Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Americký dolar je nejvýše za poslední 4 měsíce (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 43. týden 2017)

30. 10. 2017, Jan Železník
 

Americký dolar je nejvýše za poslední 4 měsíce (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 43. týden 2017)

Cena zlata zakončila minulý týden nepatrně níže (- 0,5 %). Stříbro jako již tradičně následovalo směr zlata a kleslo o 20 centů (- 1,2 %). Americký dolar zaznamenal nejlepší obchodní týden v letošním roce a uzavřel na nejvyšší ceně od poloviny července.

Aktuální vývoj

Mírný sestupný trend pokračoval na zlatě i v minulém týdnu, ale v pátek se zlato dokázalo odrazit z ceny 1.264 USD a z technického pohledu tak trh vytvořil dvojitý náraz na uvedené ceně. Otázkou nyní zůstává, zda to byl odraz dočasný, nebo zda toto dvojité dno může přinést větší rally.

Aktuálně odhaduji situaci na 60:40, kdy 60 je pro pokles a 40 pro růst. Stále totiž „nejsem spokojen“ se strukturou COT, která není tolik býčí, jak bych si představoval (více v části COT).

Vítězi minulého týdne byli jednoznačně akcie, především technologický index Nasadaq, který doslova vystřelil na nové historické maximum, a dále americký dolar. Určitě si vzpomenete, že v minulé týdenní zprávě jsem k US Dollar Indexu uváděl: Na denním grafu můžete vidět, že se na dolaru vytvořila reverzní formace rameno-hlava-rameno, a pokud by index prorazil hodnotu 94 bodů, může vyrůst až do úrovně 96 – 97 bodů. To by se mohlo podepsat na oslabení ceny zlata. Uvedené signály se však musí potvrdit – zlato klesnout pod 1.262 USD a US Dollar Index vyrůst nad 94 bodů.“

Po čtvrteční konferenci Evropské centrální banky (ECB) vyrostl US Dollar Index nad uváděnou hodnotu 94 bodů a dokázal nad ní i zavřít v rámci týdenního obchodování. Dolar tak může nadále posilovat a ideálně do prosincového zasedání FEDu.

US dollar index COT 43. týden 2017
Vývoj US Dollar Indexu od počátku roku, denní graf

Zlato ale zatím uváděný signál neudělalo. Trh nezavřel pod cenou 1.262 USD, ale naopak zde máme zmiňované dvojité cenové dno nad 200denním průměrem. Tento stav by mohl přilákat technické obchodníky do trhu k otevírání nových LONG pozic. Pokud by ale zlato prorazilo s určitou razancí uváděnou podporu, může to spustit docela silný výprodej, na který v podstatě stále čekám. Je potřeba ale uvést, že pomocné technické indikátory jsou spíše níže a „odpočaté“. Takový výprodej by tedy musel vzniknou na základě silné fundamentální zprávy.

Z hlediska primárních cyklů není tedy stále jasné, zda je zlato ve starém původním cyklu, který začal 10. 7. na ceně 1.210 USD (u prosincového kontraktu), nebo zda je již platný nový cyklus, který by se počítal od 6.10. z ceny 1.262 USD. Pokud se trh odrazí a vyroste přes poslední vrchol 1.308 USD, bude se zřejmě jednat o nový primární cyklus s velmi býčím vývojem. Pokud ale zlato klesne pod cenu 1.262 USD, pak je trh ve starém cyklu, a sice v jeho 16. týdnu. Finální cenové dno by tak mělo nastat ideálně do 5 týdnů, a to v pásmu 1.190 – 1.250 USD.

Zlato graf COT 43. týden 2017
Cenový vývoj zlata od počátku roku, denní graf

Trh se stříbrem je na tom velmi podobně jako zlato. Buď nás čeká poslední výprodej do přelomu listopadu a prosince, nebo 6.10. již nastalo dno nového primárního cyklu a trh poroste výše.

Cena zlata v CZK

Skrze posilující americký dolar měla minulý týden cena zlata v CZK odlišný vývoj od ceny zlata v USD. Zlato v CZK minulý týden nepatrně posílilo, zatímco zlato v USD ztratilo. Minimum minulého týdne byla cena 27.700,- Kč za trojskou unci. Cenové dno z počátku července – Kč 27.600,- bylo zatím opět udrženo. Jak jsem uváděl v analýze GOLD OUTLOOK 2017 (aktualizovaná verze): Touto ojedinělou situací se splnila podmínka 4-5letého cyklu, neboť 10.7. se dostala cena zlata na doposud nejnižší úroveň nedávného poklesu - Kč 27.600 za unci, což bylo téměř uprostřed odhadovaného cenového pásma (27.000 – 28.000). Časové okno pro dno 4-5letého cyklu zůstává nadále otevřené, ale je možné, že toto dno již nastalo na začátku července. V současnosti je totiž málo pravděpodobné, že by dále oslaboval jak americký dolar, tak i zlato.“

Zlato graf COT 43. týden 2017 CZK Zlato graf COT 43. týden 2017 CZK 5letý

Porovnání vývoje ceny zlata v CZK

a USD v minulém týdnu

Porovnání vývoje ceny zlata v CZK

a USD za posledních 5 let

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

V reportovaném týdnu od 18.10. do 24.10. klesla cena zlata o pouhých 5 USD, přičemž čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials n azlatě klesly o 11.000 kontraktů na celkový počet 210.700. Toto jsou nejnižší pozice commercials za poslední 2 měsíce, což by mohlo vyvolat určitý odraz ceny na zlatě.

Uvnitř kategorie commercials však nastal následující vývoj: „Velká 4“ dokonce zvýšila své již tak vysoké SHORT pozice o 1.400 kontraktů. Celkové SHORT pozice 4 největších obchodníků nyní dosahují 181.703 kontraktů, což je bezmála stejné množství jako při vrcholu 1.360 USD dne 8. září.

Velká „5-8“ snížila své SHORT pozice o 3.500 kontraktů a Raptors (menší obchodní banky) koupily solidních 8.900 LONG kontraktů. LONG pozice Raptors nyní dosahují 41.100 kontraktů. Je pozoruhodné, že Raptors docela agresivně nakupují, zatímco „Velká 4“ se drží stranou ve svých nákupech – jako by snad čekala na ještě lepší cenu. Za chvíli se k tomuto rozličnému chování dostanu.

Na prodejní straně byli jednak Managed Money, kteří prodali jen 1.147 kontraktů. Největšími prodejci byli tentokrát obchodníci z kategorie Other reportables, kteří prodali celkem 8.200 kontraktů.

COT 43. týden 2017 MM zlato
Spekulativní NET, LONG a SHORT pozice Managed Money na zlatě

Expert na analýzu struktury COT Theodore Butler je udiven poměrným nezájmem kategorie Managed Money, co se týče otevírání nových SHORT kontraktů při klesající ceně. Když cena zlata rostla nahoru z 1.210 USD (10.7.) na 1.360 USD (8.9.), MM nakoupili celkem 220.000 kontraktů. Při zpětném poklesu ceny z 1.360 USD (8.9.) na současných 1.265 USD (24.10.) prodali MM jen 80.000 kontraktů, a to zejména formou likvidace LONG kontraktů. MM tedy zatím zlikvidovali zhruba třetinu koupených kontraktů a nejeví příliš velký zájem o otevírání nových SHORT pozic. Toto je zatím klíčové chování a je to možná jeden z hlavních důvodů, proč cena zlata doposud níže neklesla. Je možné, že pokud se commercials (především Velké 4) podaří dostat cenu pod 200denní průměr, teprve poté začnou MM prodávat a otevírat nové SHORT pozice.

Podle Butlera mohou nyní nastat 3 scénáře vývoje z pohledu struktury COT:

  1. Pokud MM nebudou prodávat a naopak začnou kupovat, vysoké SHORT pozice „Velké 4“ začnou být skutečně problematické a „Velké 4“ nezbude nic jiného než otevírat další SHORT pozice při vyšších cenách.
  2. Velkým commercials se podaří metodou „salami slicing“ tvořit nižší a nižší cenové minimum na zlatě, přičemž budou doufat, že tato metoda přinutí MM k postupným prodejům tak, aby mohly commercials uzavírat své vysoké SHORT pozice. Zde ale bude „Velká 4“ soupeřit s obchodníky z kategorie Other reportables a s menšími commercials, kteří se nazývají Raptors a již nyní agresivně nakupují.
  3. Největší komerční obchodníci půjdou „ALL-IN“ a pokusí se vyvolat prudkým sražením ceny panický výprodej na zlatě, kterým zasáhnou jak vysoké LONG pozice MM, tak současně i LONG pozice Raptors. Koneckonců je v této hře každý sám za sebe, a přestože Raptors patří do skupiny commercials, nemusí být ušetřeni likvidace části svých LONG pozic.

Na trhu se stříbrem cena v reportovaném týdnu také mírně klesala, ale přesto se opět zvýšily čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků o 1.600 kontraktů na 76.500, což je nejvyšší stav za posledních 5 týdnů.

Na nákupní straně byli u stříbra MM, kteří koupili téměř identické množství, které commecials prodaly – 1.238 kontraktů. MM nyní drží 75.000 LONG kontraktů, čímž vzniká prostor pro likvidaci cca 19.000 kontraktů, jelikož při posledním cenovém dně byly LONG pozice MM sraženy na úroveň 56.000 kontraktů.

I zde je tedy klíčovou otázkou, zda budou MM prodávat a otevírat nové SHORT pozice. Pokud ano, znamenalo by to prodej téměř 70.000 kontraktů, což je skutečně enormní množství. V květnu a červnu totiž MM naskákali na stříbře na SHORT stranu a vytvořili doposud nejvyšší SHORT pozice kategorie Managed Money v historii.

COT 43. týden 2017 MM stříbro
Spekulativní NET, LONG a SHORT pozice Managed Money na stříbře

ETF fondy a trh s fyzickým kovem

Co se týče vývoje v hlavních ETF fondech (GLD a SLV), pak zde není příliš co reportovat. Změny fyzických zásob byly v minulém týdnu minimální a také fyzické prodeje mincí Americkou mincovnou zůstávají nadále podprůměrné.

Závěr

I přes velký výprodej na euru a slušný růst dolaru dokázalo zlato udržet silnou podporu. Na trhu tak zatím panuje jistá neochota prodávat. Z tohoto důvodu zůstávají čisté prodejní pozice komerčních obchodníků vysoké, jelikož k jejich redukci může dojít pouze tehdy, pokud největší protistrana commercials, kterou jsou MM, začne skutečně prodávat. Proto si kladu otázku, zda by se nechala „Velká 4“ tak jednoduše zahnat do kouta, nebo zda má pro nás překvapení, jež přinese nečekaný výprodej.

Tento týden bude pravděpodobně velmi divoký. Ve středu se koná zasedání americké komise FOMC, která bude zveřejňovat výši úrokových sazeb. Toto zasedání ale není tolik sledované jako zasedání čtvrtletní, které se bude konat v polovině prosince. V úterý se bude konat zasedání Japonské centrální banky, ve čtvrtek meeting Bank of England a v pátek ve 13:30 budou zveřejněna data týkající se zaměstnanosti v USA za měsíc říjen.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 21 036 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 98 815 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 20 gramů

Zlatý slitek 20 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 38 472 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít