Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (42. týden 2015) - net SHORT pozice commercials na stříbře vzrostly na vysokou úroveň

19. 10. 2015, Jan Železník
 

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (42. týden 2015)  - net SHORT pozice commercials na stříbře vzrostly na vysokou úroveň

V minulém obchodním týdnu zakončilo zlato i stříbro na 4měsíčním maximu. Cena zlata vzrostla o 21 USD (+ 1,8 %) a cena stříbra o 23 centů (+ 1,5 %).

Aktuální vývoj

Ještě v létě to vypadalo se zlatem a stříbrem velmi „nahnutě“, když jejich cena klesla na nejnižší úroveň za několik let. Velká část investorské veřejnosti a především analytiků se předháněla v predikcích medvědích cen, které někdy až hraničily se „zdravým úsudkem“. Ale tak to v investorském světě chodí – klesající ceny vyvolávají negativní prognózy a naopak. A právě rostoucí cena zlata přinesla nedávno větší vlnu pozitivních zpráv. Zatím se nejedná o nějakou přehnanou euforii, ale minimálně se u většiny finančních pozorovatelů vytratil extrémně negativní náhled na oba kovy, který zde převládal poslední 3 roky.

Důvod je jednoduchý – zlato i stříbro zlomily důležité rezistence a některé sestupné trendové linie. Avšak to, co skutečně stojí za nárůstem těchto kovů, již tolik růžový obraz nepřináší – více v části COT.

Nejprve však k technické a cyklické analýze. V minulé týdenní zprávě jsem uváděl: „Pokud by zlato prolomilo vrchol 1.170 USD, znamenalo by to, že současný primární trend, který se doposud jevil jako medvědí, by se změnil na býčí. Celkový obraz trhu se zlatem se tedy začíná vylepšovat, avšak určitá korekce ceny nedávného růstu může kdykoli přijít.“

Zlato v minulém týdnu prolomilo výše uváděnou cenu a dokonce vyrostlo nad 200denní průměr. Zlato je nyní ve 13. týdnu svého primárního cyklu, který má průměrnou délku 15 – 21 týdnů. Vyšší cenový vrchol tedy nastal v druhé polovině cyklu, což jsou známky býčího primárního cyklu. Na druhou stranu se trh posouvá do pozdní fáze tohoto cyklu, což znamená, že se blíží (nebo již nastal) jeho maximální cenový vrchol. Vrchol z 15. října na ceně 1.191 USD se nachází na horní hranici nově vytvořeného trendového kanálu. Cena zlata se nachází nad téměř všemi důležitými klouzavými průměry (50denní a 100denní), což jsou také známky býčího trendu. Během psaní této zprávy však zlato již kleslo zpět pod 200denní průměr. Zlato tedy vykazuje v krátkodobém horizontu pozitivní signály.

Zlato graf COT 42. týden 2015
Cenový vývoj zlata, denní graf, 11/2014 - 10/2015

Ve střednědobém horizontu však zůstává trend medvědí, ale již se pomalu otáčí na neutrální, neboť cena se dostala zpět nad 25týdenní a 37týdenní průměry, které sleduji na týdenním grafu. Pokud se dostane 25týdenní průměr nad 37 týdenní a cena zlata zůstane nad oběma průměry, týdenní trend se změní na býčí. Současně ale můžete v týdenním grafu vidět, že zlato je stále ve střednědobém medvědím kanálu. Pouze růst jeho ceny přes horní hranici tohoto kanálu, která je v současnosti kolem úrovně 1.295 USD, by znamenal skutečně býčí obrat.

Zlato graf COT 42. týden 2015 weekly
Cenový vývoj zlata, týdenní graf, 6/2013 - 10/2015

Také stříbro si velmi polepšilo od konce srpna, kdy se jeho cena dostala na nejnižší úroveň za posledních 6 let. 26.8.2015 kleslo stříbro na cenu 13,95 USD a vytvořilo tak býčí vnitřně-tržní divergenci vůči zlatu, která mohla znamenat skutečný obrat dosavadních dlouhodobých medvědích trendů. Stříbro se následně také zvedlo až k 200dennímu průměru, ale nyní v podstatě osciluje již 9 obchodních dnů kolem této úrovně. Technicky je stříbro poměrně překoupeno a navíc vytvořilo formaci, která se nazývá „rising wage“, což je medvědí formace a předzvěst náhlého propadu ceny. Stříbro se nyní nachází v 7. týdnu primárního cyklu, který má průměrnou délku 13 – 21 týdnů a proto je možné, že současný vrchol na stříbře byl vrcholem v polovině tohoto cyklu a nyní můžeme očekávat pokles ceny. Této situaci totiž napovídá velmi medvědí struktura COT na stříbře. Možná jednoho dne nebudou COT reporty příliš znamenat a cenový vývoj na kovech se bude řídit výhradně podle nabídky a poptávky na fyzickém trhu, avšak tento den ještě nenastal.

Stříbro graf COT 42. týden 2015
Cenový vývoj stříbra, denní graf, 1/2014 - 10/2015

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Cenový vývoj zlata i stříbra v posledních dnech totiž přesně odpovídal struktuře COT. V minulé týdenní zprávě jsem v části COT uváděl: „Dosavadní rekord v počtu net SHORT pozic commercials je 60.000 kontraktů. Tomuto rekordu nejsme tedy příliš vzdáleni, a proto je současná struktura pozic na stříbře považována za medvědí.“

Netrvalo ani jeden týden a net SHORT pozice na stříbře jsou téměř na historickém maximu. V reportovaném týdnu do 13.10.2015 vzrostly čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials na stříbře o vysokých 9.100 kontraktů na celkový počet 58.600. Za uplynulých 14 dnů vzrostly tyto pozice o téměř 20.000 kontraktů (100 mil. uncí), což je přibližně 1,5 měsíce celkové světové těžby stříbra.

Za zmínku stojí především nárůst net SHORT pozic banky JP Morgan, která dle odhadů Butlerresearch drží 23.000 těchto kontraktů, což je nejvyšší počet za poslední roky. Na druhou stranu drží tato banka dle předpokladů cca 400 mil. uncí fyzického kovu, což znamená, že je v podstatě net LONG, tudíž by profitovala z rostoucí ceny stříbra.

Ale pokud koncentrované net SHORT pozice 8 největších obchodníků (zpravidla bank) na COMEXu narůstají, není to nikdy dobrým znamením pro budoucí růst ceny stříbra.

Protistranu commercials tvoří zpravidla obchodníci z managed money (MM). Tato skupina nakoupila 13.821 kontraktů. LONG pozice MM nyní dosahují 56.000 kontraktů, což je spíše vyšší množství, které naznačuje, že v případě poklesu ceny mohou být tyto pozice zlikvidovány na stoplosech. SHORT pozice této skupiny dosahují „jen“ 14.400 kontraktů (na cenovém dně to bylo přes 50tis. kontraktů), což naznačuje, že se již spotřebovala většina potenciálu pro „short covering rally“. Další nárůst ceny stříbra by tedy musel být podpořen otevíráním nových LONG pozic.

Na trhu se zlatem vzrostly v reportovaném týdnu do 13.10.2015 čisté prodejní (net SHORT) pozice o vysokých 30.000 kontraktů na celkový počet 118.500, což je nejvyšší počet od 19. května, kdy oba kovy vytvořily tehdejší cenový vrchol. Struktura pozic na zlatě již tedy není zdaleka býčí, a co je mnohem horší, že po uzávěrce dat cena zlata dále rostla, tudíž se dá počítat s dalším navýšením net SHORT pozic commercials. Butlerresearch odhaduje podle rostoucího open interestu, že tyto pozice mohly vzrůst na zlatě o dalších 30.000 kontraktů a na stříbře o dalších 10.000 kontraktů.

Taková situace by znamenala silně medvědí strukturu na stříbře a medvědí na zlatě, i když nutno podotknout, že letos v lednu, kdy cena zlata vyvrcholila na úrovni 1.300 USD, dosahovaly net SHORT commercilas 200.000 kontraktů. Na zlatě je tedy stále prostor pro růst těchto pozic, a proto ještě nemůžeme zcela vyloučit další růst ceny zlata.

Závěr

Nyní je situace skutečně velmi napjatá a sám jsem zvědavý, jaký vývoj nastane v nejbližších dnech. Dočkáme se rychlého výprodeje vzhledem k medvědím strukturám, po němž bude následovat opětovný růst, neboť oba trhy začínají vykazovat po několika letech známky stabilizace? Nebo naopak ceny ještě trochu povyrostou, aby vzápětí nastala další velká poklesová vlna?

Aby se zlato definitivně otočilo, musí široká veřejnost zcela uvěřit tomu, že FED skutečně nikdy sazby nezvedne a tím se změní celé paradigma. Jakmile začnou obchodníci z managed money opět „lít“ do zlata jako v letech 2009 – 2011, pak může jeho cena zásadněji vyrůst. Koneckonců to byly jejich prodejní příkazy, které tlačily 4 roky zlato dolů, přičemž nejvyššího počtu prodejních pozic bylo dosaženo letos v létě, kdy zlato kleslo na cenu 1.072 USD.

COT 42. týden 2015 graf MM
Cenový vývoj zlata, LONG, SHORT a net pozice Managed Money, 2007 - 2015

Je třeba si také uvědomit, že cena zlata se skutečně tvoří na papírové burze, kde z větší části operují nejsofistikovanější obchodní systémy. K těmto systémům (HFT) napsal velmi zajímavý postřeh John Hathaway ze společnosti Tocqueville, jejíž zprávu naše redakce v minulém týdnu zveřejnila.

Zde je malý úryvek: „Setrvačník, který hnal cenu zlata v posledních 4 letech směrem dolů, je stejný jako ten, který bude pohánět cenu zlata k novým vrcholům. Jedná se o syntetický neboli papírový trh se zlatem. Tento trh tvoří futures kontrakty, opce a deriváty, které jsou obchodovány především na burze COMEX v New Yorku a také v Londýně. Převládající hráči na papírovém trhu se zlatem jsou vysoko frekvenční obchodní systémy (high-frequency trading), což jsou počítačové modely, které jsou agnostické a lhostejné k významům fundamentálních analýz. Tyto papírové obchody probíhají v několikanásobně vyšším množství, než je skutečná velikost trhu s fyzickým zlatem. Průměrná páka činí až 80:1.

Dle našeho názoru „vyčmuchá“ umělá inteligence počítačů, které operují na papírovém trhu se zlatem, změnu v dlouhodobém trendu mnohem dříve, než fundamentální analýzy. Tak jako na všech trzích jsou zprávy vytvářeny cenovými pohyby a nikoliv naopak. Usuzujeme, že efekt papírového trhu se zlatem má potenciál pohybovat se oběma směry. A proto očekáváme, že extrémní cenové dno, kterému trh nedávno čelil, bude následováno novými historickými vrcholy.“

 

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 192 174 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 101 026 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 61 169 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít