Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Nastala fáze cyklického poklesu ceny zlata a stříbra? (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 17. týden 2017)

2. 5. 2017, Jan Železník
 

Nastala fáze cyklického poklesu ceny zlata a stříbra? (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 17. týden 2017)

Po šesti růstových týdnech skončila v minulém obchodním týdnu cena zlata v záporných hodnotách (-1,6 %). Stříbro klesalo druhým týdnem v řadě a jeho cena ztratila 70 centů (-3,9 %). Poměr ceny zlata a stříbra se tak roztáhl na nejvyšší úroveň za posledních 10 měsíců a dosahuje 74:1.

Aktuální vývoj

Situace na obou trzích naznačuje, že na zlatě i stříbře nastal výprodej k cenovému dnu primárních cyklů. Velmi jednoznačně se projevila rekordně medvědí struktura na trhu se stříbrem, kde cena klesá již 9 dnů v řadě a od cenového vrcholu ze 17. dubna je stříbro o 10 % níže. V minulé týdenní zprávě jsem uváděl:

Přestože na stříbře již určitý cenový pokles započal, bude dle mého názoru ještě nějakou dobu trvat, než oba trhy dosáhnou konečného cenového dna primárních cyklů. Důvodem je velmi medvědí struktura na stříbře a neutrální-medvědí struktura na zlatě. V minulosti znamenaly takové struktury několikatýdenní cenový pokles a není důvod domnívat se, že by to tentokrát mělo být jinak.“

Cena zlata již klesla na Fibonacciho retracement 61,8 %, pokud měříme cenový růst od minima z poloviny prosince 2016 po vrchol v polovině dubna 2017. To je poměrně velký pokles a kvůli jeho intenzitě by jeden mohl říct, že stříbro by již tento razantní propad mělo zastavit. Stříbro totiž kleslo zpět pod všechny důležité klouzavé průměry – 50denní, 100denní i 200denní.

Ale vzhledem k tomu, že zlato se stále nad těmito průměry nachází a trh působí dojmem dalšího poklesu, je docela možné, že případný větší pokles ceny zlata stáhne s sebou hlouběji i trh se stříbrem.

Stříbro graf COT 17. týden 2017
Cenový vývoj stříbra, denní graf, 11/2016 - 5/2017

V minulém týdnu vydala naše redakce krátkou zprávu s názvem Nejprve Goldman Sachs, nyní i World Bank - banky začaly vydávat medvědí prognózy pro zlato. Na konci této zprávy jsem naspal následující komentář pro lepší pochopení uveřejněného textu: „Když sleduji publikování nejrůznějších zpráv o zlatě společně s vývojem jeho ceny, již mnohokrát jsem vypozoroval následující skutečnost: když cena zlata roste a blíží se dosažení významnějšího vrcholu, jsou často vydávány velmi býčí prognózy, jako např. „zlato má další potenciál k růstu“, „cena zlata vyroste o dalších 200 USD“ apod. Tyto zprávy mají utvrzovat investory v tom, aby dále nakupovali a naskakovali do trhu na aktuálním vrcholu, kdy zpravidla následně nastane bod obratu. Na prodejní (SHORT) straně jsou naopak insideři (zpravidla komerční obchodníci, mezi nimiž jsou z velké části obchodní banky). Jakmile je v trhu dostatek těchto investorů na LONG straně, mohou být jednoduše „skalpováni“, a to tím, že cena zlata začne proti všem předpokladům postupně klesat a zasahovat jejich stoplosy. Tito investoři zpravidla kupují derivátové futures kontrakty na zlato a nikoliv fyzický kov. Jakmile cena kovu postupně klesá, začnou být vydávány medvědí prognózy, které by měly začít zpochybňovat investory na LONG straně a dále je přinutit opouštět pozice. Tyto medvědí zprávy vrcholí poté, kdy je cena zlata na lokálním minimu a měl by naopak nastat bod obratu směrem vzhůru. Zde se poslední vyplašení investoři zbavují levně zlata, které nahoře dráž koupili. Tato situace nastala v posledních 4 letech již několikrát. Byly to extrémy při cenovém dně v červnu 2013, při poklesu na  1.075 USD v červenci 2015, při 8letém dně v prosinci 2015, při ročním minimu v prosinci 2016.

Nemusíme chodit vůbec daleko a podívejme se nyní na poslední vývoj na trhu se stříbrem. Zde obchodníci z Managed Money (MM) nakoupili při posledním velkém růstu ceny cca 50.000 kontraktů (250 mil. uncí stříbra – cca ¼ roční světové těžby) a commercials (zejména banky) stejné množství prodaly. Jakmile stříbro vytvořilo dvojitý cenový vrchol na úrovni 18,60 USD a nákupní poptávka byla uspokojena, začal postupný pokles ceny a likvidace LONG kontraktů kategorie MM (viz COT report).

A něco podobného nás zřejmě nyní čeká na trhu se zlatem. Růst ceny zlata vyvrcholil také 17. dubna jako u stříbra a cena je od té doby přibližně o 40 USD níže. To není zatím velký pokles, ale jestli commercials rozjedou svůj typický model, kdy nechaly do trhu nejprve nahnat v domnění dalšího růstu ceny velké množství spekulantů, kteří následně opustí trh ve ztrátě, pak můžeme cenu zlata hledat za několik týdnů někde v oblasti 1.200 USD za unci a zřejmě i níže.

Trh se zlatem je sice ve 20. týdnu primárního cyklu, který má průměrnou délku 15 – 21 týdnů, z čehož vyplývá, že konečné cenové dno by mělo nastat v tomto nebo příštím týdnu. Tato situace je možná, ale již několikrát jsem uváděl, že poslední primární cyklus trval pouhých 10 týdnů, což bylo velmi neobvyklé, a proto se může aktuální primární cyklus prodloužit až na 26 týdnů. Potom by oba cykly trvaly celkem 36 týdnů, což by splnilo běžný průměr – 18 týdnů na jeden cyklus.

Zlato graf COT 17. týden 2017
Cenový vývoj stříbra, denní graf, 7/2016 - 5/2017

Na cenový vývoj zlata by také mohl krátkodobě zapůsobit aktuální vývoj amerického dolaru. Po prvním kole francouzských voleb totiž vznikly na většině měnových trhů tzv. GAPy – což jsou mezery v trhu. Někdy nejsou tyto mezery vyplněny, a to v případě, že se jedná o tzv. Braking GAPy (průlomové gapy, které spíše nastávají na komoditních trzích). Ale na měnových trzích se GAPy vyplňují s pravidelností 99 %. Na US Dollar Indexu je aktuálně GAP směrem vzhůru. US Dollar Index klesl sice pod trendovou linii z května 2016, což je dalším potvrzením toho, že americký dolar začal dlouhodobou sestupnou fázi a že v lednu 2017 nastal vrchol 16letého cyklu na US Dollar Indexu. Ale krátkodobě by mohl tento index vyrůst do oblasti vrchní sestupné rezistenční linie a vyplnit tak vzniklý GAP. Pokles indexu se zarazil na silné hodnotě 98,60 bodu a na pomocném indikátoru SSTO je divergence. Jako fundamentální podpora krátkodobého posílení dolaru je možné zvýšení úrokových sazeb komisí FMOC na jejím zasedání v tomto týdnu, nebo na zasedání v polovině června (případně zvýšení sazeb na obou zasedáních).

US dollar index COT 17. týden 2017
Cenový vývoj US Dollar Indexu, denní graf, 5/2016 - 5/2017

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

V posledním reportovaném týdnu od 19.4. do 25.4. cena zlata klesla, ale přesto se zvýšily čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (commercials) o 3.500 kontraktů na celkový počet 214.600, což je další nejvyšší stav od počátku listopadu 2016. Tyto pozice nejsou stále na extrémním rekordu z poloviny loňského roku, ale struktura nemůže být již považována zdaleka za býčí.

Naopak obchodníci z Managed Money drží nyní cca 207.000 LONG kontraktů, což je o cca 90.000 více než před měsícem, a můžeme očekávat, že commercials se budou snažit toto množství kontraktů zlikvidovat, aby samy snížily své „net SHORT“ pozice na mnohem nižší množství – minimum z poloviny prosince 2016 a března 2017 bylo cca 115.000, resp. 120.000 „net SHORT“ kontraktů.

COT 17. týden 2017 MM.docx
Spekulativní pozice Managed Money na zlatě, 2013 - 2017

V posledním reportovaném týdnu od 19.4. do 25.4. cena stříbra klesala a souběžně s ní se snížily i čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (commercials) o 8.700 kontraktů na celkový počet 108.100 a to je stále dosti medvědí struktura. Po uzávěrce dat z minulého úterka cena stříbra dále klesala, což by mohlo znamenat, že commercials dále snižovaly své prodejní pozice.

V kategorii Managed Money bylo po posledním reportu stále 99.500 LONG kontraktů. Z tohoto množství drží podle odhadů Butlera netechnicky orientovaní obchodníci 60.000 – 80.000 LONG kontraktů, které nebudou prodány ani při větším poklesu ceny stříbra. Stále je zde tedy minimálně dalších 20.000 – 40.000 LONG kontraktů, kterou mohou být při pokračujícím poklesu ceny stříbra zlikvidovány. A jak již z minulosti víme, pokles ceny vzácných kovů nastane tehdy, jakmile je zlikvidováno dostatečné množství LONG kontraktů všech spekulantů a již není v trhu žádný takový, který by prodával.

COT 17. týden 2017 MM stříbro.docx
Spekulativní pozice Managed Money na stříbře, 2013 - 2017

ETF fondy a trh s fyzickém kovem

V největším světovém fondu na zlato SPDR Gold Shares (GLD) se jeho zásoby v minulém týdnu nepatrně zvýšily (o cca 4 tuny) a nyní dosahují 853,36 tuny. Poslední 2 měsíce tyto zásoby ale spíše stagnují.

Ve fondu na stříbro (SLV) se zvedly jeho zásoby po několikaměsíčním propadu o více než 180 tun na celkový počet 10.308,22 tuny.

Banka JP Morgan opět zvýšila své oficiální zásoby stříbra, které drží ve skladu na burze COMEX. Celkem se jednalo o téměř 4 mil. uncí a tyto zásoby nyní dosahují 107,07 mil. uncí. Tato banka má nyní 4x – 7x vyšší zásoby stříbra než ostatní největší držitelé kovu na COMEXu. Co tímto agresivním naskladňováním stříbra největší americká banka sleduje, je skutečně milionovou otázkou.

COT 17. týden 2017 JP Morgan silver stock
Vývoj skladových zásob stříbra u 6 největších jeho držitelů na COMEXu

Závěr

Cena stříbra je momentálně na silné technické úrovni a zlato balancuje na 200denním průměru. Je možné, že zde bude snaha technických obchodníků opět naskakovat do trhu a zlato na tomto průměru kupovat, což by mohlo cenu krátkodobě zvednout, ale pokud trh se zlatem tento průměr zlomí směrem dolů, můžeme naopak očekávat akceleraci propadu. Pokud nedojde k překvapivému výsledku ve druhém kole nedělních francouzských voleb prezidenta nebo nečekané negativní geopolitické události (např. jaderný test KLDR), pak dle mého názoru bude cena zlata postupně klesat a cena stříbra jej může následovat.

V každém případě nás čeká opět velmi volatilní obchodní týden, jelikož ve středu se koná měsíční zasedání americké centrální banky FED a v pátek bude zveřejněna květnová zpráva o stavu zaměstnanosti v USA.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 102 552 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 1000 gramů

Stříbrný slitek 1000 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 32 421 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 22 308 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít