Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Zlato i stříbro na rozcestí (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 8. týden 2018)

20. 2. 2018, Jan Železník
 

Zlato i stříbro na rozcestí (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 8. týden 2018)

Po dvoutýdenním poklesu zamířily ceny vzácných kovů v minulém týdnu opět výše. Zlato přidalo 35 USD (+ 2,7 %) a stříbro vyrostlo o 30 centů (+ 1,8 %). V důsledku toho se rozšířil poměr ceny zlata a stříbra na 81,25:1, což je 2leté maximum.

Aktuální vývoj

Celý nárůst ceny se v minulém týdnu odehrál v podstatě během jednoho obchodního dne – ve středu vystřelila cena zlata i stříbra prudce vzhůru po zveřejnění údajů o maloobchodních tržbách a inflaci v USA. Přesněji řečeno – cena zlata nejprve několik bodů prudce propadla, ale následně přišla během 30 minut otočka na trhu a zlato zamířilo strmě vzhůru. Cena stříbra měla podobný vývoj. Důvodem k prudkému růstu ceny zlata měla být vyšší než očekávaná inflace. Americký index spotřebitelských cen (CPI) vzrostl v lednu o 0,5 %, namísto očekávaných 0,3 %.

Z technického pohledu atakovala cena zlata své předchozí 2 vrcholy – vrchol z 8. září a nedávný vrchol z 25. ledna. Pokud zlato uvedené vrcholy jednoznačně neprorazí a cena nezavře v rámci týdenního obchodování nad touto rezistencí, mohlo by to mít medvědí dopad na trh.

Máme zde totiž dvě medvědí vnitřně-tržní divergence mezi zlatem a stříbrem. První krátkodobá divergence vznikla před týdnem, kdy zlato prorazilo v minulém týdnu vrchol z předminulého týdne, ale stříbru se stejný průraz nepodařil. A druhá dlouhodobější medvědí vnitřně-tržní divergence vznikla na konci ledna, kdy zlato dokázalo prorazit 26. ledna vrchol z 8. září 2017, avšak stříbro je zářijovému vrcholu stále hodně vzdáleno. Toto jsou jedny z potencionálních hrozeb, které mohou mít dočasný negativní dopad na oba trhy.

Zlato graf COT 8. týden 2018 denní Zlato graf COT 8. týden 2018 týdenní

Denní graf zlata

7/2017 - 2/2018

Týdenní graf zlata

12/2015 - 2/2018

Na týdenním grafu je zlato stále v překoupené oblasti a indikátor SSTO již v podstatě vytvořil prodejní signál – trh šel výše, ale indikátor nikoliv, a stočil se směrem dolů a nyní balancuje na hranici 80 %. U stříbra již není překoupenost z pohledu týdenního grafu tak očividná, SSTO již klesá k úrovni 50 – 60 %.

Stříbro graf COT 8. týden 2018 Stříbro graf COT 8. týden 2018 týdenní

Denní graf stříbra

7/2017 - 2/2018

Týdenní graf stříbra

12/2015 - 2/2018

Z pohledu analýzy cyklů vstoupily oba kovy do 10. týdne svého primárního cyklu, který trvá u zlata v průměru 15 – 21 týdnů,v ojedinělých případech 24 až 26 týdnů a u stříbra je průměrná délka tohoto cyklu 13 – 21 týdnů.

Zlato je tedy cca v polovině svého primárního cyklu, který začal 12.12.2017 na ceně 1.238 USD u tehdejšího únorového kontraktu. 25. ledna nastal vrchol v polovině cyklu, 8. února se zformovalo na trhu dno v polovině cyklu na ceně 1.310 USD. V druhé polovině cyklů nastávají zpravidla dvě varianty vývoje:

  1. buďto trh prorazí jednoznačně vrchol z poloviny cyklu a pokračuje ještě několik týdnů výše, a teprve poté nastane pokles k primárnímu dnu, nebo
  2. trh retestuje vrchol, který nastal v polovině cyklu, neprorazí jej a následně zamíří níže pod cenové dno v polovině cyklu a pokračuje rovnou k primárnímu dnu.

Proto je pro zlato nyní dosti zásadní, aby cena začala rychle růst přes vrchol 1.370 USD z 24. ledna a zůstal tak zachován býčí směr, neboť jestliže se tato varianta nestane, může se trh začít pohybovat do strany, případně zahájit fázi poklesu pod cenu 1.310 USD.

Nedávný růst zlata byl také hodně o souběžném poklesu amerického dolaru, který je sice v dlouhodobém sestupném trendu, avšak z krátkodobého pohledu je skutečně extrémně přeprodaný. Pokud by dolar opět posílil a udržel tak Fibonacciho linii 61,8 % na týdenním grafu, pak by tato situace mohla vést k oslabení ceny zlata.

Výše uvedená korelace (růst zlata a pokles dolaru a opačně) je také hlavním důvodem toho, proč cena zlata v CZK v posledních 3 měsících stagnuje a pohybuje se v pásmu Kč 27.000 – 28.000 za unci a nepředpokládám, že by se tato situace měla v nadcházejících týdnech zásadně změnit.

COT 8. týden 2018 zlato CZK
Vývoj ceny zlata v CZK za poslední 3 měsíce (zlatá křivka)

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Poslední reportovaný týden (od 7.2. do 13.2.) přinesl vylepšení struktury COT na obou trzích. Na trhu se zlatem klesly čisté prodejní (net SHORT) pozice komerčních obchodníků (commercials) o 10.900 kontraktů na celkový počet 194.500. Toto jsou nejnižší pozice commercials od počátku roku a struktura na zlatě tak může být považována za neutrální až mírně medvědí.

„Velká 4“ snížila SHORT pozice o 7.500 kontraktů, „Velká 8“ zredukovala SHORT pozice o 10.100 kontraktů a Raptors (menší obchodní banky) snížily překvapivě své LONG pozice o 6.700 kontraktů. Chování Raptors je překvapivé z toho důvodu, že cena zlata v reportovaném týdnu mírně klesala a Raptors zpravidla při klesající ceně LONG pozice zvyšují.

COT 8. týden 2018 comm gold

Vývo NET pozic commercials a non-commercials na zlatě za

poslední 3 roky

Obchodníci z Managed Money (MM) prodali celkem 13.172 kontraktů. Jednalo se o likvidaci 20.194 LONG kontraktů a také o snížení (zpětný odkup) SHORT pozic v objemu 7.022 kontraktů. Rozdíl mezi oběma čísly jsou celkové prodeje ze strany MM.

SHORT pozice této kategorie jsou nyní opět velmi nízké a pravděpodobnost růstu ceny zlata skrze zpětný odkup (SHORT covering) je velmi nízká. LONG pozice MM klesly na 186.000, a pokud by byly tyto pozice dále likvidovány až na úroveň z poloviny prosince (cca 120.000 kontraktů), byl by to zajisté jeden z hlavních důvodů poklesu ceny zlata. Na druhou stranu je zde prostor pro navýšení o cca 110.000 kontraktů, pokud by měli MM začít naskakovat do LONG pozic a dosáhnout maxima z léta 2016. Dodatečné nákupy takového množství zlata by zajisté přispěly ke zvýšení jeho ceny přes uváděnou rezistenci 1.370 USD.

COT 8. týden 2018 MM gold
Vývoj LONG, SHORT a NET pozic MM na zlatě, 2013 - 2018

Na trhu se stříbrem snížili komerční obchodníci (commercials) své čisté prodejní (net SHORT) pozice o 8.700 kontraktů na celkový počet 21.900. Toto jsou nejnižší pozice od prosincového minima a jedny z nejnižších pozic několika posledních let. Struktura pozic na stříbře je z tohoto pohledu býčí, avšak nesmíme zapomínat na to, proč jsou „net SHORT“ pozice commercials ve skutečnosti tak nízké.

COT 8. týden 2018 stříbro comm

Vývoj NET pozic commercials a non-commercials na stříbře za

poslední 3 roky

Je to způsobeno tím, že Raptors (menší obchodní banky) drží vysoké množství LONG pozic, což automaticky snižuje celkové „net SHORT“ pozice commercials, a k tomu jsem v minulé týdenní zprávě psal: „Pokud by stříbro mělo ještě klesnout a Raptors by „zazmatkovaly“ a začaly prodávat své LONG pozice na stoplosech, mohlo by to cenu stříbra srazit ještě níže. Taková situace nastala v minulosti jen ojediněle – bylo to v prosinci 2014, kdy Raptors sázely ve velkém na odraz ceny stříbra a držely vysoké LONG pozice. Nakonec byla část Raptors nucena uzavřít své LONGy ve ztrátě, čímž vytvořily další prodeje stříbra a jeho cena ještě jednou prudce klesla, než se definitivně odrazila vzhůru. Netvrdím, že se něco podobného musí stát, ale toto je jedna z možností, které si dovedu představit jako potenciální hrozbu pro možný pokles stříbra při relativně býčí struktuře.“

Výše uvedená situace nadále přetrvává a je o to více aktuální, jelikož Raptors zvýšily v tomto reportovaném týdnu své LONG pozice o 4.100 kontraktů na celkový počet 59.200, což je jedno z nejvyšších množství několika posledních let.

COT 8. týden 2018 silver raptors
Vývoj pozic Raptors vs cena stříbra za poslední 2 roky

Současně Managed Money (MM) prodali celkem 11.308 kontraktů, a to likvidací 886 LONG kontraktů a navýšením SHORT pozic o dalších 10.422 kontraktů. Celkové SHORT pozice kategorie MM jsou nyní vyšší než jejich celkové LONG pozice, což znamená, že MM jsou aktuálně „net SHORT“ - mají prodáno více než koupeno. Taková situace nastala v minulosti jen ojediněle a vedla dříve či později k následnému růstu ceny stříbra. MM ale zatím nemají maximální množství SHORT pozic, které drželi např. v prosinci 2017, v červenci 2017 nebo v červenci 2015. Bylo to cca 60.000 SHORT kontraktů, aktuálně drží 46.000.

Trh s fyzickým kovem

Na trzích s fyzickým kovem se žádné velké změny v posledních týdnech neodehrávají – zásoby stříbra v největším světovém ETF fondu SLV od konce ledna stagnují. V největším světovém ETF fondu se zlatem (GLD) klesly jeho zásoby od konce ledna o cca 25 tun a nyní dosahují 824,54 tuny, což je stejné množství jako před rokem.

Za zmínku stojí především další navýšení oficiálních zásob stříbra banky JP Morgan, které drží tato banka na COMEXu. JP Morgan navýšila svůj sklad o 4,6 mil. uncí a aktuálně vlastní celkem 133,7 mil. uncí stříbra – největší množství fyzického stříbra, které kdy držel jediný subjekt v historii.

COT 8. týden 2018 JP Morgan
Vývoj zásob fyzického stříbra banky JP Morgan na COMEXu od roku 2011

Závěr

Je docela možné, že zlato již utvořilo vrchol současného primárního cyklu a jeho cena bude několik týdnů klesat – pravděpodobně do dalšího čtvrtletního zasedání FEDu, které se koná 20. a 21. března. Fundamentálním důvodem k poklesu může být dočasně posilující americký dolar, velmi slabý růst ceny stříbra při poslední cenové rally a slabá výkonnost akcií těžařů zlata.

 

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 58 648 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

Silver Wiener Philharmoniker 1 Oz - balení 20 ks

– Munze Österreich

cena: 19 086 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 94 278 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít