Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (44. týden 2015) - zlato uzavřelo na 50denním průměru

2. 11. 2015, Jan Železník
 

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (44. týden 2015) - zlato uzavřelo na 50denním průměru

Přestože stříbro vyrostlo v polovině minulého týdne na nejvyšší cenu od 18. června, uzavřely nakonec oba kovy týdenní obchodování ve ztrátě. Zlato kleslo o 22 USD (- 1,7 %) a stříbro ztratilo 28 centů (- 1,8 %).

Aktuální vývoj

Minulý týden byl klasickou ukázkou toho, jak může zapůsobit medvědí struktura COT společně s prohlášením amerického FEDu. Ve středu, kdy zasedala americká centrální banka, vykazovaly dopoledne SEČ zlato i stříbro růst, přičemž stříbro dosáhlo nejvyšší ceny v současném primárním cyklu a zároveň se jednalo o nejvyšší cenu za poslední 4 měsíce. Chvíli to mohlo vypadat, že extrémně medvědí struktura na trhu stříbra snad momentálně nefunguje. Avšak tato situace na sebe nenechala dlouho čekat. Ihned po zveřejnění zápisu FEDu začal prudce posilovat americký dolar a oba kovy své denní zisky vymazaly a nakonec se ke konci týdne propadly pod důležité cenové podpory.

Během posledního měsíce jsem narážel na internetu na spoustu článků, ve kterých se jejich autoři (analytici) domnívali, že zlato i stříbro jsou nyní připraveny na skutečný průlom směrem vzhůru. Vývoj na trhu vypadal po zářijovém zasedání FEDu a po nepříliš pozitivních datech o stavu zaměstnanosti v USA za měsíc září velmi nadějně. K této situaci jsem uváděl ve zprávě ze 40. týdne následující: „Informace z trhu práce rozdmýchala ihned debatu o tom, že úrokové sazby se nebudou v dohledné době zvedat, nejdříve v roce 2016. Tento předpoklad tedy obrátil dosavadní krátkodobý trend směrem vzhůru a nyní budeme vyčkávat, zda se jednalo pouze o dočasné posílení, nebo zda bude mít zlato i stříbro sílu pokračovat výše.“ Ve zprávě ze 41. týdne jsem uváděl: „Tato situace nyní vede k zamyšlení, zda zlato a stříbro již vytvořily dlouhodobá cenová dna, či nikoliv. Začínají se objevovat první známky toho, že by se tak mohlo stát, avšak zatím nedošlo k úplnému potvrzení skutečnosti, že by více jak 4letý medvědí trend byl skutečně definitivně odvrácen.“ V téže zprávě jsem zveřejnil i následující myšlenku: „Fundamentálně ovládalo trhy přesvědčení, že Spojené státy začnou utahovat měnovou politiku jako první a dolar bude opět králem mezi měnami. Tato situace se nyní jeví jako málo pravděpodobná. Trhy však rostou či klesají na základě očekávání. Proto vyčkejme, s jakou další rétorikou přijde FED v nejbližší době.“ A v neposlední řádě jsem uvedl ve zprávě ze 42. týdne: „Ale tak to v investorském světě chodí – klesající ceny vyvolávají negativní prognózy a naopak. A právě rostoucí cena zlata přinesla nedávno větší vlnu pozitivních zpráv. Důvod je jednoduchý – zlato i stříbro zlomily důležité rezistence a některé sestupné trendové linie. Avšak to, co skutečně stojí za nárůstem těchto kovů, již tolik růžový obraz nepřináší – více v části COT. Nyní je situace skutečně velmi napjatá a sám jsem zvědavý, jaký vývoj nastane v nejbližších dnech. Dočkáme se rychlého výprodeje vzhledem k medvědím strukturám, po němž bude následovat opětovný růst, neboť oba trhy začínají vykazovat po několika letech známky stabilizace? Nebo naopak ceny ještě trochu povyrostou, aby vzápětí nastala další velká poklesová vlna?“.

FED tedy svou poslední rétoriku opět spíše vyostřil ve prospěch zvednutí úrokových sazeb na prosincovém zasedání. A z hlediska výše uváděných scénářů možného vývoje se jeví jako pravděpodobný ten posledně zmiňovaný.

Z technického pohledu vytvořil v minulém týdnu trh se stříbrem vyšší cenový vrchol, avšak trh se zlatem nikoliv. Toto je klasický příklad týdenní vnitřně-tržní medvědí divergence, po které nastává zpravidla cenový pokles. Navíc trh se zlatem již pravděpodobně dosáhl nejvyšší ceny v současném primárním cyklu, jelikož zlato nyní vstoupilo do 15. týdne tohoto cyklu, který má průměrnou délku 15 – 21 týdnů. Zlato je tedy v pozdní fázi primárního cyklu, kdy většinou nastává větší poklesová vlna k finálnímu cenovému dnu tohoto cyklu. V několika předešlých případech skončila konečná cena primárního cyklu u zlata níže než cena počáteční, což klasifikovalo tento cyklus jako medvědí. Nyní však existuje velká naděje, že by zlato nemuselo klesnout pod počáteční cenu tohoto cyklu, která nastala dne 24.7.2015 na úrovni 1.072 USD. Z hlediska cyklické analýzy totiž nastal nejvyšší cenový vrchol tohoto primárního cyklu v jeho druhé polovině, což naznačuje možný býčí cyklus (u medvědích cyklů nastává nejvyšší vrchol v první polovině nebo zpravidla v první třetině).

Zlato uzavřelo v pátek přesně na 50denním průměru. 50denní průměr je metou technických fondů, které většinou nakupují, když cena protne tento průměr směrem vzhůru, a prodávají, pokud cena pod tento průměr klesne. Proto se dá počítat s tím, že jakmile zlato klesne významněji pod tento průměr, začnou technické fondy z kategorie Managed Money prodávat, ať už ve formě nových prodejů (SHORT pozic) nebo uzavírat své LONG pozice na stoplosech. Technický indikátor Slow Stochastic ještě není navíc ani v přeprodané oblasti a míří prudce směrem dolů, což naznačuje, že současná poklesová vlna ještě není u konce. Tím však neprorokuji jen strmý propad dolů, jelikož pod 50denním průměrem je několik silných cenových podpor. Cena 1.130 USD je 50% Fibonacciho retracement posledního růstu ceny od 1.072 po 1.190 USD. Na ceně 1.120 USD se nachází další významná Fibonacciho linie 38,2 % a současně vzestupná trendová linie, která se utvořila od konce července.

Zlato graf COT 44. týden 2015
Cenový vývoj zlata od počátku současného primárního cyklu

Trh se stříbrem je na tom technicky podobně jako trh se zlatem, avšak s tím rozdílem, že stříbro je teprve v 9. týdnu svého primárního cyklu a zatím ještě nenarazilo na 50denní průměr, od kterého je vzdáleno 30 centů.

Stříbro graf COT 44. týden 2015
Cenový vývoj stříbra od počátku aktuálního primárního cyklu

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Jelikož se v reportovaném týdnu do 27.10.2015 cena obou kovů příliš nezměnila, nedošlo ani k velkým změnám ve struktuře jednotlivých obchodních pozic.

Na trhu se zlatem vzrostly čisté prodejní (net SHORT) pozice commerials o 2.500 kontraktů na celkový počet 165.800 kontraktů, což je nejvyšší stav od počátku února.

Na trhu se stříbrem vzrostly čisté prodejní (net SHORT) pozice commerials také o 2.500 kontraktů na celkový počet 69.400 kontraktů, což je nejvyšší stav od počátku roku 2008!! Struktura pozic zůstává na obou trzích nadále medvědí.

Vzhledem k tomu, že změny pozic byly  minimální, nebudu tentokrát detailněji rozebírat změny v rámci jednotlivých kategorií commercials. Protistranou commercials byly opět obchodníci z managed money, kteří koupili přibližně stejné množství kontraktů, jaké commercials prodaly.

Co však stojí za zmínku, je zamyšlení, jak je možné, že commercials zpravidla vždy uspějí a porazí svou největší protistranu managed money (hedgové fondy)? Na toto téma byl také nedávno zveřejněn článek a krátká videoreportáž na stanici Bloomberg, které nesly název „Hedge Funds cannot beat central banks in rigged gold market“ (Hedgeové fondy nemohou porazit centrální banky na zmanipulovaném trhu se zlatem).

Theodore Butler uvádí ve své poslední týdenní zprávě, že „jediné, na čem skutečně záleží, jsou uzavřené zisky a ztráty z obchodů. Otevřené zisky a ztráty ještě nic neznamenají, jelikož bullion banky (commercials) jsou schopny dočasně ´ustát´ i vysoké ztrátové pozice, avšak fondy nikoliv. Podle něj otevřely commericlas při nedávné růstové rally 90.000 net SHORT pozic při průměrné ceně 1.165 USD. Jak dobře víme, cena zlata vyrostla až na 1.190 USD. Tyto banky byly tedy krátkodobě v max. ztrátě cca 225 mil. USD (90.000 kontraktů x 100 uncí/kontrakt x 25 USD dočasná ztráta). V pátek však již byla cena 1.140 USD, což naopak znamená, že commericals jsou již v zisku se stejnou částkou.

Na trhu stříbra odhaduje průměrnou prodejní cenu commercials na 15,85 USD v objemu 50.000 net SHORT kontraktů. I nyní jsou již commericals v zisku na trhu se stříbrem a to ještě zdaleka není současná poklesová vlna u konce. Otevřené zisky hedgeových fondů jsou jedna věc a skutečně uzavřené věc druhá. Ještě ve středu mohli obchodníci z managed money (hedgeové fondy) slavit ve velkém a o 2 dny později jsou již v hluboké ztrátě. Tak to na burze chodí a je třeba si uvědomit, že prodat nebo koupit tak velké množství kontraktů, které jdou proti vám, aniž byste významněji neovlivnili cenu ve svůj neprospěch, není zdaleka jednoduché. Commercials (bullion banky) téměř pokaždé vyhrávají a Managed Money (hedgové fondy) tancují podle jejich pískotu jak Pavlovovi psi“.

Závěr

I když je současná struktura COT silně medvědí a nevěstí pro následující týdny velký růst obou kovů, neznamená to, že zlato a stříbro musejí nutně propadnout pod cenová dna z konce července (resp. konce srpna).  Pokles v pozdní fázi primárního cyklu (jako v případě zlata) je zcela běžný a nyní musíme jen vyčkat, jak agresivní tento pokles bude. Závěrem však musím zopakovat jednu velkou pravdu – commercials, které jsou tvořeny především bullion bankami, opět ovládly nedávnou cenovou rally, a to i za cenu extrémně vysokých net SHORT pozic, jako v případě trhu se stříbrem. Těmto bankám zatím nestojí nic v jejich profitabilním schématu, kterým ovládají cenotvorbu zlata, stříbra i jiných komodit. Americká komise pro obchodování s futures kontrakty (CFTC) tento fakt zřejmě záměrně přehlíží a široká veřejnost si je této skutečnosti zatím málo vědoma.

V tomto týdnu budeme očekávat především páteční zveřejnění o stavu nezaměstnanosti v USA za měsíc říjen.

 

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 189 031 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 15 978 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 60 169 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít