Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Cena zlata zastavila svůj růst na kritickém bodě (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 16. týden 2017)

24. 4. 2017, Jan Železník
 

Cena zlata zastavila svůj růst na kritickém bodě (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 16. týden 2017)

Po pětitýdenním růstu nedošlo u zlata v minulém týdnu k žádné cenové změně, zatímco cena stříbra propadla o 3,2 % (60 centů).

Aktuální vývoj

Co se týče posledního cenového vývoje zlata, není příliš co komentovat, jelikožc jak jsem uvedl výše, cena zlata se v minulém obchodním týdnu nezměnila. Na počátku současného primárního cyklu, který začal 15.12.2016, byla cena zlata 1.124 USD za unci. S tím jak se současný primární cyklus nachází ve své pozdní fázi (aktuálně v 19. týdnu), obchoduje se zlato okolo 1.280 USD za unci (dosavadní vrchol byl dosažen 17.4. na ceně 1.295 USD). Růst ceny o 171 USD za 4 měsíce je velmi solidní a potvrzuje, že zlato je v novém dlouhodobém býčím trhu. Avšak na konci primárních cyklů nastává vždy menší či větší pokles ceny.

V minulé týdenní zprávě jsem zdůrazňoval, že aktuální cenový růst vyvrcholil těsně pod několikaletou rezistenční linií a že se trh nachází na kritickém bodě, ze kterého cena může explodovat vzhůru nebo naopak zamířit dolů. Evidentně jsem nebyl jediný, kdo viděl tuto skutečnost. V posledních 14 dnech jsem narazil na několik článků, ve kterých o tom bylo také zmiňováno. Pokud jejich autoři byli zarytí zlatí býci, pak tón tohoto článku byl takový, že cena zlata může jen explodovat vzhůru a jako sekundární důvod byly uvedeny nedělní francouzské volby prezidenta. Tentokrát se však žádné překvapení jako v případě Brexitu nekonalo – naopak ihned po otevření trhu v neděli večer cena zlata zamířila níže. Ať už by zmiňované volby dopadly jakkoliv, efekt na cenu zlata by byl jen dočasný. Geopolitické události dokáží s cenou zlata pohnout krátkodobě, avšak zdaleka již nemají takový vliv jako v minulosti. Hlavním hybatelem ceny zlata v USD zůstává změna obchodních pozic na burze COMEX a také monetární politika FEDu.

Např. minulý týden byl krásnou ukázkou toho, jak se extrémně medvědí struktura pozic na stříbře podepsala na vývoji ceny – stříbro kleslo o více než 3,2 %. Na zlatě byla struktura pozic do minulého obchodního týdne neutrální s tendencí k neutrálně-medvědí, a cena zlata se nezměnila.

Zlato graf COT 16. týden 2017
Cenový vývoj zlata, denní graf, 7/2016 - 4/2017

Co se týče trhu se stříbrem, pak stříbro již technicky splnilo podmínku poklesu ceny, který může být charakterizován jako konec primárního cyklu. Cena totiž klesla pod 50denní průměr a také na Fibonaccciho retracement 38,2 %. Zlato tuto podmínku zatím zdaleka nesplnilo. Jeho cena se zatím nachází nad 50denním i 200denním průměrem.

Přestože na stříbře již určitý cenový pokles započal, bude dle mého názoru ještě nějakou dobu trvat, než oba trhy dosáhnou konečného cenového dna primárních cyklů. Důvodem je velmi medvědí struktura na stříbře a neutrálně-medvědí struktura na zlatě. V minulosti znamenaly takové struktury několikatýdenní cenový pokles a není důvod domnívat se, že by to tentokrát mělo být jinak. Poptávka po fyzickém kovu je totiž v posledních měsících slabá (více v části ETF fondy) a nedávný cenový růst zlata je tak pouhou aférou na COMEXu (více v části COT).

Stříbro graf COT 16. týden 2017
Cenový vývoj stříbra, denní graf, 12/2016 - 4/2017

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

V posledním reportovaném týdnu od 12.4. do 18.4. cena zlata rostla a souběžně s ní se zvýšily i čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (commercials) na trhu se zlatem o 23.700 kontraktů na celkový počet 211.100, což je nejvyšší počet od 8. listopadu 2016, kdy probíhaly volby prezidenta USA. Jak zajisté většina z vás ví, po těchto volbách cena zlata prudce propadla a mainstreamoví analytici přisoudili propad ceny zlata právě výsledku voleb v USA. Podle Theodora Butlera je toto však jen jakousi „výmluvou“ pro tehdejší prudký propad zlata, ale skutečným důvodem byla tehdejší medvědí struktura na zlatě. Jakmile bylo v listopadu a prosinci zlikvidováno dostatečné množství LONG pozic v kategorii Managed Money (MM), cena zlata nalezla v polovině prosince své dno. Podobná situace je na zlatě i nyní. LONG pozice MM dosahují 199.000 kontraktů, což je téměř stejné množství jako na začátku listopadu 2016, kdy bylo následně cca 80tis kontraktů z těchto pozic zlikvidováno, jakmile cena zlata propadla zpět pod 200denní průměr.

Nedávno jsem četl analýzu COT struktury na zlatě, kdy autor uváděl, že zlato má stále slušný potenciál k růstu, jelikož „net LONG“ pozice Managed Money (což jsou celkové LONG mínus celkové SHORT pozice této kategorie) nejsou zdaleka tak vysoké jako v polovině loňského roku. Pokud bychom tento fakt posuzovali zcela izolovaně, pak by byl tento pohled správný, jelikož aktuální „net LONG“ pozice MM dosahují 151.000 kontraktů, zatímco loni bylo maximum přes 250.000 kontraktů, což byl v podstatě historický rekord. Pokud by MM nakoupili dalších 100.000 kontraktů, pak by to zajisté zvýšilo cenu zlata podle mého odhadu o cca 100 USD za unci. Avšak v loňském roce byl růst spekulativních pozic na COMEXu doprovázen růstem poptávky po fyzickém kovu a ta je aktuálně, jak jsem již uvedl, slabá.

Toto je jeden z hlavních důvodů, proč se domnívám, že cena zlata může korigovat do oblasti 1.200 USD za unci, kde se nacházela v polovině března při posledním zvýšení úrokových sazeb FEDem.

COT 16. týden 2017 pozice MM gold
Spekulativní pozice Managed Money na trhu se zlatem, 2014 - 2017

Na trhu se stříbrem vzrostly v reportovaném týdnu od 12.4. do 18.4. čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (commercials) o 2.400 kontraktů na 116.800, což je další historický rekord!!

LONG pozice Managed Money dosahují 110.000 kontraktů – v tomto množství je cca 60.000 – 80.000 kontraktů, které drží netechnicky orientovaní obchodníci. Jejich pozice se postupně zvyšují již od roku 2013 a jsou rozpoznatelné tím, že při poklesu stříbra nejsou likvidovány pod předchozí minimální množství. Při posledním velkém poklesu ceny stříbra (na konci loňského roku) dosáhly tyto pozice 60.000 kontraktů a při poklesu v polovině března již 80.000 kontraktů. Z tohoto důvodu se Butler domnívá, že netechničtí obchodníci drží přibližně zmiňované množství LONG pozic. Pokud bude stříbro významněji klesat, pak hrozí likvidace cca 30.000 – 50.000 kontraktů (které pravděpodobně náleží technickým obchodníkům), ale pravděpodobně půjde jen o 30tis. kontraktů. Likvidace takového množství by mohla poslat cenu stříbra do pásma 17,20 – 16,80 USD.

COT 16. týden 2017 pozice MM stříbro
Spekulativní pozice Managed Money na trhu se stříbrem, 2013 - 2017

ETF fondy a trh s fyzickým kovem

V největším světovém fondu na zlato SPDR Gold Shares (GLD) se v minulém týdnu nejprve zásoby prudce zvýšily, ale následně stejné množství zlata odteklo, takže nenastala žádná změna a zásoby se stále nacházejí na 848,92 tuny.

Ve fondu SLV došlo opět k dalšímu snížení zásob a ty nyní dosahují 10.119,79 tuny stříbra.

V minulé týdenní zprávě jsem uváděl, že oficiální zásoby stříbra banky JP Morgan, které drží na COMEXu, se poprvé v historii přehouply přes 100 mil. uncí. Po minulém týdnu drží tato banka již 103,1 mil. uncí stříbra. Pokud vezmeme v potaz, že zásoby stříbra ve fondu SLV klesají nepřetržitě od počátku listopadu, a to i přesto, že cena akcií tohoto fondu od počátku roku rostla (s jedinou výjimkou v první polovině března), je zcela možné, že banka JP Morgan si obstarává stříbro právě ve fondu SLV, jehož zásoby se přibližují stavu z počátku roku 2016.

COT 16. týden 2017 jp morgan stock silver.docx

Prodeje zlata a stříbra Americkou mincovnou (US mint) nejsou od počátku roku nijak závratné a v podstatě s každým měsícem klesají. Duben ještě není u konce, ale prodeje jsou zatím velmi nízké. Celkem bylo prodáno jen 4.000 uncí zlatých mincí American Eagle a 2.500 uncí mincí Buffalo.

COT 16. týden 2017 US mint
Měsíční prodeje zlatých a stříbrných mincí AE v letošním roce

Stříbrných investičních mincí American Eagle bylo doposud prodáno 600.000 uncí. Retailová poptávka po fyzickém kovu je momentálně nízká a nedosahuje hodnot z roku 2016. Např. loni v dubnu bylo prodáno celkem 105.500 uncí zlatých mincí American Eagle (AE) a 4.072.000 uncí stříbrných mincí AE.

Závěr

Nedávné geopolitické události (volby ve Francii, útok na Sýrii, znepokojení kolem jaderných zkoušek v Severní Korei), které vyhnaly částečně cenu zlata nahoru (z ceny 1.255 na 1.290 USD), budou zřejmě postupně odeznívat a investoři na trhu se zlatem začnou upínat opět svou pozornost na rétoriku FEDu, případně Evropské centrální banky, jejíž zasedání se koná tento týden ve čtvrtek.

Zasedání Americké centrální banky FED se koná až 3. května a následně 14. června a je současně čtvrtletním zasedáním, po němž následuje tisková konference. Investoři zpravidla věnují zvýšenou pozornost právě čtvrtletním zasedáním, na kterých FED již třikrát zvýšil hlavní úrokovou sazbu. Poprvé po 9 letech to bylo v prosinci 2015, poté v prosinci 2016 a naposledy v březnu 2017.

Pokud se bude opakovat podobný scénář jako v předešlých 3 případech, pak můžeme očekávat, že cena zlata bude do těchto zasedání pod prodejním tlakem, což by mohlo korespondovat právě s primárním cenovým dnem na zlatě. 3. května se bude trh se zlatem nacházet ve 20. týdnu svého primárního cyklu a to by odpovídalo horní hranici běžného časového pásma pro konec primárního cyklu. V případě poklesu ceny do 14. června by se jednalo o 26. týden primárního cyklu. V minulosti nastalo na zlatě právě několik primárních cyklů o délce 26 týdnů.

Dle mého názoru zlato zatím 5letou rezistenční linii neprolomí a než k tomu dojde, nastane ještě jeden pokles.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 61 501 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 59 861 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 98 865 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít