Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Cena zlata vzrostla na 4měsíční maximum (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 2. a 3. týden 2018)

16. 1. 2018, Jan Železník
 

Cena zlata vzrostla na 4měsíční maximum (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 2. a 3. týden 2018)

Minulý týden přinesl pokračování růstu cen vzácných kovů, který začal v polovině prosince – den před čtvrtletním zasedáním americké centrální banky FED. Cena zlata a stříbra tak roste již pátým týdnem v řadě.

Aktuální vývoj

V první týdenní zprávě letošního roku jsem uváděl: Vůbec bych se nedivil, kdyby zlato do konce ledna atakovalo cenu 1.350 USD. Trh sice začíná být z technického pohledu překfoupený, ale jelikož jsme v rané fázi primárního i ročního cyklu, není tato překoupenost tolik zásadní.“

Krátkodobá překoupenost se zatím projevila skrze několikadenní zastavení růstu ceny, a to přímo na rezistenci č. 1. V pátek se trh skrze tuto rezistenci prodral a zlato zamířilo k ceně 1.340 USD. Trh nyní vstoupil do 5. týdne primárního cyklu, který začal 12.12.2017 na ceně 1.238 USD.

Zlato graf COT 2. a 3. týden 2018 Zlato graf COT 2. a 3. týden 2018 týdenní

Denní graf ceny zlata

7/2017 - 1/2018

Týdenní graf ceny zlata

12/2015 - 1/2018

Na pátečním prudkém růstu ceny zlata se bezesporu podepsal i oslabující americký dolar, který obdržel další ránu. V minulé týdenní zprávě jsem k US Dollar Indexu uváděl: Americký dolar ukončil korekci směrem vzhůru a začal opět klesat. Dvouměsíční růst (říjen až listopad 2017) hodnoty dolaru byl velmi slabý a devalvace dolaru, která začala přesně před rokem (leden 2017) tak pokračuje a dolar je evidentně v dlouhodobém sestupném trendu. Tento fakt by měl nadále přispívat k postupnému růstu ceny vzácných kovů.“

Dolar nyní oslabuje proti všem významným světovým měnám – proti euru, švýcarskému franku, australskému dolaru, britské libře a dokonce proti japonskému jenu. Od začátku roku až do minulého týdne se dolaru dařilo posilovat alespoň proti japonskému jenu a o to více byl v této souvislosti „překvapující“ růst ceny zlata. Jedná se totiž o to, že existuje vysoká procentuální korelace mezi vývojem ceny zlata a japonského jenu. Tato 2 aktiva se pohybují z velké části v tandemu. Pokud japonský jen roste, posiluje i cena zlata a opačně. Jak jsem již uvedl v předešlých řádcích, začátek roku 2018 byl jiný – cena zlata rostla, přestože japonský jen oslaboval. Tento fakt mě však zároveň utvrdil v myšlence, že zlato je v novém ročním i primárním cyklu.

US Dollar Index propadl v minulém týdnu pod 50% Fibonacciho retracement posledního velkého růstu jeho ceny. Euro totiž v minulém týdnu prudce posílilo na základě zprávy, že by Evropská centrální banka mohla zastavit program kvantitativního uvolňování dříve, než původně plánovala.

US dollar index COT 2. a 3. týden 2018
Týdenní graf US Dollar Indexu, 2014 - 2018

I přes dlouhodobý negativní trend na dolaru je možné, že brzy přijde opět jeho krátkodobé posílení. Struktury COT možná nefungují na měnách tak evidentně jako na vzácných kovech, ale určitě nelze přehlížet, že na euru drží commercials historicky nejvyšší „net SHORT“ pozice.

COT 2. a 3. týden 2018 euro

Vývoj ceny eura, LONG, SHORT a NET pozic commercials. Přestože

uvedený graf zahrnuje období za posledních 10 let, jedná se o

nejvyšší net SHORT pozice za posledních 20 let.

K trhu se stříbrem jsem v poslední týdenní zprávě uváděl: Stříbro je doposud jakoby zastíněno zlatem, a to i přes skutečnost, že procentuální zhodnocení aktuálního růstu je vyšší než u zlata. Jedním z důvodů může být fakt, že cena stříbra doposud neprorazila 200denní průměr, resp. trh zavřel v pátek 29.12. přesně na tomto průměru. Jakmile se stříbro přes tento průměr prodere, mohla by jeho cena pokračovat v agresivním růstu.“

Stříbro stále jednoznačně neprorazilo 200denní průměr. Jeho cena se pohybuje +/- 0,15 bodu kolem tohoto průměru. I přesto bych očekával od stříbra vzhledem k nedávné struktuře větší výkon. Ale jelikož je trh se stříbrem podstatně menší než trh se zlatem, dokáží agresivní prodávající zastavit jednodušeji růst než u zlata. Detaily vysvětlím v části COT.

Stříbro graf COT 2. a 3. týden 2018
Denní graf ceny stříbra, 7/2017 - 1/2018

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Přestože se v posledních 2 letech objevovaly komentáře ohledně úpadku a možném konci burzy COMEX, přesný opak se stává pravdou. Vliv burzy COMEX na ceny vzácných kovů je stále větší a mnohem evidentnější. Tuto skutečnost dokládají právě reporty COT, ve kterých sledujeme mnohem objemnější a nikoliv menší objemy obchodů mezi dvěma hlavními skupinami spekulantů – Commercials (zejména banky) na straně jedné a Managed Money (hedgeové fondy a techničtí obchodníci) na straně druhé.

Ke konci minulého roku byly struktury COT na obou trzích dosti býčí. V posledních dvou reportovaných týdnech (27.12. - 2.1. a 3.1 .- 9.1.) se však situace změnila. Ceny obou kovů totiž nerostly bezdůvodně. O jejich růst se zapříčinily zejména značné nákupy ze strany obchodníků Managed Money. MM nakoupili na trhu se zlatem 23.000 a 47.876 kontraktů. Celkem se jednalo o 70.876 kontraktů (přes 7 mil. uncí).

Na straně prodávajících byly opět commercials, kteří prodaly 28.100 a 42.700 kontraktů, celkem tedy 70.800. Jejich celkové „net SHORT“ pozice nyní dosahují 220.300 kontraktů, což již zdaleka není velmi býčí struktura, ale spíše struktura neutrální. To znamená, že cena zlata se nyní může vydat oběma směry. Navíc v posledních 3 obchodních dnech se zvedl Open Interest o dalších 20.000 kontraktů, což naznačuje další navyšování „net SHORT“ pozic ze strany commercials a také zvyšování „net LONG“ pozic obchodníků z Managed Money. Jejich „net LONG“ pozice nyní dosahují 196.000 kontraktů, což je zhruba 30 % pod historickým maximem a cca 100 % nad nedávným prosincovým minimen. Pokud budou MM dále nakupovat, cena zlata může růst. Ale domnívám se, že je nyní pravděpodobnější dočasná likvidace některých LONG kontraktů MM, což by mohlo způsobit krátkodobý pokles ceny zlata, a poté obnovení růstu ceny, jakmile začnou noví MM naskakovat opět do LONG pozic.

V minulé týdenní zprávě jsem se zmiňoval o nezvyklém vývoji v uzavírání pozic mezi „Velkou 4“ a Raptors (menší obchodní banky), konkrétně jsem uváděl: Jediným mírně negativním znamením je fakt, že „Velká 4“ v posledním reportovaném týdnu zvýšila své SHORT pozice o 13.200 kontraktů. Toto je poměrně nezvyklý jev, jelikož v minulosti při růstu ceny nejprve Raptors (menší obchodní banky) odprodávaly (redukovaly) své LONG pozice a jakmile se Raptors zbavily většiny těchto LONG pozic, vstoupila do trhu „Velká 4“ a začala prodávat (SHORTovat). Nyní nastal přesný opak – Raptors se zatím nezbavují LONG pozic a „Velká 4“ již prodává.“

Tato situace nadále pokračovala i v posledních 2 reportovaných týdnech. „Velká 4“ navýšila SHORT pozice o vysokých 21.300 a 17.800 kontraktů. „Velká 4“ nyní drží celkem 186.077 kontraktů, což je jedno z nejvyšších množství v letošním roce, a to není nikdy příliš pozitivním znamením pro další růst ceny.

COT 2. a 3. týden 2018 velká 4
SHORT pozice "Velké 4" vs cena zlata, 12/2015 - 1/2018

Raptors sice již snížily své LONG pozice, ale zatím jen v omezeném množství. Stále drží poměrně vysokých 48.569 LONG kontraktů, což naznačuje, že zřejmě očekávají pokračování růstu cen vzácných kovů a hodlají se těchto pozic zbavit až při vyšší ceně. Máme zde tedy určitý souboj mezi "Velkou 4" a Raptors, což je poměrně nezvyklé, jelikož obě skupiny patří do kategorie commercials, která zpravidla "táhne za jeden provaz".

COT 2. a 3. týden 2018 raptors
Detailní tabulka pozic "Velké 4" a "Velké 8" + pozice Raptors vs cena zlata

Na trhu se stříbrem se situace odvíjela podobně jako na trhu se zlatem. Zde zvýšily commercials v posledních 2 reportovaných týdnech své „net SHORT“ pozice o 29.300 kontraktů na celkových 49.900 „net SHORT“ kontraktů. Struktura pozic na stříbře je nyní mírně býčí až neutrální.

I zde drží Raptors (menší obchodní banky) stále vysoké množství LONG pozic (47.367), přičemž „Velká 4“ také zvyšovala své SHORT pozice, ale nikoliv do takové míry jako u zlata. Dalšími prodávajícími, kteří šli proti Managed Money společně s commercials, byli totiž obchodníci z kategorie Other Reportables. Tato kategorie se v dávné minulosti držela stranou, ale v poslední době se začíná stavět na podobnou stranu jako commercials a snaží se participovat na jejich obchodním úspěchu.

Na nákupní straně byli obchodníci z kategorie Managed Money, kteří koupili během 14 dnů celkem 45.229 kontraktů stříbra. Jedná se skutečně o vysoké množství papírového stříbra (cca 226 mil. uncí, cca ¼ roční světové těžby) a proto je udivující, že cena stříbra nebyla schopna více vyrůst. Jediným vysvětlením je fakt, že prodávající byli agresivnější než kupující. MM tedy nakoupili přes 47.300 kontraktů, přičemž commercials prodaly celkem 29.300 a o zbytek prodejů se postarali obchodníci z kategorie Other Reportables (cca 18.000 kontraktů).

COT 2. a 3. týden 2018 MM

Spekulativní LONG, SHORT a NET pozice MM na stříbře za poslední 2 roky

vs. cena stříbra

Závěr

Přestože struktury COT již nejsou tak ideální jako v druhé polovině prosince, neznamená to nutně, že cena zlata i stříbra musí nyní „odpadnout“. Určitá korekce ceny zlata (do pásma 1.307 – 1.325 USD) není vzhledem k vysokým SHORT pozicím „Velké 4“ a vyšším „net LONG“ pozicím Managed Money vyloučena. Jakmile by ale taková korekce proběhla, očekával bych obnovení růstu. Přeci jen je velmi pozitivní, že zlato je teprve v 5. týdnu primárního i ročního cyklu a trh se již zvedl z cenového dna o 100 USD.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 103 790 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 16 941 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 1000 gramů

Stříbrný slitek 1000 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 32 552 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít