uvedeném cyklu ale nenastalo dno v polovině cyklu, které vytvoří tvz. kombinační vzorec. Toto dno je zpravidla níže než cenové dno v první třetině cyklu, ale pokud má mít cyklus býčí vývoj, pak nesmí být níže než počátek primárního cyklu. Doufám, že toto schéma není pro čtenáře příliš komplikované, ale zmiňuji se o něm proto, že i když se cena zlata doslova předpisově odrazila z 200denního průměru, neznamená to, že ještě nemůže klesnout pod nejnižší cenu v minulém týdnu a dotknout se tak boční trendové linie a utvořit dno v polovině cyklu.

Zlato graf COT 25. týden 2017

Obrázek č.2 - cenový vývoj zlata s detailním zakreslením jednotlivých

fází primárního cyklu, který trval od 15.12.2016 - do 9.5.2017 - téměř 21 týdnů

(Při psaní této analýzy v pondělí dopoledne zlato právě propadlo během jediné minuty o téměř 20 USD a sáhlo si tak na boční trendovou linii. Cena stříbra také prudce propadla. Zatím není tento propad doprovázen žádnou fundamentální zprávou nebo odpovídající reakcí na měnových trzích.)

Zlato graf COT 25. týden 2017 minutový
Intradenní graf ceny zlata v 5minutovém intervalu, pondělí 26.6.2017

Cena stříbra se v minulém týdnu dostala na velmi nízkou úroveň, kdy minimum bylo 16,30 USD. Nyní (v pondělí dopoledne) během minutového propadu stříbro doslova spadlo až na cenu 16,25 USD, téměř na spodní linii, která tvoří aktuální cenovou podporu. Je tento razantní propad začátek ještě jednoho většího poklesu, nebo se naopak jednalo o poslední otestování cenového dna před následným růstem? Struktura na stříbře byla po posledním reportovaném týdnu druhou nejvíce býčí za poslední rok a půl, tudíž odraz ceny v brzké době je pravděpodobnější. Ale jak jsem již několikrát uváděl, COT není o načasování , ale o maximálním množství kontraktů jednotlivých subjektů na COMEXu.

Stříbro graf COT 25. týden 2017
Cenový vývoj stříbra, denní graf (včetně dnešního pohybu)

Z technického pohledu je na obou trzích pomocný oscilátor SSTO v přeprodané oblasti, klesl na velmi nízkou hodnotu 5 % a začíná se stáčet směrem vzhůru. Oba kovy jsou v blízkosti podpůrných trendových linií.

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

V reportovaném týdnu od 14. do 20.6. ceny zlata i stříbra každým dne klesaly a souběžně s tím se i snížily čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků. Na trhu se zlatem klesly o vysokých 38.600 kontraktů na celkový počet 165.000, což je nejnižší stav od poloviny května. Nyní jsou tyto pozice na úrovních, při kterých nastaly v posledních měsících důležitá cenová dna. Od maximálního rekordu z loňského června jsme vzdáleni dokonce 175.000 kontraktů. Struktura na zlatě je nyní více býčí než medvědí a po současném nečekaném prudkém propadu zlata (v absolutně nelikvidní dobu) musí být struktura ještě více býčí.

Spekulativní LONG pozice obchodníků z Managed Money (MM) se snížily o vysokých 49.920 kontraktů na celkový počet 165.035, čímž došlo k jejich velké likvidaci. Čím nižší LONG pozice MM, tím více býčí struktura, jelikož nehrozí jejich další likvidace.

Na trhu se stříbrem klesly v reportovaném týdnu čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (commercials) o vysokých 13.100 kontraktů na celkový počet 58.800.

16. května dosáhly tyto pozice 57.300 kontraktů, což byl nejnižší stav od ledna 2016. Struktura na stříbře je po posledním týdnu druhou nejvíce býčí za poslední rok a půl.

Na prodejní straně byli opět obchodníci z MM, kteří prodali celkem 17.611 kontraktů, a to likvidací 8.625 LONG kontraktů a prodejem nových 8.986 SHORT kontraktů. MM nyní drží 42.364 SHORT kontraktů, což je cca o 9.000 níže, než byl rekord v polovině května. Vysoké SHORT pozice MM jsou vždy dobrým znamením pro budoucí růst ceny stříbra, neboť tyto pozice jsou s 99% jistotou odkoupeny zpět.

COT 25. týden 2017 stříbro MM
Vývoj NET, LONG a SHORT pozic obchodníků Managed Money na stříbře

Ještě bych chtěl v souvislosti s COT strukturou upozornit na jednu důležitou skutečnost, která se začala objevovat v letošním roce. Možná jste si všimli, že obchodníci v kategorii MM již několikrát zobchodovali mnohem vyšší množství pozic než komerční obchodníci. V minulosti byly jejich pozice vyrovnané, ale v poslední době se začali účastnit obchodního modelu na COMEXu také kategorie Other reportables (OR) a Non-reporting traders (NRT), kteří se snaží obchodovat jako commercials a jdou společně s nimi proti technickým obchodníkům v kategorii MM. Z tohoto důvodu zobchodují MM největší množství kontraktů a proti nim stojí zhruba s ¾ kontraktů commercials a zbylá ¼ je dorovnána pozicemi OR a NRT. Součet všech LONG a SHORT kontraktů všech kategorií musí být totiž nakonec vyrovnaný a tvoří dohromady celkový Open Interest (OI – počet všech otevřených pozic na burze).

Komise CFTC bude prošetřovat manipulaci cen zlata a stříbra na COMEXu - od konspiračních teorií k realitě

Na internetu se o tom příliš nepíše, ale před necelým měsícem oznámila Americká komise pro obchodování s futures kontrakty (CFTC), že bude prošetřovat manipulaci trhů zlata a stříbra na burze COMEX (odkaz č. 1, odkaz č.2). Novým předsedou komise byl nedávno jmenován James Mc Donald a podle Thedora Butlera se zdá, že tento právník bude mít větší odvahu v řešení těchto kauz. Butler uvádí, že trh se stříbrem je nejvíce manipulován ze všech komoditních trhů, neboť na něm existují nepoměrně vysoké SHORT pozice jen několika málo subjektů vůči jeho skutečné roční světové produkci. Odstranění těchto pozic by vedlo postupně k vyšší ceně stříbra. Je také pozoruhodné, jakou úspěšnost má „Velká 4“ - především JP Morgan v shortování stříbra. Tato banka od roku 2011 nikdy neprodělala na SHORT kontraktech stříbra, když prodávala pozice na COMEXu. S každou cenovou rally úspěšně navýšila SHORT pozice, a poté jakmile stříbro kleslo, se těchto pozic za nižších cen zbavila – zde se jedná skutečně o 100% úspěšnost. Butler tvrdí, že něco takového je možné pouze v manipulovaném trhu.

Informace, které byly dříve často označovány za konspirační teorie, se nyní začínají objevovat i v prestižních médiích. Např. německý deník MoneyMarket uveřejnil obsáhlý článek o dlouhodobé manipulaci cen vzácných kovů. Zde je jasně popsáno, co se odehrálo na trhu se zlatem v letech 2012 a 2013, kdy jeho cena propadla během několika dnů o desítky procent, přičemž v článku se dočtete i o hlavních machinacích na trhu, které se děly v min. tisíciletí.

Také těžební magnát Frank Giustra nedávno uvedl, že zlato je ovládáno a managerováno politiky, kteří potřebují udržet důvěru v současný systém.

Trh s fyzickým kovem, ETF fondy

V největším světovém fondu na zlato (SPDR Gold Shares – GLD) došlo jen k nepatrné změně ve stavu fyzických zásob – došlo k poklesu o necelé 2 tuny.

Zásoby stříbra ve fondu SLV vzrostly o 115 tun na celkový počet 10.571 tun.

GLD 25. týden 2017 SLV 25. týden 2017
Vývoj GLD během posledního roku Vývoj SLV během posledního roku

Zásoby fyzického stříbra banky JP Morgan, které oficiálně drží na COMEXu, se zvýšily na 111.573.962 uncí, což je další nový rekord.

JP Morgan 25. týden 2017

Vývoj ceny stříbra a vývoj oficiálních zásob fyzického kovu

banky JP Morgan, 2011 - 2017

Závěr

Jsou oba trhy vyčištěny směrem dolů? Trh se stříbrem bezesporu ano, a trh se zlatem po dnešním prudkém průplachu pravděpodobně taky. Otázka zní, jestli přijde ještě jedno kolo posílení amerického dolaru. Avšak ani jeho dočasný růst nemusí znamenat, že ceny vzácných kovů klesnou. Dokud zlato udrží výchozí cenu aktuálního primárního cyklu (1.214 USD) a stříbro cenu 16 USD, pak by se měly vzácné kovy vrátit vzhledem k býčím strukturám opět k růstu.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 18 902 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 56 769 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 58 317 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít