Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (49. týden 2015) - rekordně býčí struktura pozic na zlatě byla potvrzena odrazem jeho ceny

8. 12. 2015, Jan Železník
 

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (49. týden 2015) - rekordně býčí struktura pozic na zlatě byla potvrzena odrazem jeho ceny

Zlato i stříbro dosáhly ke konci minulého týdne nejnižší ceny za posledních 6,5 let, avšak následně došlo v průběhu konference ECB a také po zveřejnění dat o stavu nezaměstnanosti v USA k odrazu jejich cen. Trh se zlatem tak přerušil 6týdenní pokles a zlato zavřelo o 29 USD výše (+2,7 %) a cena stříbra vyrostla o 50 centů (+3,6 %).

Aktuální vývoj

Cena zlata klesla ve čtvrtek na nejnižší cenu současného primárního cyklu (1.045 USD), ale vzápětí se odrazila výše až na 1.085 USD. Cena 1.045 USD se nacházela v ideálním pásmu, které mělo splnit podmínku pro maximální nejnižší cenu současného primárního cyklu. V týdenní zprávě z 46. týdne 2015 jsem k tomuto uváděl: Z technického pohledu ještě hrozí krátkodobý pokles ke spodní hranici dlouhodobého trendového kanálu, jak je uvedeno v týdenním grafu. Aktuálně je toto pásmo na úrovni 1.055 USD. Avšak zde bych již očekával zastavení současného poklesu a odraz ceny zlata.“

A v týdenní zprávě ze 48. týdne 2015 jsem uváděl následující myšlenku: Logicky totiž nedává příliš smysl SHORTovat (prodávat) zlato na 6letém minimu a navíc poté, kdy jeho cena klesá téměř 22 dnů v řadě. Pokud k tomu ještě vezmeme v úvahu aktuální býčí COT strukturu a fázi primárního cyklu, vystavují se současní prodejci velkému riziku. Cena zlata totiž může „nečekaně“ vystřelit vzhůru, i když to tak nyní nevypadá.“

Zlato se tedy zastavilo na spodní hranici trendového kanálu. Větší odraz ceny naznačuje, že se mohlo jednat o konec současného primárního cyklu, který by nyní vstoupil již do 20. týdne. Pokud by zlato bylo již v novém primární cyklu, pak by měl pokračovat současný růst min. 2 – 5 týdnů.

Zlato graf COT 49. týden 2015
Cenový vývoj zlata, denní graf, 7/2015 - 12/2015

Podobně je na tom trh se stříbrem, který se nachází v 15. týdnu svého primárního cyklu, nebo již v 1. týdnu cyklu nového. Také stříbro dosáhlo nejprve ve čtvrtek minulého týdne nejnižší ceny za posledních 6 let a následně se jeho cena zvedla vzhůru.

Stříbro graf COT 49. týden 2015
Cenový vývoj stříbra, denní graf, 7/2015 - 12/2015

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Dnešní analýzu věnuji detailnějšímu rozboru struktury COT – Commitments of Traders. A to z toho důvodu, abych jasně vysvětlil, co se odehrálo na trhu ve čtvrtek a v pátek minulého týdne, a také proto, co se odehrálo v předešlých 6 týdnech. Akce z minulého týdne totiž zcela potvrdila, že struktura COT má v současnosti velmi dominantní dopad na cenu vzácných kovů. Jak zřejmě víte, zlato, stříbro, platina i paladium zažily zcela ojedinělou sestupnou vlnu v posledních 6 týdnech, kterou charakterizoval soustavný pokles všech kovů synchronizovaným způsobem. S výjimkou paladia, razily ostatní kovy nová několikaletá minima, což bylo způsobeno zejména masivními prodeji futures kontraktů na burze COMEX. Tyto prodeje, ať už ve formě nových SHORT pozic nebo formou likvidace LONG pozic, prováděli obchodníci z kategorie Managed Money (MM). V úhrnu prodali přibližně 160.000 kontraktů, tj. 16 mil. uncí zlata (498 tun). Toto množství představuje přibližně 1/6 roční světové těžby zlata, které bylo prodáno během pouhých 6 týdnů. Není se tedy čemu divit, že při tak agresivním prodeji cena zlata soustavně klesala. MM jsou hlavní protistranou druhé významné kategorie na COMEXu – Commercials. Do této skupiny patří, jak již z názvu vyplývá – komerční obchodníci, kterými jsou podle tradiční definice reportu COT těžaři, producenti, rafinéři, swapoví obchodníci. Avšak v současnosti tvoří valnou převahu těchto commercials obchodní pozice velkých bankovních domů, jako jsou JP Morgan, HSBC, Bank of Nova Scotia a další.

Tyto 2 skupiny – commercials (banky) a Managed Money (Hedgeové fondy a technické fondy) hýbou svými nákupy a prodeji nejvíce cenou vzácných kovů. Jako důkaz poslouží poslední report COT, který byl skutečně ojedinělý pro zlato. Jak jsem uváděl výše, Managed Money prodaly během posledních 6 týdnů celkem 160.000 kontraktů na zlato a navýšily tak své SHORT pozice na druhou rekordní úroveň – 110.548 kontraktů a své LONG pozice snížily na 89.982, téměř nejnižší stav v historii. Tím dostaly své „net SHORT“ pozice do úrovně 20.566 kontraktů, nejvíce v historii těchto reportů, které jsou pro tuto kategorii monitorovány 9 let. Souběžně s tím snížily commercials na zlatě své „net SHORT“ pozice na nejnižší úroveň od roku 2001 – jen 2.911 kontraktů. Jakmile bylo dosaženo těchto extrémů, cena zlata prudce vystřelila nahoru a vyrostla o 45 USD od svého minima. Tímto krokem se dostala většina pozic commercials ihned do zisku a pozice Managed Money jsou nyní přibližně na průměrné prodejní ceně. Pokud cena zlata poroste dále, pozice MM se propadnou do ztráty.

COT tabulka 49. týden 2015 (2)
Tabulka pozic COT na trhu se zlatem, všimněte si především extrémně nízkých "net SHORT" pozic commercials
COT tabulka 49. týden 2015
Tabulka pozic COT kterou naleznete na stránkách komise CFTC. Tato tabulka ukazuje, z kterých skupin se skládají pozice commercials a non-commercials

Commercials, kteří se hovorově nazývají „Big Guys“ jsou téměř nakonec vždy na správné straně trhu. Stalo se jen výjimečně, že některé menší obchodní banky, které mají pracovní název Raptors, utrpěly ztráty, když šla cena mnohem dále proti jejich vstupním pozicím. Tato situace tehdy vyvolala ohromný nárůst ceny zlata v červenci a srpnu 2011, kdy zlato vyrostlo během necelých 2 měsíců z 1600 na 1900 USD, jelikož Raptos v panice uzavíraly své SHORT pozice při rostoucí ceně. Druhá významnější situace nastala loni v prosinci, kdy stříbro propadlo na 14,20 USD a některé Raptors prodělaly značnou sumu peněz, jelikož držely velké množství LONG pozic. Avšak zpravidla je toto hra kočky s myší - commercials s MM.

Přemýšlejte chvíli nad touto situací. Ještě před malou chvílí jsme mohli slyšet v éteru zprávy o tom, že další jasná hranice pro zlato je 1.000 USD, nebo že zde máme nejdelší kontinuální propad zlata v historii, nebo že zlato razí nové 5,5leté minimum, nebo - že zlato ztrácí svůj lesk, neboť jeho cena nereaguje na významné politické a světové události (např. teroristický útok v Paříži). A následně cena zlata „náhodně“ vyskočí během pouhých 2 dnů na 4týdenní maximum.

Pokud víme, jak funguje struktura COT, není se čemu divit. Např. v pondělí 16.11. po teroristických útocích v Paříži otevřel trh se zlatem ihned v plusových hodnotách a cena zlata začala a "chtěla" růst. Avšak již o několik hodin později bylo na burze GLOBEX, což je elektronická celosvětová obchodní platforma pro zlato, na které se obchoduje mimo hl. obchodní hodiny na COMEXu, zobchodováno 40.000 kontraktů (nadprůměrné množství mimo hl. obchodní hodiny), což naznačovalo, že někdo ochotně ihned prodává elektronické (syntetické) zlato. Zastavování těchto rally, jsou čisté praktiky commercials. Commercilas vždy prodávají cenové rally a kupují velké cenové poklesy. Tato situace tedy naznačovala, že prodejní vlna ještě není u konce, jelikož commercials to nedovolily. Avšak jakmile bylo nahnáno do trhu na prodejní stranu maximální množství Managed Money, bylo umožněno ceně zlata opět nečekaně vyrůst. A jako fundamentální důvody nám nyní budou předkládána nečekaná rétorika předsedy ECB Maria Draghiho, a nebo zpráva o stavu nezaměstnanosti v USA, jež dopadla jen mírně nad očekávání, což již nemohlo vyvolat další prodejní vlnu.

Avšak na celém tomto poklesu byla zajímavá jedna skutečnost. Zaregistroval jsem některé komentáře, které se soustředily právě na extrémní strukturu COT. Např. na stanici Kitco jsem objevil zajímavý postřeh http://www.kitco.com/news/video/show/Kitco-News/1122/2015-12-02/Gold-Sentiment-So-Bearish-Whos-Left-To-Sell---iiTrader, ve kterém dotyčný analytik uvedl, že sentiment na zlatě je již natolik medvědí, že již nezbyl nikdo, kdo by prodával.

Nebyly zde tedy jen výhradně zcela negativní komentáře, jak to zpravidla bývá na konci sestupné vlny. Butlerresearch napsal ve své aktuální víkendové zprávě, že pokud analytik trhu se zlatem nebere v potaz i strukturu COT, pak se jeho analýza zcela míjí účinkem. „Doba starých časů je tak trochu pryč,“ uvádí Butler. „Termínem starých časů je myšleno období před 10 – 20 lety. Podle došlo skutečně k posunu paradigmatu toho, jakým způsobem fungují finanční trhy, a především trh se zlatem a stříbrem. V té době (před 10 – 20 lety) se cena zlata a stříbra pohybovala především na základě interakce mnoha tisíců a desetitisíců individuálních investorů. Pokud většina investorů nakupovala, cena zlata šla nahoru a opačně klesala, když tito investoři kolektivně prodávali. Toto schéma již dávno neplatí.

Samozřejmě zde nehovoříme o tom, že pro každou prodávající stranu musí být strana kupující. Hovoříme zde o fungování trhů. Za starých časů dokázaly hlavní světové události pohnout s cenou zlata. Toto již také dávno neplatí. Např. před dvěma týdny jsme mohli slyšet, že americká mincovna zaznamenala rekordní prodeje stříbrných mincí American Eagle, a přesto cena stříbra klesala na nové 6leté minimum.

Nebo také každý týden můžeme vidět masivní poptávku po fyzickém zlatě v Šanghaji, kdy týdenní výběry zlata na této burze představují téměř jeho roční světovou těžbu, a přesto cena zlata klesá. Toto není o tom, že by se změnila lidská logika nebo kolektivní chování investorů, jelikož lidé jsou stále lidmi. Vše je jen o novém mechanismu trhů. Tím mířím opět k několika obchodníkům z MM a několika commercials.

Netvrdím, že takto to bude trvat věčně, a navíc očekávám, že se to jednoho dne změní, a to především na trhu se stříbrem. Touto celou skutečností jsem chtěl říci jen tolik, že jednotlivé pozice na burze COMEX představují změnu paradigmatu ve stanovování ceny zlata a stříbra,“ píše Butler ve své týdenní zprávě.

Závěr

Zlato i stříbro mohly v minulém týdnu započat nové primární cykly. Nyní se bude již jen vyčkávat na zasedání FEDu, které se koná 16. prosince. Pokud FED sazby nezvedne, pak očekávejme prudké posílení ceny zlata. Pokud FED sazby zvedne, neočekávejme další pokles ceny zlata. Struktura pozic COT je totiž nastavena pro větší pohyb vzhůru a nedomnívám se, že 2denní růst ceny, který nastal ke konci minulého týdne, byl oním očekávaným růstem.

 

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 61 169 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 21 439 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek  1 Oz (31,103 gramů)

Zlatý slitek 1 Oz (31,103 gramů)

– Argor-Heraeus SA

cena: 60 499 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít