Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Cena stříbra poklesla v souladu s medvědí strukturou pozic na COMEXu (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 9. týden 2017)

6. 3. 2017, Jan Železník
 

Cena stříbra poklesla v souladu s medvědí strukturou pozic na COMEXu (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 9. týden 2017)

Po více než 2měsíčním růstu cen zakončily minulý obchodní týden zlato i stříbro níže. Cena zlata klesla o 23 USD (- 1,8 %) a cena stříbra o 35 centů (- 1,9 %).

Aktuální vývoj

Ve čtvrtek (2.3.) se cena stříbra „najednou“ prudce propadla, jelikož během 120 minut ztratilo stříbro 60 centů (více než 3 %). Pokud byste hledali fundamentální důvod k tomuto razantnímu poklesu ceny, nenašli byste jej. Skutečným důvodem prudkého poklesu ceny stříbra byla velice medvědí struktura pozic na burze COMEX (více v části COT).

Stříbro graf COT 9. týden 2017 hodinový
Hodinový graf ceny stříbra, 28.2. - 6.3.2017, květnový kontrakt, COMEX

Z technického pohledu se cena stříbra vrátila pod 200denní průměr a po 9 růstových týdnech vytvořila první větší korekci ceny. Zároveň tento nedávný růst vyvrcholil přesně na 50% Fibonacciho retracementu.

Primární cyklus na stříbře trvá v průměru 13 – 21 týdnů a stříbro je nyní v jeho 11. týdnu, jelikož tento cyklu začal 20.12.2016 na ceně 15,68 USD. Nedávný cenový vrchol (18,48 USD) může tedy být buď cenovým vrcholem v polovině primárního cyklu, nebo také vrcholem celého současného primárního cyklu. V případě první varianty by měl současný pokles nalézt brzy své dno a cena se poté vrátit k růstu. Pokud by nastala druhá varianta, pak započatý pokles bude trvat déle a trh se stříbrem může rovnou začít hledat dno primárního cyklu.

Stříbro graf COT 9. týden 2017
Denní graf ceny stříbra, 6/2016 - 3/2017

Trh se zlatem je na tom velmi podobně, avšak s tím rozdílem, že u zlata není struktura pozic zdaleka tolik medvědí (resp. je neutrální až mírně býčí). Technicky vyvrcholil nedávný růst těsně pod 200denním průměrem a také na 50% Fibonacciho retracementu. 4denní pokles ceny nalezl svou podporu opět kolem ceny 1.222 USD za unci. V minulé týdenní zprávě jsem ke zlatu uváděl: Primární cyklus se již dostává do fáze, kdy může nastat dočasný cenový vrchol ve druhé třetině cyklu, který bude následován menší korekcí ceny, nebo již může v brzké době přijít dokonce vrchol celého primárního cyklu, po kterém přijde větší (2 – 5týdenní) korekce dolů k cenovému dnu primárního cyklu.“

Trh se zlatem je nyní ve 12. týdnu primárního cyklu, jehož průměrná délka je 15 – 21 týdnů. Je tedy zcela možné, že cena 1.265 USD z 27.2. byla vrcholem tohoto primárního cyklu. Index těžebních společností zlata potvrdil mou obavu, že zlato může začít korigovat dolů, jelikož již nějakou dobu nerostl. K tomu jsem v minulé zprávě uváděl: Mírně znepokojujícím faktorem je naopak vývoj akcií těžebních společností zlata. Index GDX již od 9. února neroste a nedoprovází tak růst ceny zlata. Akcie těžařů jsou často jakýmsi předvojem a indikují bezprostřední vývoj sektoru se zlatem. Tato skutečnost může naznačovat, že dočasný nebo primární cenový vrchol na zlatě je skutečně před námi.“

COT 9. týden 2017 GDX
Vývoj indexu GDX, denní graf, 9/2016 - 3/2017
Zlato graf COT 9. týden 2017
Denní graf ceny zlata, 6/2016 - 3/2017

Na týdenním grafu u zlata došel indikátor Slow Stochastic (SSTO) do překoupené oblasti – zelená křivka se dostala na úroveň 80 %, což indikuje, že vrchol určitého významu mohl tedy nastat. Na denních grafech zlata i stříbra naopak SSTO zamířil z překoupených oblastí dolů. Jako ideální korekci bych viděl takový případ, kdy zlato i stříbro klesnou do oblasti 50denního průměru a SSTO se dostane pod hranici 20 %.

Zlato graf COT 9. týden 2017 týdenní
Týdenní graf ceny zlata, 2011 - 2017

US Dollar Index se v minulém týdnu vrátil opět k růstu, ale zatím nezavřel nad úrovní 102,5 bodu, což naznačuje, že 3.1.2017 mohl na dolaru nastat 16,5letý vrchol. Ve svém výhledu pro rok 2017 (GOLD OUTLOOK 2017) jsem uváděl, že podle analýzy dlouhodobých cyklů má nastat na US Dolar Indexu vrchol tohoto 16,5letého cyklu v lednu 2017 (+/- 6měsíců). Mnozí analytici se domnívají, že když FED v letošním roce plánuje zvyšovat alespoň 2-3x úrokovou sazbu, musí dolar nutně růst. Tento předpoklad není zcela mylný, avšak bude záležet i na finančních politikách ostatních centrálních bank, a to především ECB.

US dollar index COT 9. týden 2017
Vývoj US Dollar Indexu, denní graf, 5/2016 - 3/2017

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

V minulém týdnu jsme mohli vidět doslova v „přímém přenosu“, jak se projeví velmi medvědí struktura pozic. K tomu jsem uváděl v minulé týdenní zprávě následující: Medvědí či býčí struktury ale neznamenají, že trhy musí v případě první varianty jen klesat a v případě druhé jen růst. Tyto struktury jsou indikátorem toho, že se blíží dočasný nebo významný vrchol, či cenové dno. Např. v létě 2016 přetrvávala velmi medvědí struktura 3 měsíce, než došlo k významnějšímu poklesu ceny. Struktura COT nebyla nikdy o načasování, ale o počtu maximálních kontraktů jednotlivých kategorií.“

Tentokrát začnu rozborem trhu se stříbrem. Zde vzrostly v reportovaném týdnu od 22.2. do 28.2. čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o 5.800 kontraktů na celkový počet 108.000 kontraktů, což byl druhý nejvyšší počet těchto pozic v historii COT reportů!! Pouze jedenkrát v minulosti byly tyto pozice vyšší – 109.100 kontraktů, což bylo 2. srpna 2016.

COT 9. týden 2017 net comm stříbro

Vývoj NET pozic na stříbře u commercials, non-commercials

a non-reportables, 2001 - 2017

Jak sami dobře vidíte, před čtvrtečním poklesem ceny byla struktura pozic na stříbře velmi medvědí. LONG pozice obchodníků z kategorie Managed Money dosáhly také téměř historického maxima – 96.033 kontraktů, a tudíž hrozila likvidace alespoň části těchto pozic, které jsou (byly) drženy technickými obchodníky na marži. Zhruba 60.000 kontraktů z tohoto množství (96 tis.) drží s největší pravděpodobností netechnicky orientovaní obchodníci, avšak zbylé pozice, nebo alespoň jejich většinu, mohou držet techničtí spekulanti.

COT 9. týden 2017 MM
Vývoj LONG, SHORT a NET pozic u Managed Money na stříbře, 2012 - 2017

Když stříbro ve čtvrtek prudce propadlo, v pátek se objevily na internetu zprávy, že někdo záhadný prodal, resp. doslova vrhl na trh obrovské množství kontraktů stříbra, aby srazil cenu. Autoři těchto článků také uváděli, že to byly bullion banky. Toto je však velký omyl, jelikož bullion banky již „naSHORTováno“ měly. Bullion banky možná „popostrčily“ skrze HFT (High frequency trading) cenu trochu níže, ale je vysoce pravděpodobné, že naopak tento propad kupovaly. Ti, kteří prodávali, byli uvádění obchodníci z MM, a to tím, že byly zasaženy jejich stoplosy, čímž došlo k likvidaci jejich LONG pozic (pokud držíte LONG pozici a je zasažen váš stoplos, tak v podstatě uzavřete svou pozici prodejem). Vodopádový pokles ceny stříbra nebyl tedy způsobem „záhadným mystickým prodejcem“, ale jednoduše vystopováním („runem“ na stopy) technických obchodníků.

Tuto informaci budeme vědět podle COT reportu příští týden, a to za předpokladu, že se cena stříbra nijak zásadně do zítřejšího večera (kdy je uzávěrka dat) nezmění.

Na trhu se zlatem vzrostly v reportovaném týdnu od 22.2. do 28.2. čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o vysokých 40.300 kontraktů na celkový počet 179.900, což je nejvyšší stav od konce listopadu 2016. Současně se jednalo o nejvyšší jednotýdenní nárůst net SHORT pozic commercials od loňského června. I přes tento velký nárůst pozic není struktura na zlatě medvědí. V klesajícím trhu v letech 2013 – 2015 byla výše 200.000 net SHORT kontraktů commercials již medvědí strukturou, ale v rostoucím býčím trhu jako v letech 2009 – 2011, nebo 2016 nastala medvědí struktura až kolem 300.000 kontraktů.

COT 9. týden 2017 net comm zlato

Vývoj NET pozic na zlatě u commercials, non-commercials

a non-reportables s detailním znázorněním medvědích struktur

v rostoucím a klesajícím trhu, 2009 - 2017

Momentálně jsou tyto pozice stále 160.000 kontraktů pod vrcholem z loňského léta a „jen“ o 60.000 kontraktů výše, než bylo minimum z konce prosince.

Na velkých cenových poklesech u zlata a stříbra je pozitivní jedna věc – a sice, že tyto propady vždy vylepšují struktury pozic na býčí. Čím větší pokles, tím více býčí struktura.

ETF fondy a trh s fyzickým kovem

Na COMEXu začalo vyskladňování březnových dodávek stříbra a je to opět banka JP Morgan, která je nejvíce aktivní v počtu naskladněných kontraktů, a to jak na svůj vlastní obchodní účet, tak i na účty svých klientů. Tato banka přidala v minulém týdnu ke svým obřím zásobám stříbra dalších 800.000 uncí a celkem drží ve svém skladu na COMEXu 91,5 mil. uncí stříbra.

Co se týče pohybu kovů v největších ETF fondech na světě, pak v minulém týdnu došlo v souladu s poklesem ceny k jejich vyskladňování. Zásoby zlata ve fondu GLD se snížily o 150.000 uncí na celkový počet 840,58 tuny a zásoby stříbra poklesly ve fondu SLV o 2,3 mil. uncí na celkový počet 10.350,8 tuny.

Závěr

Následující 2 týdny budou velmi pestré na ekonomické události. Tento týden ve čtvrtek se koná zasedání Evropské centrální banky. V pátek následuje zveřejnění statistiky o stavu zaměstnanosti v USA za měsíc únor.

Příští týden ve středu (15.3.) budou nejprve zveřejněny maloobchodní tržby v USA za měsíc únor a také vývoj indexu spotřebitelských cen (CPI). Následně bude ve večerních hodinách (19.00 SEČ) zveřejněno komisí FOMC rozhodnutí o výši úrokových sazeb. Poté bude následovat tisková konference s projevem předsedkyně FEDu Janet Yellen.

Vysoce medvědí struktura na stříbře mě vede k názoru, že započatý pokles může ještě nějakou dobu trvat (1 – 4 týdny). U zlata však nečekám velký propad ceny, i když další pokles pod nedávnou cenovou podporu 1.220 USD je reálný. Zvýšení či nezvýšení úrokových sazeb ze strany centrální banky USA vyvolalo v minulosti dočasný tlak na cenu zlata. Zlato této fundamentální „překážce“ momentálně velmi dobře odolává. Není to ale náhoda, neboť v nedávno zveřejněném článku jsme poskytli několik důkazů, že rostoucí úrokové sazby jsou v podstatě dobré pro zlato.

Další týdenní zpráva bude zveřejněna za 14 dní (20.3.).

 

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 15 921 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek  1 Oz (31,103 gramů)

Zlatý slitek 1 Oz (31,103 gramů)

– Argor-Heraeus SA

cena: 59 215 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 188 096 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít