Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Vidíte také tento trend na zlatě? (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 10. a 11. týden 2017)

20. 3. 2017, Jan Železník
 

Vidíte také tento trend na zlatě? (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 10. a 11. týden 2017)

Když se zvedly na konci roku 2015 poprvé úrokové sazby, cena zlata byla 1.075 USD. V prosinci 2016 se zvedly sazby podruhé a zlato se obchodovalo za 1.128 USD. V minulém týdnu zvedl americký FED potřetí úrokové sazby a cena zlata se odrazila z hodnoty 1.200 USD.

Jak sami vidíte, pokud se začnou zvedat úrokové sazby, trend na zlatě je rostoucí a nikoliv klesající, jak se většina investorů domnívá. Na konci roku 2016 zveřejnila naše redakce k tomuto tématu článek pod názvem Mainstreamová média vymyla investorům mozky, co se týče FEDu, zlata a cyklů na úrokových sazbách.

Cena zlata totiž klesala v letech 2013 – 2015, kdy se spekulovalo o zvyšování úrokových sazeb, ale sazby byly stále na nule (resp. 0 – 0,25 %). Jakmile došlo k prvnímu zvýšení sazeb (prosinec 2015), zlato se odrazilo z 5letého minima a započalo růstový trend. Toto významné cenové dno v prosinci 2015 bylo současně počátkem dalšího 8letého cyklu na zlatě, což znamená, že zlato má před sebou další 2 – 4 roky růstu a možná i více. O dlouhodobých cyklech se dočtete v analýze GOLD OUTLOOK 2017.

Aktuální vývoj

Minulé dva týdny se odehrály nejprve v duchu klesajících cen a následně po zasedání FEDu opět v duchu cen rostoucích. Technicky trh korigoval z překoupené oblasti do oblasti přeprodané, což indikuje pomocný oscilátor Slow Stochastic (SSTO). K tomu jsem uváděl v poslední týdenní zprávě: Jako ideální korekci bych viděl takový případ, kdy zlato i stříbro klesnou do oblasti 50denního průměru a SSTO se dostane pod hranici 20 %.“ SSTO se skutečně dostal pod 20 % a oba kovy také pod 50denní průměr. Zlato se odrazilo z ceny 1.195 USD, což byl současně 50% Fibonacciho retracement posledního růstu ceny z úrovně 1.127 USD v polovině prosince po vrchol 1.264 USD na konci února.

Z hlediska analýzy primárních cyklů se mohlo jednat o korekci ve druhé třetině cyklu, nebo v polovině cyklu podle toho, zda bude mít současný cyklus kratší, nebo delší časové rozpětí. Primární cyklus na zlatě má průměrnou délku 15 – 21 týdnů a momentálně je ve 14. týdnu. Pokud bude mít delší průběh, pak se domnívám, že cena zlata zamíří opět výše a otestuje vrchol 1.264 USD (nebo vyroste i přes něj), kde se současně nachází 200denní průměr, a teprve poté nastane opět pokles k primárnímu cenovému dnu.

Pokud ale tento cyklus bude mít délku kolem 15 – 16 týdnů, pak současný 3denní růst brzy vyvrcholí (nebo již dnes vyvrcholil) a cena zlata začne rovnou klesat ke dnu primárního cyklu. Toto dno může být o něco níže, než bylo nedávné minimum 1.195 USD, avšak vzhledem k velmi býčí struktuře COT již neočekávám velký propad ceny.

Zlato graf COT 10. a 11. týden 2017
Cenový vývoj zlata, denní graf, 10/2016 - 3/2017

Stříbro mělo v uplynulých 2 týdnech obdobný průběh jako zlato, avšak s tím rozdílem, že korekce ceny stříbra byla o něco hlubší než u zlata. Tento vývoj mě však nepřekvapil, neboť jsem v závěrečné části poslední týdenní zprávy uváděl: Vysoce medvědí struktura na stříbře mě vede k názoru, že započatý pokles může ještě nějakou dobu trvat (1 – 4 týdny).“ Stříbro korigovalo téměř na Fibonacciho linii 61,8 % a aktuálně balancuje na 50denním průměru. Zlato se naopak nad tento průměr vrátilo. Stříbro je aktuálně ve 13. týdnu svého primárního cyklu, který má průměrnou délku 13 – 21 týdnů.

Stříbro graf COT 10. a 11. týden 2017

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Od konce února do poloviny března poklesla cena zlata o 70 USD (z vrcholu 1.265 na dno 1.195 USD). V části COT jsem v minulé zprávě psal: Na velkých cenových poklesech u zlata a stříbra je pozitivní jedna věc – a sice, že tyto propady vždy vylepšují struktury pozic na býčí. Čím větší pokles, tím více býčí struktura.“

Takový vývoj struktury se opět skutečně odehrál, jelikož během posledních 2 reportovaných týdnů (od 1.3. do 14.3.) snížily commercials na zlatě své čisté prodejní (net SHORT) pozice o vysokých 56.700 kontraktů (5,6 mil. uncí) na celkový počet 123.300 kontraktů. Tento stav platil do 15.3. - tudíž před zasedáním FEDu. Z velkého počtu objemu obchodů bylo patrné, že commercials opět agresivně prodávaly, jakmile cena zlata začala po zasedání FEDu růst.

COT 10. a 11. týden 2017 commercials.docx
LONG, SHORT a NET pozice commercials na zlatě, 4/2014 - 3/2017

Avšak pointa tohoto COT reportu je taková, že čisté „net SHORT“ pozice commercials klesly na stejnou úroveň jako ke konci roku, ale cena zlata je o 70 USD výše. To je velmi býčí znamení. Dalším býčím znamením je fakt, že „Velká 4“ snížila také své SHORT pozice, a sice na nejnižší úroveň od konce roku 2015, resp. počátku roku 2016, a nyní drží „jen“ 98.019 SHORT kontraktů. Pokud největší držitelé SHORT kontraktů na COMEXu drží jejich nejmenší počet, je to vždy velmi pozitivní a taková situace nastala právě nyní na trhu se zlatem.

Abyste to pochopili správně, cena zlata může ještě krátkodobě klesnout a vylepšit již tak dosti býčí strukturu pozic, ale současný vývoj struktury COT naznačuje, že na trhu může brzy nastat další růstová vlna.

Druhá největší skupina spekulantů na COMEXu – Managed Money (MM), nyní drží ještě nižší počet LONG pozic než na konci roku a celkově jejich „net LONG“ pozice dosahují jen 46.000 kontraktů. Riziko další likvidace těchto LONG pozic je velmi malé, což znamená, že struktura pozic na zlatě je skutečně velmi býčí. Pokud MM obnoví jen z poloviny své nákupy zlata jako v loňském roce, což by znamenalo navýšení LONG pozic „jen“ na 200.000 kontraktů (loni navýšili LONG pozice dokonce na 300.000 kontraktů), pak se může cena zlata jednoduše dostat přes 1.300 USD za unci.

COT 10. a 11. týden 2017 MM.docx
LONG, SHORT a NET pozice MM na zlatě, 2013 - 2017

Na trhu se stříbrem klesly v posledních 2 reportovaných týdnech čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o 10.000 kontraktů (50 mil. uncí) na celkový počet 98.000 kontraktů.

„Net LONG“ pozice Managed Money na stříbře poklesly ještě více, a sice o více než 17.000 kontraktů. K tomuto poklesu „net LONG“ pozic došlo tím, že byly zredukovány LONG pozice a mírně navýšeny SHORT pozice. U stříbra je důležité opět zdůraznit, že s poklesem jeho ceny se nenavyšují SHORT pozice MM tak jako v minulosti, což je velmi pozitivní znamení. Techničtí obchodníci z MM změnili své chování a poslední rok téměř vůbec neSHORTují stříbro, pokud jeho cena klesá.

Na jednu stranu znamená tato změna chování obchodníků z MM na stříbře, že struktura COT je podle tradičního vyhodnocení většinu doby medvědí, ale na druhou stranu se ukazuje, že stříbro je schopno růst i přes tuto medvědí strukturu. Nová dynamika COT struktury na stříbře nám ukazuje, že v kategorii MM se nachází již spousta netechnických obchodníků, kteří přikupují LONG kontrakty a jsou přichystáni je držet dlouhodobě. Na druhou stranu musí tato situace působit vrásky na čele největším držitelům SHORT kontraktů, kterých je v podstatě jen osm a drží velmi obří SHORT pozice, kterých se momentálně nejsou schopni zbavit bez toho, aniž by sami zvedli jejich zpětným odkupem cenu stříbra. Jediný subjekt z těchto osmi (banka JP Morgan) drží podle Theodora Butlera fyzický kov, kterým si kryje tyto vysoké SHORT pozice.

Obchodování na COMEXu má stále nejvíce dominantní vliv na cenu zlata i stříbra a analýza struktury COT je proto nezbytným nástrojem pro odhad budoucího vývoje ceny. A nejde jen o trh se vzácnými kovy – např. trh s ropou vykazoval již delší dobu velmi medvědí strukturu pozic, jelikož commercials měly extrémně prodáno a Managed Money naopak enormně nakoupeno. Ropa se pohybovala téměř 3 měsíce do strany, než došlo během uplynulých 10 dnů k poklesu její ceny o více než 15 %. Během této doby prodali Managed Money vysokých 100.000 kontraktů ropy (100 mil. barelů) a commercials stejné množství nakoupily. Toto byl podle Butlera jeden z nedávných důvodů prudkého poklesu ceny ropy.

Trh s fyzickým kovem a ETF fondy

V největším světovém fondu na zlato SPDR Gold shares (GLD) poklesly jeho zásoby v uplynulých 2 týdnech o 6,48 tuny na celkový počet 834,1 tuny. Ve fondu SLV se snížil stav zásob stříbra na 10.303,66 tuny, což je pokles oproti stavu před 14 dny o 47,14 tuny.

Avšak velmi neobvyklé události se odehrávají na fyzickém trhu se stříbrem na COMEXu. Březen je jedním z tradičních měsíců, kdy dochází k vypořádání fyzických dodávek stříbra mezi držiteli SHORT a LONG kontraktů. Dalšími tradičními měsíci jsou květen, červenec a prosinec.

Každý subjekt na COMEXu může měsíčně vypořádat jen 1.500 kontraktů stříbra. Pro tyto účely je totiž stanoven komisí CFTC maximální limit. Banka JP Morgan tento limit poprvé překročila již loni v prosinci, když přijala o cca 100 kontraktů více, a nyní v březnu to bylo již celkem 2.867 kontraktů, z čehož je 2.299 kontraktů na svůj účet a 568 kontraktů na účet svých klientů. Podle Butlera je toto nevídané a je nutné si pokládat otázku, co sleduje banka JP Morgan tím, že tak agresivně naskladňuje v uplynulých 5 letech stříbro. Aktuálně drží tato banka již 92,9 mil. uncí stříbra ve svém skladu na COMEXu, což je polovina z jeho celkového množství. Neoficiální zásoby stříbra banky JP Morgan jsou ale mnohem vyšší a podle odhadů Butlera dosahují 450 – 550 mil. uncí.

COT 10. a 11. týden 2017 silver depository comexs.docx
Největší držitelé stříbra na COMEXu - banka JP Morgan drží 93 mil. uncí

Závěr

Tento týden je na ekonomická data a události velmi klidný. Pokud ceny začnou v tomto týdnu klesat, pak očekávám mírnou korekci ke konečnému dnu primárního cyklu. Jakmile toto dno nastane, předpokládám vzhledem k velmi býčí struktuře na zlatě další růstovou vlnu a pokračování započatého trendu z konce prosince 2015. Jestliže však zlato v tomto týdnu zavře na vrcholem z týdne minulého (1.235 USD), může se cena dostat do úrovně 1.265 - 1.300 USD a teprve poté bych očekával korekci ceny ke dnu současného primárního cyklu.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 63 795 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 195 077 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 1000 gramů

Stříbrný slitek 1000 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 32 421 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít