Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (6. týden 2016) - cena zlata akcelerovala k silné úrovni 1.180 USD

8. 2. 2016, Jan Železník
 

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (6. týden 2016) - cena zlata akcelerovala k silné úrovni 1.180 USD

Cena zlata vzrostla v minulém týdnu o 55 USD (+ 4,9 %). Podobně si vedlo stříbro, které posílilo o 75 centů (+ 5,3 %). Od začátku roku je cena zlata v USD o téměř 10 % výše.

Aktuální vývoj

V minulé týdenní zprávě jsem v závěrečné části uváděl: „Technická analýza a analýza cyklů naznačují, že může dojít k jisté korekci ceny zlata. Pokud však zlato nezastaví 200denní průměr, může naopak jeho cena vyrazit strmě vzhůru, jakmile tento průměr protne. Struktura pozic COT na zlatě je totiž stále býčí a je pozitivní vidět, že zlato roste společně s americkým dolarem.“

Zlato ve středu překonalo 200denní průměr, jeho cena strmě vystřelila vzhůru a během 3 obchodních dnů vyrostla o 45 USD. Vzhledem k tomu, že americký dolar umazal ke konci týdne ztráty ze středy a čtvrtka, vzrostla nakonec i cena zlata v jiných měnách. V eurech se dostala cena zlata až na 1.050 eur za unci a v českých korunách až na úroveň 28.500,- Kč za unci, což je nejvyšší cena od konce října 2015.

Mainstreamové zprávy kolem trhu se zlatem začínají být mírně euforizující. Objevují se titulky jako: „Everybody likes gold……again“ (Všichni mají opět rádi zlato). Ale ještě před necelými 2 měsíci byla většina komentářů silně negativních s tím, jak se blížilo avizované zvednutí sazeb americkou centrální bankou.

Ve skutečnosti se toho příliš na fyzickém trhu v uplynulém týdnu nezměnilo. Ale na syntetickém trhu s futures kontrakty na COMEXu bylo zobchodováno ve středu, čtvrtek a pátek silně nadprůměrné množství kontraktů, což z největší části přispělo k růstu ceny zlata (více v části COT).

Z technického pohledu vyrostlo zlato poprvé od ledna 2015 významněji přes 200denní průměr. V předešlých dvou případech (květen a říjen 2015) se růst na této úrovni zastavil. Zlato je nyní na dosah ceny 1.192 USD, což byl cenový vrchol předešlého primárního cyklu. Pokud by zlato dokázalo tento vrchol překonat, byl by to velmi pozitivní signál, neboť vrcholy následujících primárních cyklů jsou již nějakou dobu vždy níže než vrcholy předcházející, což je charakter medvědího trhu. Ale pásmo 1.180 - 1.190 USD je velmi silnou technickou rezistencí. Toto pásmo tvořilo v letech 2013 a 2014 významnou podporu a po jeho proražení směrem dolů se stalo tvrdou rezistencí. Navíc cena zlata vyrostla od cenového dna již o 140 USD. Neznamená to ale, že cena zlata nemůže v tomto primárním cyklu dále růst, jen upozorňuji, že trh se dostal na zásadní cenovou úroveň, na které si současný růst může vzít „oddechový čas“.

Z pohledu cyklické analýzy by měl nyní nastat (+/- 1 týden) cenový vrchol v polovině primárního cyklu, který je nyní ve svém 10. týdnu. Růst posledních dnů má několik znaků právě takového cenového vrcholu.

Zlato graf COT 6. týden 2016_2
Cenový vývoj zlata v minulém a současném primárním cyklu, denní graf

Z dlouhodobější perspektivy se však očekává, že zlato utvoří v letošním nebo příštím roce dno 8letého cyklu. Je možné, že toto dno již nastalo o něco dříve - a sice v prosinci 2015 na ceně 1.045 USD? Pokud by současný růst pokračoval bez zastávky výše (řekněme přes cenu 1.200 USD), pak by taková rally byla již něčím větším, než pouze korekčním růstem v medvědím trhu. Proto bude chování zlata v současném primárním cyklu velmi důležité, abychom mohli dále správně posoudit i dlouhodobé cykly.

Také stříbro konečně potvrdilo, že trh je v novém primárním cyklu, neboť jeho cena vyrostla přes rezistenci 14,60 USD. Stříbro je nyní v 8. týdnu primárního cyklu, který začal dne 14.12.2015 na ceně 13,60 USD. Primární cyklus na stříbře má průměrnou délku 13 – 21 týdnů, což znamená, že i stříbro se nyní dostává do časového úseku, kdy může nastat vrchol v polovině tohoto cyklu. Pokud nastává poklesová vlna v polovině cyklu, většinou se jedná o cenový pokles v rozpětí 45 – 85 % předešlého růstu. V takovém případě by se cena stříbra vrátila zpět na úroveň 13,80 – 14,40 USD.

Stříbro graf COT 6. týden 2016
Cenový vývoj stříbra v minulém a současném primárním cyklu, denní graf

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

V minulé týdenní zprávě jsem v části COT uváděl: „Struktura pozic na zlatě zatím ale nenaznačuje větší výprodej, k čemuž se vzápětí dostanu. Nejprve však uvádím, že je překvapující, že cena zlata se nijak významněji nezvedla vzhůru, když překonala 50denní průměr. V minulosti totiž růst zlata přes tento průměr znamenal explozivní růst ceny. Je možně, že k tomu dojde až tehdy, když zlato překoná průměr 200denní. To by znamenalo, že tento průměr nebude naopak tvořit rezistenci, ale jeho průraz bude katalyzátorem k většímu cenovému pohybu vzhůru. Podle těchto průměrů totiž obchodují především technicky orientovaní obchodníci z kategorie Managed Money. A tito obchodníci drží stále dosti velké množství SHORT kontraktů (79.000), jež by byly kupovány zpět při dalším růstu ceny zlata.“

Domnívám se, že přesně tato situace se odehrála ve středu, čtvrtek a pátek v minulém týdnu. Je zde však jeden menší problém – potvrzení podle reportu COT bude k dispozici až v pátek 12.2. Uzávěrka reportu COT je vždy každé úterý po konci obchodování. A jelikož k velkému růstu došlo až poté, nevíme nyní, kdo na COMEXu prodával a kdo kupoval. Ale pokud má být minulost určitým vodítkem, pak je vysoce pravděpodobné, že commercials (banky) prodávaly tuto cenovou rally a obchodníci z Managed Money nakupovali. Butlerresearch odhaduje, že během těchto 3 dnů nakoupili MM 40.000 kontraktů, což by znamenalo, že MM nakoupili od začátku roku již 100.000 kontraktů zlata a commercials zhruba stejné množství prodaly. 100.000 kontraktů je ekvivalent 10 mil. uncí zlata a koupě takového množství zlata během jednoho měsíce se podílí největší měrou na jeho nedávném cenovém růstu.

Nyní ale zpět k reportovanému týdnu do 2.2.2016. V tomto týdnu vzrostly čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials na trhu se zlatem o 17.500 kontraktů na celkový počet 77.400 kontraktů, což je nejvyšší úroveň od 3.11.2015. Jak ale uvádím výše, toto množství je možná již o 40.000 kontraktů vyšší, což by znamenalo, že commericals jsou již „net SHORT“ téměř 120.000 kontraktů, což není příliš býčí struktura. Naopak se struktura může již přetáčet na medvědí.

Tentokrát se postarala o navýšení „net SHORT“ pozic commercials především „Velká 8“, neboť ta zvýšila své SHORT pozice o 13.300 kontraktů. Raptors (menší obchodní banky) odprodaly 2.600 LONG kontraktů.

Na trhu stříbra vzrostly v reportovaném týdnu do 2.2.2016 čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o nepatrných 400 kontraktů na celkový počet 45.500 kontraktů. Změny pozic v rámci jednotlivých skupin byly zanedbatelné. Avšak poté, kdy cena stříbra vyrostla ke konci minulého týdne o více než 5 %, nebude obrázek struktury COT na tomto trhu příliš růžový.

Závěr

Abych nehovořil jen o syntetickém trhu na COMEXu, na němž se obchodují futures kontrakty, zmíním několik postřehů k trhu fyzickému. V uplynulých 3 letech klesl celkový stav zásob zlata ve světových ETF fondech ze 100 mil. uncí na 60 mil. uncí, což představovalo 40% pokles. Tento pokles probíhal souběžně s poklesem ceny zlata, což není nijak netypické. Pokud totiž probíhají čisté prodeje zlata, zlato je z fondů následně vyskladněno. Pokud naopak nastávají čisté nákupy zlata, musí být toto zlato do fondů naskladněno (fyzicky dodáno). Od začátku roku vzrostly tyto zásoby o 8 % (cca 5 mil. uncí) - na 66 mil. uncí. Nákupy tohoto množství také přispěly k růstu ceny zlata od počátku roku, avšak nikoliv takovým způsobem, jako nákupy 10 mil. uncí na trhu syntetickém (COMEX).

COT 6. týden 2016 ETF zásoby
Celkové zásoby zlata v ETF fondech, ve fondech a na COMEXu
COT 6. týden 2016 ETF details_1
Jedntolivé zásoby zlata v detailech. Největší stav zásob je ve fondu GLD SPDR (25,4 mil. uncí) a na burze COMEX (8,1 mil. uncí)

Na trhu stříbra naopak pokračuje jeho neuvěřitelný obrat ve fyzické formě. V minulém týdnu jsme na toto téma zveřejnili článek od experta na fyzický trh se stříbrem na COMEXu – Theodora Butlera. V článku se pojednávalo o tom, že obrat fyzického stříbra ze skladů a do skladů burzy COMEX dosahuje 50 % jeho roční světové těžby. Zběsilý pohyb fyzického inventáře je ojedinělý jen na trhu se stříbrem a na žádném jiném komoditním trhu. V minulém týdnu bylo fyzicky manipulováno opět s nadprůměrným množstvím kovu, neboť 7,2 mil. uncí bylo vyskladněno a opět naskladněno na COMEXu, což je na roční bázi právě uváděná polovina světové těžby stříbra. Tato skutečnost poukazuje na panující nedostatek fyzického stříbra na velkoobchodním trhu, avšak v komunitě analytiků vzácných kovů je tento fakt přehlížen a zůstává zcela bez povšimnutí.

Většina investorské veřejnosti zastává na tento týden zcela býčí výhled pro cenu zlata, neboť z 1.417 investorů dotázaných zpravodajskou stanicí Kitco se 86 % domnívá, že cena zlata poroste. Byl bych mile překvapen, pokud by commercials tentokrát nepřichystaly překvapení ve formě „nečekaného“ výprodeje, neboť v nedávné minulosti neskončily prudké cenové rally jinak, než opětovným poklesem ke svému počátečnímu bodu.

 

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek  1 Oz (31,103 gramů)

Zlatý slitek 1 Oz (31,103 gramů)

– Argor-Heraeus SA

cena: 59 213 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 61 509 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 21 050 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít