Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Je zlato nyní úzce propojeno s čínským juanem? (report z trhu zlata a stříbra - 29. a 30. týden 2018)

24. 7. 2018, Jan Železník
 

Je zlato nyní úzce propojeno s čínským juanem? (report z trhu zlata a stříbra - 29. a 30. týden 2018)

Poslední dva týdny se na trzích se vzácnými kovy nesly v duchu výprodeje, který začal v polovině června. Cena zlata i stříbra pokračovala v razantním poklesu, neboť oba kovy se dostaly na nejnižší úroveň za posledních 12 měsíců.

Aktuální vývoj

Ani dvojitý náraz na cenu 1.238 USD nezabránil zlatu v dalším propadu. Cena se nad touto úrovní krátce zkonsolidovala, a poté nastala další vlna poklesu. Ve čtvrtek 19.7. propadlo zlato na nejnižší cenu v letošním roce – 1.211 USD. Ještě tentýž den se ale cena zlata „vzpamatovala“, a to zejména z toho důvodu, že prezident Trump prohlásil, že se mu „příliš nelíbí, že chce Americká centrální banka FED zvyšovat úrokové sazby“.

V poslední týdenní zprávě jsem uváděl: „Pokud zlato začne v následujících týdnech nebo dnech klesat pod cenu 1.238 USD, bude to znamenat, že dlouhodobé (34měsíční) dno se dále tvoří a souběžně s tím dochází k technickému poškození výše uvedeného týdenního grafu. V takovém případě by cena mohla klesnout až k hranici 1.200 USD za unci.“

I když jsem s výše uvedenou variantou příliš nepočítal a domníval jsem se, že zlato udrží cenu 1.238 USD, nakonec tento scénář nastal. Zlato tedy zamířilo k další silné podpoře, a tou je psychologická cena 1.200 USD. Pokud by snad ani tato cena neměla zabránit zlatu v dalším oslabování, pak je další nejbližší silnou podporou cena 1.180 USD a primární dno z prosince 2016, což je pásmo 1.125 – 1.140 USD.

COT 29. a 30. týden 2018 gold weekly
Týdenní graf ceny zlata, 2015 - 2018

Co by se ale muselo stát, aby zlato kleslo tak hluboko? Za prvé by zřejmě musel dále razantně posilovat americký dolar, což je ale zásadní otázkou. Právě prezident Trump naznačil, že se mu silný dolar příliš nezamlouvá. Za druhé je americký dolar od ledna 2017 v sestupném trendu a v posledních měsících prováděl pouze protitrendovou korekci směrem vzhůru. Dále by se muselo najít další velké množství prodávajících, kteří by byli ochotni prodávat zlato za nižší ceny. A v posledních týdnech prodávali zejména obchodníci z kategorie Managed Money, jejichž celkové SHORT pozice jsou podle posledního COT reportu na historickém maximu (tyto pozice jsou dokonce vyšší než při 8letém cenovém dně 1.045 USD v prosinci 2015 – viz část COT).

Zamyšlení z technického a cyklického pohledu

Je tedy evidentní, že pokud nastává dno dlouhodobějšího cyklu (v tomto případě 30 – 34měsíční dno), cena může klesat velmi hluboko (aktuální propad od dubnového vrcholu činí 158 USD). Naposledy jsme takový případ viděli v prosinci 2015, kdy zlato tvořilo dno 8letého cyklu. Pokaždé když zlato razantně klesá, vynoří se články o tom, jak jeho cena propadne pod 1.000 USD. Ani současný propad není výjimkou.  V níže uvedené tabulce můžete vidět, co se stalo na trhu se zlatem, když jeho cena klesla během posledních 4 let o více než 95 USD.

COT 29. a 30. týden 2018 tabulka propadu cen yzlata
Tabulka propadů ceny zlata a jeho následných růstů v uvedených datech

Jednoduše řečeno - cena zlata se vždy velmi zdravě odrazila. Ve dvou případech nastal růst přes 7 %, 6x nastal růst přes 10 % a v jednom případě se jednalo dokonce o 24% růst ceny. Poslední řádek tabulky nám ukazuje, že když cena zlata propadla v průměru o 11,1 %, pak následně průměrně o 12,9 % vyrostla. Takže i přes všechny katastrofické předpovědi bychom nyní mohli očekávat alespoň nějaký odraz ceny.

Avšak z technického pohledu není aktuální stav příliš růžový. Jak jsem uvedl již výše v citaci z minulé týdenní zprávy - zlato prolomilo trendovou linii z roku 2015 a také zlomilo poslední primární dno na ceně 1.238 USD. Zároveň nastal obávaný kříž smrti (kdy 50denní průměr protnul shora průměr 200denní) a 200denní průměr se začal stáčet směrem dolů. To vše jsou medvědí znaky, ale podobná situace zde byla v prosinci 2016, kdy zlato vytvořilo dno na ceně 1.125 USD a následně se odrazilo až na hodnotu 1.362 USD. Současně je zlato extrémně přeprodané, kdy na týdenním grafu je indikátor SSTO stlačen až k hodnotě 7 %. Proto je možné, že odraz ceny zlata je skutečně na spadnutí, ale nemusí to nutně znamenat, že jsme již viděli finální dno 30 – 34měsíčního cyklu. Možná se může opakovat scénář z roku 2015, kdy zlato vytvořilo v srpnu na ceně 1.075 USD dočasné dno, poté přišel odraz na cenu 1.180 USD, který byl následován dalším poklesem na cenu 1.045 USD, a teprve poté nastala 300bodová impozantní rally. Tolik k aktuální technické situaci a k analýze cyklů.

COT 29. a 30. týden 2018 gold daily
Denní graf ceny zlata, 4/2017 - 7/2018

Je zlato nyní úzce propojeno s čínským juanem?

Avšak strmý pád zlata, který začal v podstatě již ke konci dubna (aktuální propad od dubnového vrcholu činí 158 USD), nemusel být tentokrát jen o pozicích COT na burze COMEX. Když jsme se s kolegou zamýšleli nad tím, jak je možné, že zlato padá dál i skrze velmi býčí strukturu, narazili jsme na internetu na několik zajímavých úvah.

Možná si někteří z vás vzpomenou, že v říjnu 2016 byl čínský juan přiřazen do koše měn, které tvoří peněžní jednotku Zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights - SDR) a jsou používány Mezinárodním měnovým fondem. Jakmile k tomuto došlo, cena zlata se začala vyvíjet velmi podobným způsobem jako kurz amerického dolaru k čínskému juanu (USD/CNY). Tato korelace je jasně identifikovatelná, s tím rozdílem, že je znázorněna inverzně (opačně – pokud kurz USD/CNY roste, pak zlato klesá a opačně).  V níže uvedeném grafu můžete vidět, jak se vyvíjel kurz čínského juanu k americkému dolaru od počátku října, kdy byl juan přiřazen do SDR.

COT 29. a 30. týden 2018 usd vs juan
Vývoj amerického dolaru vs čínského juanu, od října 2016

Když začal prezident Trump uvalovat cla a tarify na Čínu, juan oslabil přes 8 % (podobně klesla i cena zlata v USD). To Čínu příliš neznepokojovalo, jelikož její výrobky se slabším juanem automaticky zlevňovaly. Pokud by měl ale čínský juan dále oslabovat (což by zřejmě způsobovalo další pokles ceny zlata), začalo by to podkopávat celý smysl tarifů a cel na Čínu, které Spojené státy zavedly. Pokud by tedy bylo zlato nadále devalvováno v čínských juanech, mohlo by to způsobit jednak deflaci v Číně, ale i ve světě, což je přesně to, čemu chtějí představitelé Čínské lidové banky, ale i ostatních světových centrálních bank, zabránit.

Podle Jima Rickardse (geopolitického analytika) je zřejmé, že zlato bylo ukotveno k SDR a Čína spolu s Mezinárodním měnovým fondem spolu kooperují, aby udržely cenu SDR ke zlatu v širším rozmezí 850 – 950 jednotek. Podle něj je tedy jasné, že Čína je nyní mnohem více zainteresována do cenotvorby zlata, čímž se snižuje role COMEXu v celkovém procesu stanovování jeho ceny. Výše uvedené širší rozmezí (850 – 950) odpovídá hodnotě 1.130 – 1.387 USD, což je cenové minimum z prosince 2016 a vrcholy z let 2016 a 2017. Nižší cenové rozmezí, které je na měně SDR/Gold také patrné, je pásmo 875 – 925 jednotek, což odpovídá ceně zlata 1.176 – 1.338 USD.

COT 29. a 30. týden 2018 gold in SDR
Vývoj ceny zlata vyjádřený v peněžní jednotce SDR

Pokud bude tedy zlato udržováno v určitém obchodním pásmu z pohledu peněžní jednotky SDR, bude se i jeho cena v amerických dolarech obchodovat v předem vytýčeném rozpětí. Aby mohla cena zlata udělat průlom směrem nahoru, musel by americký dolar konstantně oslabovat vůči čínskému juanu (pod hodnotu 6), čímž by zlato mohlo vyrůst nad 1.400 USD za unci. Takový scénář je možný, ale čínské exporty by se v dolarovém vyjádření dosti zdražily, což by negativně ovlivnilo obchodní bilanci Číny a její ekonomickou aktivitu. Další možností je, že zlato bude revalvováno oproti čínskému juanu na vyšší hodnotu.

Pokud by taková revalvace zlata nastala, posunulo by ho to do popředí světového dění, čímž by se zvýšil jeho statut a současně snížil význam amerického dolaru. Kurz USD/CNY by se nejprve zvedl kvůli devalvaci juanu, ale poté by mohl spadnout. Pokud by se něco takového odehrálo po revalvaci zlata, kdo ví, jako vysoko by mohla jeho cena jít. Jednalo by se zřejmě až o poslední „nukleární“ variantu, po které by Čína sáhla, pokud by tlak od Spojených států nadále zesiloval.

Čína nyní tedy kontroluje cenu zlata mnohem více než v minulosti, a tak snižuje částečně význam burzy COMEX, na které je s cenou zlata „manipulováno“. Zejména Bullion banky moc dobře vědí, co se bude se zlatem dít, a pokud tedy uvidíte, že se uchylují na LONG stranu na trhu, je to znamením, že cena zlata půjde nahoru (a to se přesně podle posledních COT reportů děje). Autor výše uvedeného textu, který zde cituji, se nedomnívá, že uvedené rozpětí, ve kterém se zlato nyní obchoduje, bude udrženo, když dolar začne opět klesat, nebo když vypukne globální monetární krize. Podle něj bude dolar nahrazen globální rezervní měnou, což s sebou přinese několikanásobnou revalvaci ceny zlata.

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Během posledních dvou týdnů se čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (Commercials) snížily na 73.635 kontraktů, což byl stejný stav jako vloni v červenci. Předtím byly tyto pozice nižší jen v prosinci 2015, kdy zlato kulminovalo svůj 3letý pokles na ceně 1.045 USD. Je třeba si uvědomit, že commercials jsou na zlatě vždy „net SHORT“. V historii nastalo jen několik málo případů, kdy byl commercials mírně „net LONG“. Ke snižovaní „net SHORT“ pozic dochází tím, že commercials buď kupují zpět své již dříve otevřené SHORT pozice, nebo kupují (otevírají) nové LONG pozice.

COT 29. a 30. týden 2018 commer gold
Vývoj NET SHORT pozic commercials vs cena zlata, 10/2015 - 7/2018

Kupování SHORT pozic zpět je výsadou zejména „Velké 4“ a „Velké 8“. Nové LONGy naopak otevírají menší commercials (banky), které mají pracovní název Raptors. Raptors zvýšily v posledních dvou týdnech své LONG pozice na 88.018 kontraktů, což je nadprůměrné množství. Raptors drží s menšími výkyvy nadprůměrné množství LONG pozic od doby, kdy bylo zlato ještě nad cenou 1.300 USD. Je tedy evidentní, že při posledním propadu ceny zlata, se Raptors zatím nacházejí na špatné straně trhu, jelikož je většina jejich LONG pozic ve ztrátě. Zatím ale Raptors nezmatkují a své pozice drží dále.

„Velká 4“ naproti tomu velmi efektivně uzavírá s poklesem ceny své SHORT pozice a aktuálně drží 104.599 kontraktů, což je na procentuální bázi vůči Open Interestu pouhých 19,8 %. Ani si nepamatuji, kdy držela „Velká 4“ naposledy tak nízké množství SHORTů.

COT 29. a 30. týden 2018 big 4 a raptors
Vývoj SHORT pozic "Velké 4" na %bázi vs cena zlata + pozice Raptors

Kdo tedy drží ono velké množství SHORT pozic, když „Velká 4“ je na minimu držených SHORT kontraktů. Je to určitá část obchodníků z kategorie Managed Money. Ti totiž v posledních dvou reportovaných týdnech navýšili své celkové SHORT pozice na historicky rekordní množství – 134.224 kontraktů. Navíc LONG pozice této kategorie jsou velmi nízké a dosahují jen 107.775 kontraktů, což znamená, že MM jsou v podstatě „net SHORT“ 26.449 kontraktů. Obchodníci z MM na SHORT straně jsou tedy nyní na správné straně trhu a pokud začnou své SHORT pozice úspěšně profitovat, bude to po delší době, kdy si mohou připsat slušné zisky. Většinou se totiž jejich profity během zpětné (short covering) rally vypařily.

COT 29. a 30. týden 2018 MM
Vývoj spekulativních LONG, SHORT a NET pozic MM na zlatě

Určitým překvapením jsou stále vysoké LONG pozice třetí největší skupiny v COT – Other reportables. Tato skupina nebyla dříve (před několika lety) tolik dominantní jako nyní. Avšak při posledním poklesu ceny zlata otevřeli Other reprotables nejvyšší množství LONG pozic v historii a nyní drží 110.652 LONG kontraktů, tedy více než samotní MM. A je evidentní, že tyto kontrakty musí držet „silné ruce“ (strong hands), jelikož s prudkým poklesem ceny zlata nebyly tyto pozice uzavřeny (Other reportables nebyli doposud vystopováni). Other reprotables tedy zaujímají podobnou taktiku jako menší commercials – Raptors.

COT 29. a 30. týden 2018 COt tabulka detail

Detailní tabulka všech pozic na zlatě k datu 17.7.2018 s vyznačením

LONG a SHORT pozic MM a LONG pozic Other reportables

Závěr

Jsem tedy velmi zvědav, jak se celá situace na COMEXu nakonec promítne do ceny zlata. Bude zlato následovat velmi býčí strukturu a cena zamíří výše, nebo se bude trh spíše pohybovat v souladu s vývojem kurzu USD/CNY, jak bylo uvedeno v předchozí kapitole? Pokud bude čínský juan nadále oslabovat, pak cena zlata půjde zřejmě také dolů.

V tomto týdnu nás z ekonomických událostí čeká čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, v pátek budou zveřejněny údaje o předběžném HDP USA a v příštím týdnu proběhne ve středu zasedání Americké centrální banky FED.

UPOZONĚNÍ: report z trhu zlata a stříbra bude nyní vydáván ve 14denních intervalech!!

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 21 014 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 188 216 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 15 894 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít