Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Zlato kleslo na nejnižší cenu v letošním roce (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 25. týden 2018)

18. 6. 2018, Jan Železník
 

Minulý týden přinesl divoký vývoj na trzích zlata a stříbra. Hlavní cenové pohyby nastaly po zasedáních a tiskových konferencích dvou světových centrálních bank - FEDu a ECB. Po pátečním výprodeji odepsalo zlato v minulém týdnu 1,5 % a cena stříbra klesla o 1,2 %.

Aktuální vývoj

V minulých týdnech jsem se opětovně zaobíral myšlenkou, zda trh se zlatem vytvořil již primární dno, a to konkrétně dne 21.5.2018, neboť v ten den klesla cena zlata po měsíčním výprodeji na nejnižší úroveň od prosince 2017 a poté nastala třítýdenní konsolidace ceny ve velmi úzkém obchodním pásmu. Stále jsem si nebyl jistý, protože při vytvoření skutečného primárního dna dané aktivum zpravidla vyrazí prudce vzhůru a několik týdnů roste (také často vyroste alespoň přes 50denní průměr), což se v případě zlata nestalo. V pátek jsem obdržel od trhu odpověď, že primární dno ještě nenastalo, jelikož 15.6. klesla cena zlata na 1.275 USD a potvrdila, že primární cyklus se nadále protahuje na nezvyklou délku, jelikož nyní již začal 27. týden tohoto cyklu.

V závěrečné části poslední týdenní zprávy jsem se také zaobíral myšlenkou, jaký vývoj nastane bezprostředně po zasedání FEDu. Konkrétně jsem uváděl: " V posledních 2 letech bylo pravidlem, že zlato do zasedání FEDu klesalo a následně po zveřejnění o zvýšení sazeb začala jeho cena opět růst. Momentálně se mi zdá, že toto pravidlo přestávat platit, a proto si nejsem zcela jist tím, jaký vývoj může bezprostředně po zasedání nastat."

Cena zlata se po tiskové konferenci FOMC nepatrně zvedla, tento růst pokračoval ještě ve čtvrtek, kdy předseda ECB Mario Draghi oznámil, že Evropská centrální banka neplánuje zvyšovat úrokové sazby do poloviny roku 2019, a zlato vyvrcholilo svůj růst těsně pod cenou 1.310 USD. Poté však nastala otočka na trhu a v pátek dostalo zlato doslova tvrdý "direkt", když se cena propadla o více než 2 %. Páteční objem obchodů na burze COMEX byl na nejaktivnějším srpnovém kontraktu skutečně enormní (470.000 kontraktů - 47 mil. uncí), což byl nejvyšší jednodenní objem od 8. listopadu 2016, kdy byl prezidentem zvolen Donald Trump. Tehdy však trh rostl před volbami za velkých objemů vzhůru a následně za ještě vyšších padal dolů. V pátek však tento gigantický objem obchodů nastal při pohybu trhu jedním směrem a tento pokles měl všechny známky toho, že komerční obchodníci nakupovali ve velkém a techničtí obchodníci z kategorie Managed Money naopak prodávali, ať už likvidací LONG pozic nebo otevíráním nových SHORT pozic. A to by mohlo být dobrým znamením, neboť pokaždé když commercials agresivně nakupují, je důležité cenové dno nablízku. Pokud ještě vezmeme v úvahu, že délka primárního cyklu je také nadprůměrně natažená, potom je spíše méně pravděpodobné, že by cena zlata měla nadále významně klesat.

COT 25. týden 2018 týdenní gold
Týdenní graf ceny zlata od konce roku 2015

Z technického pohledu nastala další vnitřně-tržní býčí divergence (intermarket bullish divergence), neboť zlato vytvořilo další nejnižší cenu letošního roku, zatímco stříbro se udrželo nad nejnižší cenou letošního roku (16,07 USD).

Určitým pozitivním znamením je také nedávný vývoj ceny stříbra. Stříbro bylo sice během několika posledních měsíců doslova utlumeno, ale poslední týdny si vedlo mnohem lépe než zlato, což je ve zdravém býčím trhu důležité. I když jeho cena v pátek také významně korigovala dolů, byl jsem mile překvapen tím, jak stříbro odolávalo, a to i přes dosti medvědí strukturu, k čemuž se vzápětí dostanu v následující části.

COT 25. týden 2018 silver
Denní graf ceny stříbra od prosince 2017

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Aktuální report COT je vzhledem k turbulentnímu vývoji po uzávěrce dat na zlatě i stříbře již minulostí, ale pojďme si přesto současnou situaci rozebrat, jelikož i poslední reportovaný týden (6. - 12.6.) přinesl překvapivý vývoj uvnitř jednotlivých kategorií.

COT 25. týden 2018 comm gold
NET pozice commercials, non-commercials na zlatě za poslední 3 roky

Na trhu se zlatem vzrostly čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o relativně nízkých 6.200 kontraktů na celkový počet 140.600, což jsou nejvyšší pozice za poslední dva měsíce. Na historické bázi se jedná spíše o neutrální strukturu, avšak velmi pozitivně mě překvapily změny uvnitř kategorie commercials. "Velká 4" snížila ve stagnujícím trhu své SHORT pozice o vysokých 14.100 kontraktů, zatímco Raptors (menší obchodní banky) redukovaly své LONG pozice o 12.100 kontraktů na celkový počet 63.100. Pointa je v tom, že za poslední 3 týdny redukovala "Velká 4" své SHORT pozice o 20.000 kontraktů, zatímco Raptors snižovaly LONG pozice o více než 40.000 kontraktů. Technicky a jednoduše řečeno to znamená, že "Velká 4" snižováním SHORTů nakupuje, zatímco Raptors snižováním LONGů prodávají. Theodore Butler (expert na analýzu struktury COT zlata a stříbra) uvedl, že se s tak velkou divergencí v rámci kategorie commercials nesetkal, jelikož ta z velké části obchoduje v módu "Tří mušketýrů" (všichni jedním směrem - buď prodávají, nebo nakupují). Zde se však jedná o rozdíl 60.000 kontraktů.

Osobně jsem byl v posledních týdnech z vysokých LONG pozic Raptors a ze stále vysokých SHORT pozice "Velké 4" mírně nervózní, jelikož Raptors nejsou zdaleka tak finančně zdatní jako čtyři největší obchodníci (banky) na COMEXu. Když nyní vidím, že "Velká 4" začala konečně snižovat významněji své SHORT pozice, je to mnohem pozitivnějším signálem, i když Raptors odprodávají své LONG pozice. "Velká 4" nyní drží 139.993 SHORT kontraktů, což je nejméně od prosince 2017, kdy zlato utvořilo primární dno na ceně 1.238 USD. A po pátečním "výplachu" odhaduji, že "Velká 4" by mohla držet kolem 120.000 SHORT kontraktů a to by bylo nejnižší množství od období leden až květen 2017.

COT 25. týden 2018 big 4 gold
Detailní tabulka pozic na zlatě, vývoj SHORT pozic "Velké 4" vs cena zlata
COT 25. týden 2018 Raptors gold
Vývoj pozic Raptors na zlatě vs cena zlata za poslední 3 roky

Kam se však cena zlata vydá, bude záležet zejména na chování obchodníků z Managed Money. Jejich struktura se po posledním reportovaném týdnu (6. - 12.6.) příliš nezměnila. MM nakoupili cca 4.500 kontraktů, a to formou nových LONG pozic (4.286 kontraktů) a zpětným odkupem pouhých 338 SHORT pozic. Jejich celkové LONG pozice zůstávají relativně velmi nízké (104.000) a SHORT pozice průměrně vysoké (48.800). Je jisté, že ve středu a čtvrtek MM při růstu ceny nakupovali, ale veškeré koupené pozice (i mnohem více) byly při pátečním poklesu vráceny zpět, a MM následně hodně prodávali (likvidovali své LONGy a a otevírali nové SHORTy). Pokud jsou MM po pátečním poklesu opět na svých maximálních limitech (LONGY pod 100.000 a SHORTY k úrovni 80.000), což by klidně mohli být, pak cena zlata již významně klesat nebude a měla by naopak začít postupně růst.

Na trhu se stříbrem došlo v posledním reportovaném týdnu k velké změně ve struktuře pozic a v poslední týdenní zprávě jsem na to v části COT upozorňoval a konkrétně jsem uváděl: "........ tato data platila do minulého úterý večer a poté přišel další růst ceny za silných objemů. Theodore Butler (expert na analýzu struktury COT) se domnívá, že minimálně 20.000 kontraktů stříbra bylo koupeno ze strany Managed Money a stejný objem byl prodán komerčními obchodníky, což by znamenalo, že struktura se posunula významněji medvědím směrem."

Nakonec došlo k ještě větší změně, než Theodore Butler odhadoval. Commercials zvýšily své "net SHORT" pozice o vysokých 29.800 kontraktů na celkový počet 67.400, což je nejvyšší stav od prosince 2017!! Před pátečním poklesem se tak jednalo o nejvíce medvědí strukturu v letošním roce a to byl také jeden z hlavních důvodů, proč cena stříbra korigovala za jediný den z ceny 17,25 na 16,45 USD. Stříbro během jediného dne vymazalo nárůst, který si předtím 8 dnů v řadě budovalo. Ale i přesto se dokázalo stříbro udržet nad minimem 16,05 USD z 1.5.2018.

COT 25. týden 2018 comm silver
NET pozice commercials a non-commercials na stříbře za poslední 3 roky

"Velká 4" prodala vysokých 8.000 kontraktů a zvýšila své SHORT pozice na nejvyšší úroveň od dubna 2017.  Butler odhaduje, že banka JP Morgan (největší obchodní z "Velké 4") nyní drží cca 40.000 SHORT kontraktů, což je nejvyšší množství několika posledních let a v podstatě jedno z nejvyšších, které kdy banka držela. Avšak pokud JP Morgan drží obří zásoby fyzického kovu, pak je tato banka v podstatě stále "net LONG" . Pointa je ale v tom, že JP Morgan dokáže na stříbře velmi efektivně SHORTovat a tvořit tak rychlé zisky při propadech, kterýé by banka nebyla na fyzickém kovu nikdy schopna udělat. Je totiž rozdíl, pokud kupujete postupně fyzický kov, který hromadíte s nějakým dlouhodobým záměrem, nebo pokud SHORTujete derivátové kontrakty, kterých jste schopni zbavit se  v řádu několika dnů.

COT 25. týden 2018 Silver big 4
Detailní tabulka pozic na stříbře, vývoj SHORT pozic "Velké 4" vs cena stříbra

Managed Money nakoupili v posledním reportovaném týdnu ještě více kontraktů, než commercials prodaly. MM koupili celkem 36.125 kontraktů a jsou nyní "net LONG" cca 40.000 kontraktů, přičemž na začátku dubna byli stejné množství "net SHORT". To je rozdíl 80.000 kontraktů, které MM nakoupili během uplynulých 2 měsíců. 80.000 kontraktů je v přepočtu 400 mil. uncí stříbra, téměř polovina roční světové těžby. Tak obří množství bylo koupeno během 2 měsíců ze strany MM, avšak na ceně stříbra se to podepsalo minimálním růstem. Proto je překvapivé, že commercials nenechaly vyrůst cenu stříbra významněji výše, když zde byl takový nákupní zájem ze strany MM, avšak byly velmi agresivní ve svých prodejích (viz nárůst SHORT pozic "Velké 4" i "Velké 5-8").

COT 25. týden 2018 MM silver
Vývoj spekulativních pozic MM na stříbře od konce roku 2015

Struktura COT na stříbře tak byla po posledním reportovaném týdnu poměrně medvědí, ale to již nemusí po pátečním propadu platit. Skutečný stav budu schopen vyhodnotit s dalším COT reportem, pokud se dnes a zítra nic významného na trhu nepřihodí.

Závěr

Nemohu se ubránit myšlence, že páteční výprodej byl poslední tečkou, která ještě scházela k tomu, aby se trh kompletně vyčistil a "Velká 4" se zbavila velkého počtu SHORT kontraktů (čehož nebyla celý rok schopna). Zda zlato zahají bezprostřední růst, zůstává otázkou, avšak zásadní informace, které obě centrální banky vyslaly, jsou nyní v ceně zlata již zahrnuty. Naplní se tedy prognóza banky JP Morgan, která ve středu uveřejnila, že si nadále stojí za svou býčí předpovědí pro 3. kvartál letošního roku a očekává, že zlato během léta vzroste k ceně 1.390 USD?

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 61 526 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek  1 Oz (31,103 gramů)

Zlatý slitek 1 Oz (31,103 gramů)

– Argor-Heraeus SA

cena: 59 229 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 59 885 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít