Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Absolutně skvělý COT report pro vzácné kovy (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 49. týden 2017)

11. 12. 2017, Jan Železník
 

Absolutně skvělý COT report pro vzácné kovy (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 49. týden 2017)

Zlato navázalo na předešlý 2týdenní pokles cen a v minulém týdnu ztratilo 30 USD (- 2,3 %). Cenový pokles na stříbře také akceleroval, neboť stříbro ztratilo 60 centů (- 3,6 %). Poměr ceny stříbra a zlata se tak rozšířil až na 79:1, což je téměř nejvyšší poměr za poslední 3 roky.

Aktuální vývoj

Lidská paměť je neuvěřitelně krátká. A není se čemu divit, jelikož tato doba takovému symptomu nahrává. V investičním světě proudí informace velmi rychle a velká část investorů reaguje na zveřejněné zprávy impulzivně. Minulý týden jsem sledoval velmi zajímavou debatu o budoucnosti kryptoměn a zlata a jeden z účastníků této debaty mj. zdůraznil, že na derivátových burzách, na nichž se obchodují i futures se zlatem, operují nejtvrdší „žraloci“ v tomto businessu. A mezi ně patří bezesporu největší investiční banky.

Tyto banky jsou podle reportu COT v kategorii commercials, což zřejmě většina čtenářů týdenních zpráv již ví. Commercials si doslova pohrávají s obchodníky z kategorie Managed Money. Součástí strategie commercials je i vydávání a publikování účelových zpráv v ten správný okamžik, aby ostatní investoři začali jednat právě impulzivně. A přesně minulý a předminulý týden se spustila na předních mainstreamových zpravodajských webech o zlatě taková kampaň.

Tyto banky začaly vydávat zprávy, které nevěští zlatu dobrou bezprostřední budoucnost. Níže odkazy na uvedené zprávy. Začalo to zprávou banky JP Morgan, která uvedla, že právě SHORTuje zlato (čímž pokračuje ve své započaté strategii) a že doporučuje zlato prodávat. Realita je však taková, že banka JP Morgan již naSHORTováno měla, což dokládají vysoké net SHORT pozice comercials (a zejména "Velké 4") od poloviny září. Nyní jen tato banka (i ostatní banky) potřebuje, aby začaly prodávat i ostatní subjekty a ona mohla své SHORT pozice uzavřít zpětným odkupem. Je to stále dokola stejná písnička.

Zprávy z prosince 2017:

Téměř identický scénář se odehrával přesně před rokem, kdy zlato korigovalo k ceně 1.120 USD. Uložil jsem si několik negativních zpráv z té doby, abych je ve správný okamžik (nyní) mohl předložit. Některé zprávy uvádí doslova katastrofické scénáře, kdy zlato má klesnout pod 1.000 USD za unci. Zpráva banky ABN Amro uvádí, že zlato má v roce 2017 namířeno jediným směrem – a to je dolů k ceně 1.100 USD. Pointa je v tom, že tyto zprávy byly vydávány v rozmezí +/- jednoho týdne od momentu, kdy zlato tvořilo roční cenové dno, ze kterého se cena postupně zvedla až na letošní maximum 1.355 USD za unci.

Zprávy z prosince 2016:

A nyní se vytváří podobné klima. Poté, kdy zlato minulý týden prorazilo po 5 měsících 200denní průměr směrem dolů, máme všichni uvěřit tomu, že cena zlata zkolabuje a v roce 2018 nečeká zlato nic dobrého, možná až v roce 2019 nastanou pro zlato lepší časy. Abyste mě pochopili správně - tato propaganda se neděje jen při poklesu zlata, ale také při růstu jeho ceny. Pokaždé když zlato tvoří významný vrchol, začnou se vydávat zprávy, že cena zlata snad půjde navěky jen nahoru.

Osobně jsem za tento bezprostřední výprodej rád, jelikož se tím konečně rozřešila medvědí struktura COT, o které zde píši již několik týdnů. V podstatě se neděje nic nového – pouze se očišťuje struktura COT od spekulativních Net LONG pozic kategorie Managed Money. A týdenní změna ve struktuře byla skutečně „šokující“ v pozitivním smyslu (více v části COT).

Technicky se zlato dostalo po 5 měsících pod 200denní průměr. Z cyklického pohledu pokračuje nadále současný primární cyklus, který začal 10.7.2017 a v tomto týdnu vstupuje do svého 23. týdne. To je velmi dobrá zpráva, jelikož dochází k destrukci tohoto cyklu, kdy se jeho délka protahuje nad normální průměrnou délku, která je 15 – 21 týdnů. Destrukční cykly nastávají z velké části společně s nadřazenějším cyklem – v tomto případě se očekává roční cenové dno na zlatě, které by mělo nastat v rozmezí říjen 2017 – únor 2018. Je vysoce pravděpodobné, že se toto dno právě formuje a mohlo by se vytvořit tak jako v předešlých dvou případech (prosinec 2015 a 2016) nyní v prosinci. Cenové rozpětí pro toto dno jsem uváděl již v předchozích analýzách v pásmu 1.210 – 1.270 USD. Páteční nejnižší cena na zlatě byla 1.244 USD (což je cca uprostřed uváděného pásma), ale je možné, že zlato bude ještě do středečního zasedání FEDu dále klesat.

Zlato graf COT 49. týden 2017 Zlato graf COT 49. týden 2017 týdenní

Denní graf ceny zlata

7 - 12 / 2017

Týdenní graf ceny zlata

12/2015 - 12/2017

Stříbro se skrze prodejní tlak dostalo do velmi přeprodané oblasti. Trh se stříbrem je již tolik vychýlen pod důležitými klouzavými průměry, že se domnívám, že většina cenového poklesu je na stříbře již za námi. Jinými slovy řečeno – stříbro má před zlatem náskok v cenovém propadu. Také stříbro je nyní ve velmi pozdní fázi primárního cyklu (23. týden) a konečné cenové dno tohoto cyklu by proto mělo nastat každým okamžikem.

Stříbro graf COT 49. týden 2017 Stříbro graf COT 49. týden 2017 týdenní

Denní graf ceny stříbra

7 - 12 / 2017

Týdenní graf ceny stříbra

12/2014 - 12/2017

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Jak je uvedeno v nadpise aktuální zprávy nebo ve výše uvedeném textu, poslední report COT byl absolutně skvělým překvapením. Cena zlata i stříbra v reportovaném týdnu (29.11. - 5.12.) poměrně prudce propadla a proto se dalo počítat s klasickým scénářem vývoje ve změně struktury COT a sice, že commercials nakupovaly a MM prodávali. Změna v počtu pozic byla ale neuvěřitelně vysoká, což je pro rychlé a brzké rozřešení struktury COT ve prospěch býků velmi dobrou zprávou.

Určitě si vzpomenete, jak jsem v posledních týdenní zprávách neustále opakoval, že na vzácných kovech se struktura COT již několik týdnů téměř nemění a že to je jeden z hlavních důvodů, proč se ani nemění cena vzácných kovů. Nyní zde máme velkou změnu ve struktuře a také velkou změnu v ceně. To je jen dalším potvrzením toho, jak obrovský význam mají pozice komerčních a nekomerčních subjektů na COMEXu na cenotvorbu zlata a stříbra (ale také platiny, paladia a mědi).

Na trhu se zlatem se snížily čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o značně vysokých 56.700 kontraktů (5,67 mil. uncí) na celkový počet 189.900. Ani si nyní přesně nepamatuji, kdy došlo naposledy k tak vysoké týdenní změně. Celkové net SHORT pozice commercials jsou nejnižší od začátku srpna. I když struktura na zlatě nemůže být ještě považována za úplně býčí, v rámci jednotlivých kategorií commercials došlo k velmi zajímavému vývoji.

COT 49. týden 2017 comm gold

NET pozice commercials a non-commercials na zlatě

za poslední 3 roky

Za prvé „Velká 4“ (alias JP Morgan, HSBC, Bank of Nova Scotia, apod.) zredukovala své SHORT pozice o gigantických 28.800 kontraktů. Pokud čtyři největší banky vyklízejí razantně své SHORT pozice, je to velmi dobrým znamením pro brzký býčí vývoj ceny.

COT 49. týden 2017 big 4 gold
SHORT pozice "Velké 4" na zlatě vs cena zlata

Také „Velká 8“ snížila SHORT pozice o vysokých 16.900 kontraktů. Raptors (menší obchodní banky) koupily 11.000 LONG kontraktů a navýšily své LONG pozice na 29.500. Je téměř jisté, že po uzávěrce dat COT (úterý 5.12.) se struktura COT dále vylepšovala býčím směrem, jelikož cena zlata klesala.

Na straně prodávajících byli opět obchodníci z Managed Money, kteří prodali dokonce 64.030 kontraktů, a to likvidací 41.334 LONG kontraktů a novými SHORTy v objemu 22.686 kontraktů. Pokud si dobře pamatuji, pak snížení net LONG pozic této kategorie o 64.030 kontraktů je jednou z nejvyšších týdenních změn za několik posledních let. Jen pro úplnost uvedu, že čím nižší net LONG pozice MM, tím více býčí struktura je a opačně – vysoké net LONG pozice MM znamenají medvědí strukturu.

COT 49. týden 2017 MM
Spekulativní NET, LONG a SHORT pozice MM na zlatě

Na trhu se stříbrem došlo k největší týdenní změně v redukci net SHORT pozic kategorie commercials. Jejich pozice se snížily o absolutně gigantických 26.700 kontraktů (133,5 mil. uncí) na celkový počet 46.400, což je také nejnižší stav od počátku srpna. Tak jako v případě zlata, i zde snižovala „Velká 4“ a „Velká 8“ své vysoké SHORT pozice, avšak největšími kupujícími byly Raptors (menší obchodní banky), které koupily 15.600 LONG kontraktů a nyní drží 41.600 LONG kontraktů, což je velmi vysoké množství, které většinou korespondovalo s následným cenovým dnem na stříbře.

COT 49. týden 2017 comm silver

NET pozice commercials a non-commercials na stříbře

za poslední 3 roky

COT 49. týden 2017 silver big 8 COT 49. týden 2017 silver raptors

SHORT pozice "Velké 8"

na stříbře

LONG pozice Raptors

na stříbře

Také na stříbře byli největšími prodejci obchodníci z Managed Money, kteří prodali celkem 35.000 kontraktů, a to likvidací 12.339 LONGů a novými SHORTy v objemu 22.576 kontraktů. LONG pozice MM klesly na 57.446 kontraktů, což je téměř úroveň (56.000), při které nastalo v několika předešlých případech důležité cenové dno. Velmi pozitivní zprávou je nárůst SHORT pozic MM na téměř 36.000 kontraktů, jelikož tyto pozice jsou při zpětném růstu ceny vždy odkupovány zpět a často zapříčiní „short covering rally“, která byla při nedávném velmi nízkém počtu těchto kontraktů zcela vyloučena.

COT 49. týden 2017 silver MM
Spekulativní NET, LONG a SHORT pozice MM na stříbře

Podtrženo, sečteno: rychlá a razantní změna ve struktuře COT naznačuje, že commercials se snaží velmi rychle snížit expozici na prodejní (SHORT) straně, jelikož zřejmě očekávají brzkou otočku na trhu. Podobný vývoj zde byl v několika posledních letech již mnohokrát. Tato situace nám opět potvrdila, že ceny vzácných kovů mohou jít jen stěží nahoru, pokud je struktura medvědí, kdy je většina nekomerčních spekulantů (zejména Managed Money, hedgeové fondy) v trhu na LONG straně.

Závěr

Dle výše uvedených skutečností a faktů se nemohu ubránit konstatování, že na zlatě i stříbře se blíží skutečně ojedinělá nákupní příležitost. Zda-li po dosažení dalšího významného cenového dna nastane impresivní rally, je již v rukou commercials, neboť tyto banky svými agresivními prodeji zastavily v nedávné době vždy každou cenovou rally.

Také bych rád zdůraznil, že i cena zlata v eurech a českých korunách klesla na velmi zajímavou nákupní úroveň. Burzovní cenu 27.000,- Kč za unci považuji dlouhodobě za zcela zásadní a zlato v CZK je nyní (při psaní této analýzy) od ní vzdáleno pouhých 170,- Kč. Současně se jedná o spodní hranici korekčního pásma (Kč 27.000 - 28.000) v souvislosti se 4-5letým cyklem na grafu zlata v CZK, jehož vývoj jsem rozebíral v analýze GOLD OUTLOOK 2017.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 178 412 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek  1 Oz (31,103 gramů)

Zlatý slitek 1 Oz (31,103 gramů)

– Argor-Heraeus SA

cena: 56 164 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 56 783 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít