Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Porter Stansberry: Moje zajištění před fiskálním ”útesem” jsou zlato a nemovitý majetek

18. 12. 2012
 

Porter Stansberry: Moje zajištění před fiskálním ”útesem” jsou zlato a nemovitý majetek

Bez jediného náznaku naděje, že hospodářský rozum nahradí politickou prospěšnost, zakladatel Stansberry & Associates Investment Research Porter Stansberry očekává, že inflace se rozbují, jakmile stoupnou náklady na kapitál. Jak se na to sám připravuje? Stansberry říká, že nadále drží a nakupuje zlato a taky hovoří o tom, jak nemovitý majetek může utlumit dopad fiskálního ”útesu”.

The Gold Report: Není dne, abychom neslyšeli nebo si nepřečetli o fiskálním ”útesu”. Do jaké míry se bojíte tohoto fiskálního rizika? Nebo předpovídáte řešení?

Porter Stansberry: Pár věcmi z Washingtonu si můžete být jisti. Jedna z nich je, že výdaje nebudou nižší. Navýšení výdajů v roce 2013, 2014, 2015 bude stejným druhem zvýšení, které jsme viděli v předchozích letech. Budeme i nadále utrácet 24 % HDP na federální úrovni.

 

Všechny slitky a mince s protokolem měření pravosti

 

TGR: A čím dalším si můžeme být jisti?

PS: Určitě tím, že budou přijata daňová opatření, jako je zvýšení daňových sazeb u některých daňových poplatníků, ale je třeba poznamenat, že toto nevyvolá nějakou podstatnou změnu v příjmech. Vláda bude pokračovat ve vybírání daní, a to ročně méně než 20 % z HDP. Možná to bude jen 16 % nebo 17 % z HDP. A dále tyto změny sníží daňový základ, což může znamenat, že méně lidí bude platit na daních více.

Tyto dvě věci - myslím tím vyšší výdaje a vyšší daňové sazby pro některé daňové poplatníky - můžeme s jistotou očekávat, jelikož to jsou jediné politicky účelné věci, které se mohou stát. Můžeme říct, že toto řídilo a řídí politiku a rozpočet již 30 nebo 40 let a bude se to dít stále, jelikož voliči požadují čím dál více od vlády a také požadují, aby nic nemuseli platit. Takhle to půjde do té doby, dokud se tento systém totálně nezhroutí.

TGR: Fiskální ”útes” byl v podstatě stanoven před pár lety, a to hlavně z toho důvodu, aby přinutil Kongres něco dělat. Na jedné straně je zde spousta obav, ale na druhé straně v okamžiku, kdy bude obav čím dál více, mohou si voliči říct, že v tomto trendu již  nechtějí pokračovat?

PS: Lidé by se měli obávat jít přes fiskální ”útes”. Pokud půjdeme za hranici rizika, pak základ daně výrazně vzroste. Snižování daně ze mzdy se již konat nebude. Můžeme říct, že střední třída – to jsou ti, kteří mají prospěch z daňových škrtů - budou muset začít znovu platit daně v USA. Neexistuje žádný jiný způsob, jak generovat množství příjmů, které je požadováno. Nelze financovat federální vládu maximem 5 % ze mzdy pracujícího člověka, a i kdybyste účtovali 100 %, tak by to zdaleka nestačilo.

V současné době USA vybírá 1,5 bilionu dolarů ročně na dani z příjmu, ale roční deficit je 1,6 bilionu dolarů. I kdyby byla zdvojnásobena částka, která se vybere na dani z příjmu, zůstal by deficit stejný. Zdanění bohatých nemůže tento problém vyřešit. Problém může být vyřešen pouze zmrazením výdajové části a rozšířením daňového základu. To se ovšem nikdy nestane, protože je to politicky nepřijatelné.

TGR: Nakonec se možná něco stane.

PS: Ano, stane. Naši obchodní partneři a lidé, kteří financují náš dluh, nakonec prohlásí: ” Ne, tohle už dělat nebudeme”. Ovšem pokud se podíváme na trh státních dluhopisů, nic tomu nenasvědčuje.

TGR: Je úžasné, že USA nebyl snížen rating jen na základě politických hašteření.

PS: To je částečně proto, že FED skupuje všechny přebytečné dluhopisy. Lidé ani nemají ponětí, jak je to nebezpečné, ale zjistí to, až vypukne šílená inflace. Dalším výrazným důvodem je, že zde neexistuje životaschopná alternativa. Co by udělaly ruská nebo čínská centrální banka se svým obchodním přebytkem? Koupily by britské bankovky? Nebo evropské bankovky? Kde je alternativa ”tvrdého” dolaru? Žádná není. Vládou podporované peníze nejsou nadále bezpečné. Dokonce i Švýcarsko srovnalo směnné kurzy s Evropou. Není kam jít dál. To je důvod, proč tyto centrální banky kupují všechno zlato, které mohou získat. A to je také důvod, proč cena zlata půjde s jistotou nahoru.

TGR: Čína nakupuje přírodní zdroje, jako jsou měď a železná ruda.

PS: Sledoval jsem toto strategické nakupování přírodních zdrojů a máte absolutně pravdu. Číňané skupují spoustu přírodních zdrojů, speciálně v Kanadě. Budou v tom pokračovat i nadále, ale nesmíme zapomenout, že skupují i spoustu zlata. Myslím, že Čína a Rusko nakupují zlato od roku 2008, tzn. od doby krize. Tyto dvě země utratí téměř polovinu svého obchodního přebytku za zlato.

Někteří lidé byli ke mně kritičtí, když jsem tvrdil, že USA ztratí svůj status země světové rezervní měny. Myslím, že se to již stalo. Když dvě největší světové ekonomiky nakupují raději zlato než státní dluhopisy, pak je zde velký problém.

TGR: Kdy si myslíte, že začne opět růst cena zlata?

PS: Nemám žádný časový harmonogram. Mohu vám jen říct, že jsem osobně neprodal nic ze svého zlata a neudělám to do té doby, dokud zde nebude zlatem zajištěná, rozumně financovaná národní měna, která mi nabídne rozumný výnos za riziko, které bych na sebe bral financováním vlády touto formou. Nic takového na světě neexistuje a já nevidím žádnou budoucí perspektivu v tom, že se něco takového stane.

TGR: Když jsme si naposled povídali, diskutovali jsme o kladech a záporech návratu ke zlatému standardu. Jedno z vašich vyjádření bylo, že dolar ztratil asi 20 % hodnoty od roku 2008 a dalších 20 % ztratí v následujících 12 měsících. Myslíte si stále, že hodnota dolaru bude dále klesat tímto tempem?

PS: Já si především myslím, že se to již děje, ale že to ještě není promítnuto v spotřebitelských cenách. Manipulace s trhem dluhopisů výrazně snižuje náklady na kapitál, takže podniky byly schopné dosud udržet ziskové marže bez zvyšování cen. Výsledkem byla záměna kapitálových nákladů za komoditní náklady, ale to lze dělat pouze po určitou dobu.

Představte si, jaká by byla vaše kupní síla, kdybyste si šel dnes koupit nový dům. Pokud byste měl 10 tisíc dolarů na zálohu, pak byste mohl koupit dům s hodnotou 100 tisíc dolarů s FHA hypotékou a platil byste zhruba 3 % za hypotéku. Mohl byste si to ovšem dovolit, pokud by byly úrokové sazby hypoték stanoveny trhem? Kdybyste musel platit 7,5 %? Ne. Vaše kupní síla, vaše životní úroveň by byla za těchto podmínek kompletně zničena. Nyní je však tato kupní síla financována, ale dříve nebo později k jejímu zničení určitě dojde.

Podívejte se na jiné trhy. Například společnost General Electric Co. (GE) má 600 miliard dolarů dluhu v rozvaze a její společné roční náklady jsou menší než 2 %. To nedává smysl. Představte si, kolik by GE účtovala za turbíny, žárovky a ostatní zařízení, pokud by musela platit tržní sazbu 9 % z tohoto dluhu. Cena kapitálu je tak nízká, že zpomaluje vliv pokračující inflace, ale dřív či později bude muset být celý tento dluh financován reálnými cenami. Až se to stane, vliv na ekonomiku bude dvojí, a to slabší dolar a vyšší ceny za všechno zboží.

TGR: To zní, jakoby skutečné náklady na financování byly uměle nízké. Kdyby se úrokové sazby zvýšily, nebylo by to spíše 4 % než 9 %?

PS: Podívejte se na to historicky, jak se obchoduje a obchodovalo s vysokým výnosem z dluhu – 9 % to není tak agresivní. Myslím, že za posledních 20 let byl průměrný výnos dluhopisu 14 %. Lidé si nevšímají vysoce výnosného úvěru u GE (General Electric), ale měli by.

TGR: Dalo by se tedy říct, že spousty z těchto velkých firem mají velké množství peněz v rozvahách. Byly by schopny financovat i dvakrát tak vyšší úrok ze svého dluhu než doposud.

PS: Domnívám se, že 9 % úroková sazba je přiměřený náklad na dluhopis GE, vzhledem k jejímu peněžnímu toku a vzhledem k tomu, že dluží 600 miliard dolarů a také, že stále vlastní různé druhy riskantních realitních hypoték. GE je obrovský americký podnik. Zaměstnává 160.000 lidí. Je to příklad toho, jak FED manipuluje s úrokovými sazbami a ovlivňuje tak skutečné náklady. GE si může dovolit účtovat nízké ceny za zboží, jelikož platí malý úrok za kapitál. Pokud se podíváme napříč naší ekonomikou, zjišťujeme, že společnosti zaměňují kapitálové náklady za komoditní náklady. Komoditní náklady GE stoupají vzhůru, ale to se nedotklo spotřebitele, protože GE se podařilo ušetřit spoustu peněz na financování.

Ale jak jsem již řekl, žádná hra netrvá věčně a ve chvíli, kdy ta hra skončí, skončí špatně. Šok pro spotřebitele bude ohromný. Není to jen inflace, která průběžně devalvuje kupní sílu peněz. Stane se to znenadání, kdy spotřebitelé budou překvapeni z obrovského cenového dopadu. To by mohlo snížit kupní sílu tak o 20 % až 30 %.

TGR: Jak to tak poslouchám, zní to, jakoby se to mělo stát téměř přes noc.

PS: Bude to velmi rychlé. V letech 2006-2009 se nic moc nezměnilo v Řecku, Itálii nebo Španělsku. Žádný významný katalyzátor nezpůsobil znenadání to, že se lidi jednoho dne ráno vzbudili a zjistili, že tyto mocnosti zbankrotovaly. V podstatě krachují jíž několik dekád. Jediné, co se změnilo, bylo zjištění, že ostatní je nechtějí již financovat. Také s GE nebyla udělána žádná reálná úvěrová analýza. Jeden investor nakupuje dluhopisy, protože je přesvědčen, že další investor bude dělat totéž, ale je to celé založeno na víře. Dnes neexistuje žádné kritické myšlení. Pokud jeden investor ztratí víru, může se všechno stát velmi rychle.

TGR: Takže trhy nejsou jen o víře a o tom, co si myslíte, že udělá obyvatelstvo? Trhy nejsou vždy založeny na fundamentální ekonomii. Jsou založeny na strachu a chamtivosti.

PS: Samozřejmě, že jsou, ale pokud FED zkresluje trh s dluhopisy, tak jak to dělá, lidé jsou přesvědčeni, že výnosy budou vždycky nižší, jelikož FED je nenechá zvýšit. Je to úžasný obchod, ale nemůžete si ”protisknout” cestu k prosperitě. Dříve či později tato opatření zničí kredit Spojených států a úrokové sazby na národní úrovni vzrostou. To se stane, o tom není žádných pochyb.

TGR: Nejsou Evropané eventuálně Číňané ve stejné hře nízkých úrokových sazeb?

PS: Čína určitě není ve stejné hře. A Evropa určitě ne do té míry jako USA. Německo se velmi zdráhá zpeněžit evropský dluh. Určitě se enormně navýšil tento rok, takže možná začne neovladatelné tisknutí bankovek, ale s papírovými penězi to bylo vždycky tak. Ukažte mi papírovou měnu, která trvala více než 100 let a na konci za něco stála. Papírové bankovky dávají lidem iluzi, že mohou získat něco za nic. Věří v to, dokud se to nerozpadne.

TGR: Dokud se nedostaneme ke zlatému standardu, my jako investoři potřebujeme dělat něco, abychom udrželi své bohatství. Můžete mít určitou část ve zlatě, což někteří lidé dělají, ale máme také další typy investic, které jsou pro lidi v USA založeny pouze na amerických dolarech. Dokud se to nerozplete, není americký dolar tou nejlepší možností?

PS: Ano, myslím, že je to jedna z možností. Ale to pro mě nic neznamená, jelikož je to stejné, jako byste se na smrtelné posteli zeptala, kdo je ten nejlepší chlap.

TGR: My se vlastně díváme na nešťastnou situaci, kdy jednotlivec musí dát své peníze v risk, a to uložením do akcií nebo dluhopisů na trhu.

PS: Nesouhlasím. Nevěřím, že lidé musí vkládat své peníze do dluhopisů nebo akciových trhů. V posledních 24 měsících jsem nakupoval výhradně nemovitosti. Mohl jsem koupit akcie společností těžících zlato, ale bylo by toho stejně nezanedbatelné ve srovnání s mým čistým jměním. Nakupoval jsem nemovitý majetek, protože jeho výhodou je, že ho mohu ovládat, a pokud se rozhodnu, mohu ho levně financovat. A pokud se nerozhodnu, mohu nakupovat nemovitý majetek v hotovosti. Nezajímá mě, zda na tom vydělám peníze. Chci pouze, aby mé peníze byly v bezpečí. Budu rád, pokud mé výnosy budou 4 % až 6 % na mém nemovitostním portfoliu. Pokud přijde inflace, budu moct zvýšit nájemné a mé zhodnocení kapitálu bude na stejné úrovni jako inflace. To je vše, co od toho očekávám.

Věřím, že jsme stále v globální finanční krizi. Svět není v pořádku. Myslím si, že v situaci jako je tato, je cílem investora udržet to, co má. Bude velmi obtížné to přežít bez úhony s bohatstvím, které investor má, jelikož je tady mnoho tlaků a faktorů, které se spojily proti vám. Já pouze mlčím a jsem super konzervativní.

Tím, že nakupuji na realitních trzích při tak nízkých cenách, dělám vlastně to nejlepší, abych zachránil svůj majetek před budoucí katastrofou. Čas ukáže, zda to bude fungovat. A pokud zde bude pouze pokračující inflace místo pohromy, pak díky svým nemovitostem vydělám spousty peněz.

TGR: Absolutně. Jaké další postřehy byste dal čtenářům The Gold Report?

PS: Budu nadále nakupovat pravidelně zlato a neprodám ani jednu unci. Pokud nakupujete zlato, myslím si, že děláte velmi dobře. Budu nadále opatrný. Nevěřím, že je čas být agresivní, především na dluhopisových trzích po celém světě.

TGR: Děkuji za rozhovor. Přeji šťastný - a doufám že úspěšný - nový rok.

Porter Stansberry založil Stansberry & Associates Investment Research, soukromé vydavatelství sídlící v Baltimore, Maryland, v roce 1999. Vydává měsíční newsletter Stansberry's Investment Advisory, který informuje předplatitele o tom, jak bezpečně investovat s co nejvyšším výnosem.

Před zahájením činnosti společnosti Stansberry & Associates Research byl pan Stansberry prvním americkým editorem Fleet Street Letter, nejstaršího anglicky psaného finančního newsletteru.

Zdroj: Karen Roche, The Gold Report

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 20 gramů

Zlatý slitek 20 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 38 517 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 98 930 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 21 103 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít