Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Ted Butler: Hra bez pravidel

21. 12. 2011
 

Ted Butler: Hra bez pravidel

Přinášíme Vám část překladu komentáře Teda Butlera ze dne 14.12.2011. Ted Butler  patří mezi největší znalce trhu stříbra na Comexu. Tomuto tématu se aktivně věnuje již 40 let. Předplatitelé jeho alertu tak dostávají 2x týdně nejčerstvější informace z obchodování se zlatem a stříbrem v New Yorku.

V dnešním alertu se vyjádřím k záležitosti pádu cen stříbra a zlata v tomto týdnu. Ve chvíli,  kdy  píši tento článek, jsme téměř o 4 dolary níže u stříbra a o 150 dolarů níže u zlata, a to ve dvou a půl obchodních dnech. Jak je obvyklé, stříbro pokleslo v procentním vyjádření více než zlato, ale zatím ne v enormní míře.

Proč ceny poklesly během tak krátké doby? Je mi jasné, že je to krok generovaný COMEXem a že je tento krok úmyslně navržen a proveden s jediným cílem – přinutit long pozice s pákou k prodeji tak, aby investiční banky mohly nakupovat a tím jednak pokrýt své otevřené short pozice a také posílit long pozice ve zlatě i ve stříbře. Běžně nedávám doporučení k nákupu ani k prodeji, jelikož je to něco, co jsem se rozhodl nedělat, ale občas nabízím vysvětlení předem. V sobotním přehledu (10.12.) jsem vám ukázal, jak se zlato zastavilo mírně nad padesátidenním klouzavým průměrem a jak tato skutečnost může podněcovat investiční banky k manipulaci cenou pod tuto úroveň (1710 USD) za účelem spuštění příkazů k prodeji od investičních fondů a od obchodníků. Investiční banky neztrácely mnoho času, jelikož jsme prolomili tuto úroveň již v neděli (11.12.) v podvečer / v pondělí ráno (kdy je jednoduché manipulovat s cenami).

Nevysvětlil jsem však, že prodej zlata investičními fondy a obchodníky byl dalším spouštěcím bodem pro pokles pod dvousetdenní klouzavý průměr (1610 USD). Tento konkrétní klouzavý průměr nebyl u zlata prolomen skoro tři roky; v té době bylo zlato pod 900 USD / unce. Čím déle je klouzavý průměr neprolomen, tím větší má význam pro technické obchodníky. Tato úroveň byla nyní také prolomena, což vybízí k prodeji ty, kteří drží zlato kvůli technickým nebo cenovým pohybům. A jakmile strach z dalších ztrát rezonuje na trhu, zapříčiňují tyto prodeje další prodeje ve chvíli, kdy ceny padají. Pokles cen poté stupňuje požadavky ze strany COMEXu na větší marginy (zálohy na obchodních účtech), což „motivuje" k další likvidaci long pozic.

Vzhledem k lidské přirozenosti a k našemu kolektivnímu požadavku na jednoduchá vysvětlení poklesu cen budou zde určitě předložena různá vysvětlení na základě poptávky/nabídky k ospravedlnění tohoto válcování cen. Avšak nebyly zde dostatečné signály z reálného světa nabídky a poptávky, které by objasnily tento pokles cen zlata a stříbra. Ve skutečnosti se jedná pouze o další manipulaci investičních bank na COMEXu. Fakt, že se to těmto investičním bankám opravdu vydařilo, je v mnoha směrech politováníhodný, ale v jiných směrech je povzbuzující (o tom bude řeč za chvíli). Je poměrně jednoduché tuto skutečnost prokázat pomocí jak minulého tak budoucího Commitment of Traders Reports (COT), jelikož investiční banky při takovémto pádu cen vždy hodně nakupují.

Pokud se tedy předložilo veřejnosti poměrně jednoduché vysvětlení pro pokles cen zlata (viz propad pod důležité klouzavé průměry), co potom stříbro, které již bylo před začátkem prodeje pod všemi svými důležitými klouzavými průměry?

Jediné vysvětlení, které můžu nabídnout, je, že stříbro je oproti zlatu méně likvidní a jednodušeji manipulovatelné. Jestliže zlato náhle spadne o 150 USD v několika dnech, pak by to také mělo, bez ohledu na možnou strukturu COT u stříbra, vést k prudkému poklesu jeho cen. A investiční banky drží tento menší trh se stříbrem tak pevně v rukou, že čas od času stáhnou stříbro cenově níž  s jednoznačným cílem - stlačit i zlato níž. Tyto investiční banky prostě vědí, jak využít jeden trh k ovlivnění jiného trhu. Ať už COT strukturu objektivně interpretujeme jakkoliv, lze z ní vyčíst, že se u stříbra očekává masivní nárůst ceny. Nižší ceny si tuto růstovou strukturu přímo vynucují.

Řada předplatitelů se mě ptala, proč nemohou investiční banky ovládat a manipulovat s cenami zlata donekonečna. Jelikož to bylo ještě před pádem cen v tomto týdnu, dokážu si představit, že by mnozí rádi znali odpověď na tuto otázku − obzvláště ti, kteří jsou na trhu se stříbrem relativně noví (asi tak poslední rok). Myslím si, že pro dlouhodobé investory je asi o něco jednodušší se vyrovnat se současnou cenovou situací  a dokážu si také představit, že to mají relativní nováčci kvůli tomuto poklesu obzvláště těžké. Ceny mohou a opravdu jdou níže či výše než kdokoliv z nás předpokládá a naší zodpovědností je se na tyto extrémy připravit, jak nejlépe to bude možné. První velký krok je neobchodovat na margin (úvěr).

Abych tedy odpověděl na otázku v předešlém odstavci. Ne, nemohou manipulovat s cenami donekonečna. Musíte se ale dívat dál než jen na nedávné pohyby cen a nahlédnout pod pokličku, abyste tuto otázku řádně zodpověděli. Posledních zhruba 8 měsíců mi připomíná dobu nějakých 10 let zpátky, kdy mnozí zpochybňovali, že by se stříbro vůbec kdy mohlo dostat výše než na 5 USD a to právě kvůli tomu, jak pevně investiční banky drží v rukou stranu short pozic. A to i přes bouřlivé růstové tendence fundamentálních ukazatelů, včetně zdokumentovaného deficitu strukturální spotřeby. Vlastně to tehdy bylo z hlediska času složitější, protože rovná cenová linie vydržela roky. Ale i přes přetrvávající manipulaci ze strany investičních bank vyhnaly fundamentální ukazatele ceny výše. Nemohu si pomoci, ale připadá mi to nyní stejné.

Na krátkodobé bázi si mohou investiční banky prostě dělat cokoliv se jim zamane, jak vyplývá ze současné cenové situace. Ale nebyly a ani nebudou schopny ovládat ceny stříbra donekonečna. Historie to za posledních pět či deset let potvrdila, ale co bude v příštích pěti nebo deseti letech?

Struktura COT

Ze všeho nejdřív tady máme COT strukturu. Ta byla u stříbra skvělá před tímto posledním poklesem a nedávné prodeje tuto strukturu pouze ještě více posílily. Nic si nenamlouvejme – tyto odprodeje nebyly zorganizovány investory do stříbra a ani spekulanty na straně long. Právě investoři a long spekulanti byli těmi zamýšlenými oběťmi, které byly nuceny prodávat, vzhledem k tomu, že ceny nastavené úmyslně nízko automaticky snižují množství potenciálních budoucích prodejů stříbra investory a spekulanty. Jelikož ceny právě klesají, zatím to tak nevypadá, ale eliminace budoucích prodejů povede vždy k růstové tendenci.

Je těžké v COT struktuře u stříbra dopředu určit přesné cenové dno nebo růstový extrém. Tendence může zůstat rostoucí (nebo klesající) delší dobu, než by si jeden myslel. Ale jakmile se tendence stane natolik rostoucí, jako je právě teď u stříbra, pak se nemůže přeměnit na tendenci klesající bez existence vyšších cen. Ano, tendence se může stát ještě více rostoucí, pokud ceny více poklesnou (jako se to stalo tento týden), ale to je něco jiného než kdyby se tato tendence měla stát dlouhodobě klesající. Struktura COT mnoho objasňuje a byla spolehlivým indikátorem příliš dlouho na to, abych ji teď opustil. Kromě toho, že v současnosti napovídá, že cena stříbra má daleko více místa směrem vzhůru než směrem dolů, také COT struktura potvrzuje stav manipulace se stříbrem lépe, než jakýkoliv jiný ukazatel, který sleduji. Nikde jinde to neplatí více, než při posuzování role JPMorgan a jeho koncentrované short pozice.

Když ponecháme stranou COT a manipulaci COMEXu, ostatní faktory naznačují mnohem vyšší ceny v budoucnosti. Cena čehokoliv stoupá nebo klesá v závislosti na prodejních a nákupních silách. Stejně jako struktura COT naznačuje nedostatek budoucích potenciálních prodejů (kvůli současným spekulativním prodejům), poukazuje struktura trhu stříbra (kromě COMEXu) na snížené budoucí prodeje reálného stříbra a na potenciál silných nákupů, které mají přijít. Zatímco tlaky na prodej aktiv držených na margin narůstají, dokud nejsou tyto prodeje vyčerpány, tlaky na prodej aktiv držené bez úvěru taktéž v určitém bodě při nižších cenách povolí.

Významná investiční struktura

Je známo, že investoři preferují nakupovat až poté, co se ceny stabilizují a začnou se pohybovat směrem vzhůru. V případě investic stimulují vyšší ceny k nákupům. A u stříbra tomu není jinak. V určité chvíli se ceny zvednou a to přiláká nové investiční nákupy. Čeho jsme si ale už méně vědomi, je fakt, že se za posledních pár let udály strukturální změny na trhu investičního stříbra v tom smyslu, že si investor může, lépe než kdykoliv předtím, pohodlněji vybírat nákupy stříbra na světové bázi. ETFs a ostatní prostředky k investování, které dnes drží více než 600 milionů uncí, většinou ještě před šesti lety neexistovaly. Při příštím pořádném růstu cen stříbra bude fungovat taková investiční struktura, která bude nalévat peníze do stříbra tak, jako ještě nikdy. A nezapomeňte, že nárůst cen stříbra z 5 USD se udál hlavně díky zvýšení investiční poptávky. Pokud se svět rozpadne ekonomicky, může zde dojít k poklesu průmyslové poptávky po stříbře. I přes přetrvávající predikce za posledních deset let, že se tak stane, se tato poptávka ještě nezhroutila. V případě takového kolapsu by se zdálo ještě více opodstatněné nakupovat stříbro jakožto bezpečné aktivum, které není ničím závazkem.

Na celé této záležitosti ohledně dočasného poklesu cen existuje i něco pozitivního. Tento trh byl vyčištěn do takové míry, která byla dříve jen zřídka k vidění. Zjevně jsme daleko blíže úplnému dnu než úplnému vrcholu. Díky tomuto „úklidu“ je poměr risku a pravděpodobného zisku (risk/reward ratio) zcela mimořádný. Protože, že jsou ceny blíže 30 USD a ne 4 USD, nedokážu úplně vzkřísit svou mantru dob minulých: „deseticenty směrem dolů, dolary směrem nahoru“, ale pokud to očistíme o cenu, pak mi to přijde naprosto stejné. Nechci, aby to znělo bezcitně, jelikož mě zajímají ti, kteří jsou ze současného propadu vystrašení, ale tato zkušenost vám v budoucnosti může pomoct obrátit větší cenovou volatilitu ve svůj prospěch. Pokud se vám podaří se přes toto s nepoškozenými nervy a téměř nedotčenou pozicí dostat, budete mít dobrou půdu pod nohama do budoucnosti.

Reference

COT (Commitment of Traders) je veřejná zpráva, kterou pravidelně vydává CFTC (Komise pro obchodování termínových kontraktů na komodity v USA)  a informuje o stavu obchodních pozic všech zúčastněných v jednotlivých komoditních trzích. Cílem COT je zdokumentovat obchodní aktivity největších účastníků trhu, kteří splňují předepsaná kritéria. (min. 20 obchodníků v jednotlivém trhu, kteří drží větší množství otevřených pozic). Z hlediska typu rozdělujeme účastníky do 3 hlavních skupin:
1. commercial traders – investiční banky
2. non-commercial traders – velké investiční fondy
3. nonreportable – malí spekulanti/investoři

Report vypovídá v podstatě o skutečnosti, že součet otevřených pozic všech účastníků dosahuje hodnoty nula. Tzn. že na každou long pozici (nákup kontraktu, spekulace na vzestup) existuje jedna short pozice (prodej kontraktu, spekulace na pokles). Z hlediska posouzení je pouze důležité rozdělení pozic mezi významné účastníky trhu.
Mnoho obchodníků využívá tedy COT k rozhodnutí, zda otevřít long nebo short pozici. Existuje teorie, že skupina č. 3 (malí spekulanti) se většinou mýlí, a proto je vhodné otevřít opačnou pozici. Druhá teorie zase říká, že skupina č. 1 – investiční banky jsou vždy na správné straně trhu, a proto je třeba se držet jejich otevřených pozic.

Archiv článků »

Diskuze

Zatím nikdo nediskutoval. Buďte první.

Abyste se mohli zůčastnit diskuze, je nutné se .

Nakupujete online
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 59 940 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 188 313 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 15 938 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít