Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Co byste měli vědět o Rusku, Putinovi a zlatu

26. 2. 2015, Jeff Clark
 

Co byste měli vědět o Rusku, Putinovi a zlatu

Rusko se dostává do „první line“ co se týče hlavních světových událostí a událostí týkajících se přírodních zdrojů. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli publikovat rozhovor s ruským expertem na vzácné kovy Dmitriyem Balkovskiym o postoji Ruska ke zlatu.

Jeff Clark: Dobrý den Dmitriyi, řekněte nám něco o své minulosti.

Dmitryi: Žiji v Moskvě, ale studoval jsem a pracoval v USA a na Novém Zélandu. Také jsem editorem pro Goldenfront.ru – což je ruský zpravodajský servis pro investice do vzácných kovů. Překládáme a publikujeme komentáře týkající se vzácných kovů, mnoho z nich jsou také vaše články. Na internetu působíme od června 2010 a naše stránky jsou orientovány libertarianistickým směrem. Náš archiv nyní obsahuje více než 2.400 článků od 520 autorů.

Jeff: Již dříve jste se zmínil, že Rusko není orientováno tolik „pro-zlato“, jak často uvádějí západní media.

Dmitryi: Zdá se mi, že západní investoři do zlata jsou až příliš optimističtí, co se týče Putinovy „lásky ke zlatu“. Realita není tak přímočará, jak nám někdy západní media ukazují.

Nejprve trochu z minulosti. Původní Sovětský svaz vnímal zlato a stříbro jako strategické kovy a jako předměty národní bezpečnosti. Soukromé vlastnictví vzácných kovů v jakékoliv formě (vyjma šperků a numismatických mincí) bylo striktně zakázáno. Lidé mohli jít do vězení jen za to, že vlastnili zlatý slitek.

Podíl zlata, který byl obsažen v jednom sovětském rublu, dosahoval 0,167674 gramů v roce 1936, v roce 1950 to bylo 0,222168 gramů a 0,987412 gramů v roce 1961. Zde máte obrázek 50rublové bankovky z doby Sovětského svazu, což byla v 80. letech min. století průměrná týdenní mzda. Na spodní straně bankovky je napsáno: „Bankovky jsou kryté zlatem, vzácnými kovy a ostatními aktivy Státní banky“. Samozřejmě zlato nebylo směnitelné za rubly, mohlo být pouze kupováno ve formě šperků. V roce 1989 dosahovala hodnota jednoho gramu zlata 50 – 60 rublů.

Rubl 50

Jeff: Avšak Sovětský svaz zmizel již před čtvrt stoletím. Nezměnila se od té doby situace se vzácnými kovy?

Dmitryi: Represivní sovětské zákony jsou stále v platnosti i v moderním Rusku. Je ilegální kupovat nebo prodávat zlaté slitky kdekoliv, vyjma několika málo bank, které na to mají licenci. Takže pokud kupujete nebo prodáváte zlato příteli nebo příbuznému, dopouštíte se kriminálního přestupku. Existují i speciální nařízení týkající se transportu vzácných kovů a jejich porušení je také trestné.

Vyvážet zlaté slitky ze země, prodávat nebo nakupovat zahraniční zlaté slitky je také ilegální. A k tomu všemu je zde nespočet překážek pro importéry zlatých mincí. Musím však dodat, že tyto zákony nejsou vždy striktně vynucovány – nemáme vlastníky zlata, kteří chřadnou v ruském vězení. Avšak tato nařízení zůstávají nadále v platnosti.

A aby byla celková situace ještě složitější, na zlaté slitky se vztahuje 18% sazba DPH, což způsobuje, že spready mezi nákupní a výkupní cenou jsou enormní.

Jeff: Wow, a je to stejné i pro mince?

Dmitryi: Mince jsou jediným cenově rozumným investičním prostředkem, který je dosažitelný pro běžného ruského občana. Není na ně uvaleno tolik restriktivních opatření, nevztahuje se na ně DPH a jsou prodávány v bankách a licencovaných numismatických obchodech.

Velmi populární je zlatá mince St. George o váze čtvrt unce, přičemž těchto mincí bylo v posledních letech vyrobeno celkem 4 mil. ks.  Avšak 50 % z těchto mincí je poměrně hodně poškozeno (červené tečky a oděrky).

zlatý rubl

Oblíbenou stříbrnou mincí je také St. George o váze jedné unce s ražbou 600.000 kusů.

Jeff: Jsou dostupné mince American Eagle nebo kanadské Meaple Leaf?

Dmitryi: Nikoliv v bankách. A mince, které jsou k dostání, jsou velice drahé. Jak jsem již dříve uváděl, jediné cenově dostupné zlato je mince St. George, kterou můžete koupit v Russian Agricultural Bank, která patří mezi desítku nejlepších bank.

A jelikož pouze banky se mohou účastnit transakcí zlatých slitků, ale ty nejsou cenově a výběrem konkurenceschopné, pak jsou to prodejci soukromých investičních mincí, kteří vyplňují mezeru na trhu. Moskva se dnes může pochlubit 5 nebo 6 menšími společnostmi, které nabízejí zlaté a stříbrné investiční mince za ceny, které jsou porovnatelné s Evropou a USA. Objevily se přibližně před 4 až 5 lety, ale v méně osídlených částech je jich stále nedostatek.

Jeff: Takže banky jsou hlavním zdrojem pro zakoupení zlatých slitků?

Dmitriy: Ano, a musím poznamenat, že bankám je dovoleno přirážet na zlaté slitky premium nad spotovou cenu zlata, ale nikoliv na mince. Regulační nařízení považují slitky za „surové“ zlato, ale co se týče mincí, ty jsou brány jako hotový produkt a banky je mohou prodat pouze za cenu, za kterou je koupily. Např. pokud banky koupí sadu mincí za 1.700 USD, musí je také prodat za tuto cenu, dokud není celá sada vyprodána. Banky tedy prodávají mince za jejich 100% hodnotu nebo i vyšší. Většina zlata, které se prodává mimo Moskvu a St. Petersburg pochází z lokálních razíren.

Jeff: Také jste mi vyprávěl o kreativitě při pašování.

Dmitriy: V roce 2012, jeden z našich kontaktů na Sibiři – majitel menší těžební společnosti (roční produkce 8 – 12tis. uncí) - hledal v Moskvě možnost, jak exportovat své zlato. A vzhledem k tomu, že podniká bez těžební licence, přetvořil zlato do podoby velmi surových nožířských výrobků a propašoval toto zboží do Číny jako „vidličky a nože“.

Tento těžař odhadoval, že Čína obdrží ročně zhruba 2 až 3 tuny zlata touto formou, s tím, že on sám zná několik takových „výrobců nádobí“, jako je on sám. Jedná se samozřejmě o relativně malý objem zlata v porovnání s tím, co je oficiálně importováno do Číny přes Hongkong, avšak zároveň to ukazuje neprůhlednost místní nabídky a poptávky.

Ruská vláda stále neliberalizovala trh pro menší společnosti, zabývající se průzkumem těžby zlata, i přesto, že to již několikrát slibovala.

Jeff: Jak tedy vnímá zlato řadový ruský občan?

Dmitriy: Abych byl upřímný, bez jakéhokoliv entuziasmu. Ruská Business TV provádí celou řadu průzkumů týkajících se našich investic a spořicích preferencí a poslední průzkum ukázal, že z 13.442 dotázaných se vyjádřilo pozitivně pro zlato pouze 523, tedy méně než 4 % dotázaných.

V anglicky hovořících zemích máte velmi dobře etablovanou komunitu se zájmem o zlato (gold bug community) s tisícovkami článků a osobnostmi, zatímco zde je toto téma neznámo 95 % populace.

Také bych měl zmínit, že ve formování ruského přístupu ke zlatu hraje roli politická ideologie. Pro liberály je Západ bezchybný a bude vládnout navždy, takže je bezvýznamné sázet proti „vládcům světa“, tudíž není důvod ke koupi zlata.

Pro konzervativce – jak komunisty, tak nacionalisty – je Západ ďáblem, který bude navždy podkopávat Rusko. Rothschildové a CIA řídí vše a investice do zlata je jedním z jejich dalších podvodů jak „oškubat“ třetí svět. Je humorné vidět, jak obě skupiny vidí Západ jako nejmocnější sílu ze všech.

Jeff: Viděl jsem fotku Putina, jak drží zlatou cihlu a zdálo se mi, že působí docela uznale. Nevěřím, že bych někdy v brzké době viděl Obamu, jak drží zlatou cihlu.

Dmitriy: Ano, já vím. Od doby de Gaulla to byl jeden z prvních obrázků hlavního světového politika, který drží zlatou cihlu. A je také pravdou, že Ruská centrální banka v nákupech zlata pokračuje. Nyní máme více zlata než Švýcaři.

Avšak znamená to, že je Putin „gold bug“? Ne. On je ve skutečnosti nade vše tvrdý pragmatik. A na rovinu, tento obrázek, na němž drží zlatou cihlu, byl pořízen proto, aby vypadal mužně a úspěšně. Putin má totiž excelentní PR team.

putingold

Ruské vedení si je velmi dobře vědomo ničivé role zlata vůči americkému dolaru. Avšak pro ně je žlutý kov pouze dalším nástrojem. Oni se vůbec nezajímají o „chytré peníze“ (sound money) – všichni jsou pouze konzervativní statistikové.

Např. Elvira Nabiullina, Putinova nedávná pověřenkyně v Ruské centrální bance, se ztotožňuje s názory Ludwiga von Misese a je velmi dobře známa v moskevských libertariánských kruzích. Avšak i ona představila myšlenku cílení inflace…., což není příliš libertariánské.

Nejlepším protiargumentem, který můžeme uplatnit proti Putinovým sympatiím s „gold bugs“ je fakt, že nezrušil DPH na zlaté slitky, ikdyž se proslýchalo, že to udělá již před několika lety. Rusko je přetíženo sociálními závazky, a lidé ve vedení si nepřejí nasměrovat přílišnou pozornost k reálným alternativám současného monetárního režimu. A západní „gold bugs“ by měli mít na mysli, že americký dolar není jedinou světovou fiat měnou.

Jeff: Očekáváte, že se Rusové začnou zajímat o vzácné kovy?

Dmitriy: Ano. Existuje zde vysoký potenciál toho, že se to stane. Rusové jsou extrémně adaptabilní, mají vysokou schopnost přežít a stále vyhledávají nové příležitosti. Zde je několik neúprosných statistik. Za prvé, v roce 1989 bylo nelegální vlastnit zahraniční měnu a 99 % populace nikdy nevidělo americký dolar nebo německou marku – jen někteří jedinci je vlastnili, ale o 5 let později každá babička v zemi měla jednu či dvě stodolarovky pro horší časy.

Za druhé, dnes žije v Rusku přibližně 200.000 milionářů. Když prohledáte všechny prodejce zlatých mincí a online aukce v Rusku – nenajdete v jeden okamžik více než 500 jednouncových investičních zlatých mincí. Nabídka je nepatrná.

Jsem pevně přesvědčen o tom, že až současný světový finanční systém „krachne“ a bude v plamenech, což se nevyhnutelně stane, Rusové se vrhnou na vzácné kovy. Menší „zlaté horečky“, které jsme viděli na podzim 2008 nebo v srpnu 2011, byly pouhým náznakem toho, co přijde. A až vznikne davová mánie v Rusku, mohu vám říct, že to bude skutečná podívaná.

Osobně přeji trpělivost všem kolegům na světě, kteří drží zlato. Náš čas teprve přijde.

Jeff: Jak se říká, žijeme v zajímavé době. Děkuji za váš příspěvek.

Dmitriy: Nemáte zač. Pokud by mě chtěl kterýkoliv ze čtenářů kontaktovat, jsem k dosažení na emailu db@goldenfront.ru.

 

Zdroj: CLARK, Jeff. What You Need to Know About Russia, Putin, and Gold. In: [online]. [cit. 2015-02-26]. Dostupné z: http://www.internationalman.com/articles/what-you-need-to-know-about-russia-putin-and-gold

Archiv článků »

Nakupujete online
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 64 494 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek  1 Oz (31,103 gramů)

Zlatý slitek 1 Oz (31,103 gramů)

– Argor-Heraeus SA

cena: 62 086 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 103 676 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít