Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Zvítězí býci nebo medvědi? (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 20. týden 2017)

22. 5. 2017, Jan Železník
 

Zvítězí býci nebo medvědi? (týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra - 20. týden 2017)

Jak zlato, tak stříbro zakončily minulý obchodní týden v kladných hodnotách, neboť cena zlata vzrostla o 27 USD (+ 2,2 %) a cena stříbra o 40 centů (+ 2,4 %). Zlato opět atakovalo 200denní průměr, zatímco stříbro zůstalo tomuto průměru hodně vzdáleno.

Aktuální vývoj

DALŠÍ TÝDENNÍ ZPRÁVA BUDE ZVEŘEJNĚNA DNE 5.6.2017.

Největší událostí minulého týdne byl pro mě skutečně neuvěřitelně vysoký objem obchodů na burze COMEX, který proběhl na trhu se zlatem i stříbrem ve středu (17.5.) a čtvrtek (18.5.) a částečně také v pátek. Za 2 dny bylo zobchodováno téměř stejně vysoké množství kontraktů jako při listopadových prezidentských volbách v USA, což byl mimochodem největší denní objem v historii burzy COMEX (viz graf v závěru zprávy). Možná si vzpomenete, že cena zlata tehdy vyletěla přes noc (v noci z 8. na 9.11.2016) z 1.275 USD na 1.340 USD za unci, aby následně druhý den ráno opět klesla na 1.270 USD. Tehdy bylo zobchodováno zhruba 800.000 kontraktů, což odpovídá 80 mil. uncí zlata (mmj. pokud Rusko nakoupí během jednoho měsíce 1.000.000 uncí fyzického zlata, je to považováno za velké množství).

Ve středu a čtvrtek v minulém týdnu bylo zobchodováno téměř 700.000 kontraktů (70 mil. uncí) a skutečně by mě zajímalo, co se na COMEXu v těchto dnech odehrálo – kdo nakupoval a kdo prodával. Tato informace však bude dostupná až v pátek večer, jelikož do uzávěrky dat pro aktuální COT report jsou k dispozici pouze údaje včetně úterý. Vysoký objem obchodů naznačuje vysokou změnu pozic a jejich přesný stav by pomohl objasnit fázi primárních cyklů.

Stále totiž není jasné, jestli jsou zlato a stříbro ve starých nebo již v nových primárních cyklech. V minulé týdenní zprávě jsem k primárnímu cyklu na zlatě uváděl: Trh se zlatem se prozatím odrazil z uvedené boční trendové linie. Je možné, že toto bylo finální cenové dno současného primárního cyklu, jelikož nastalo ve 21. týdnu, což je horní hranice běžné délky primárního cyklu. Ale potvrzení bychom dostali až tehdy, jakmile by trh byl schopen vyrůst a zavřít nad 50denním průměrem, který je aktuálně na ceně 1.248 USD a ideálně nad průměrem 200denním, který se nachází na ceně 1.259 USD.

Druhou variantou je možnost (a k této variantě se přikláním více), že zlato ještě konečné cenové dno tohoto primárního cyklu neudělalo a že po krátkém odpočinku začne trh opět klesat k úrovni 1.200 USD (a možná i pod ni) v následujících 3 – 5 týdnech. Většina technických indikátorů je nyní dole (v přeprodaných oblastech), a proto mohou do trhu naskákat krátkodobí impulzivní techničtí obchodníci, kteří by chtěli participovat na odrazu ceny zlata. Proto se trh může zvednout nebo se pohybovat do strany.“

Zlato graf COT 20. týden 2017
Cenový vývoj zlata, denní graf, 11/2016 - 5/2017

Trh se v minulém týdnu skutečně zvedl a právě při velmi silných objemech (jak jsem uvedl výše) a aktuální červnový kontrakt na zlato dokázal zavřít nad 50denním průměrem a zároveň zavřel přesně na 200denním průměru. Tyto dva průměry jsou nyní v těsné blízkosti a mohou vytvořit svým překřížením (kdy 50denní průměr protne směrem vzhůru průměr 200denní) formaci Zlatý kříž, která je hodně vyhledávána technickými obchodníky. Někdy bývá tato formace přeceňována, ale v silném růstovém trendu může přilákat do trhu nové spekulativní obchodníky. Podmínka primárního cenového dna z 9.5. byla tedy téměř naplněna. Jestli bude zlato pokračovat výše přes vrchol z minulého týdne a dokáže na ním zavřít (ideálně nad cenou 1.273 USD), bude trh pravděpodobně v novém primárním cyklu.

Ale stále nemohu vyloučit uváděnou druhou variantu a sice, že v minulém týdnu nastal pouze dočasný korekční růst, a trh zamíří s blížícím se červnovým zasedáním FEDu níže. V hlavě mám totiž myšlenku velkých objemů v blízkosti důležitých průměrů, což naznačuje, že commercials prodávaly a ostatní techničtí obchodníci kupovali.

Abychom to neměli příliš jednoduché, tak na trhu se stříbrem bylo zobchodováno taktéž enormně vysoké množství obchodů, ale s tím rozdílem, že trh je dosti vzdálen jak 200dennímu, tak i 50dennímu průměru – nachází se pod oběma průměry. Momentálně nemůžu ani odhadnout, kdo prodával a kdo nakupoval. Navíc s kartami ještě zamíchal velmi neobvyklý COT report, což bude rozebráno v následující kapitole.

Stříbro graf COT 20. týden 2017
Cenový vývoj stříbra, denní graf, 11/2016 - 5/2017

Přestože cena zlata v USD v minulém týdnu rostla, cena zlata v CZK měla opačný vývoj a zlato v korunách nakonec mírně oslabilo. Cena zlata v CZK je nyní nejníže od prosince 2016 a důvodem je pokračující pokles amerického dolaru. V týdenní zprávě před třemi týdny jsem k vývoji US Dollar Indexu uváděl: Na cenový vývoj zlata by také mohl krátkodobě zapůsobit aktuální vývoj amerického dolaru. Po prvním kole francouzských voleb totiž vznikly na většině měnových trhů tzv. GAPy – což jsou mezery v trhu. Někdy nejsou tyto mezery vyplněny, a to v případě, že se jedná o tzv. Braking GAPy (průlomové gapy, které spíše nastávají na komoditních trzích). Ale na měnových trzích se GAPy vyplňují s pravidelností 99 %. Na US Dollar Indexu je aktuálně GAP směrem vzhůru. US Dollar Index klesl sice pod trendovou linii z května 2016, což je dalším potvrzením toho, že americký dolar začal dlouhodobou sestupnou fázi a že v lednu 2017 nastal vrchol 16letého cyklu na US Dollar Indexu. Ale krátkodobě by mohl tento index vyrůst do oblasti vrchní sestupné rezistenční linie a vyplnit tak vzniklý GAP. Pokles indexu se zarazil na silné hodnotě 98,60 bodu a na pomocném indikátoru SSTO je divergence. Jako fundamentální podpora krátkodobého posílení dolaru je možné zvýšení úrokových sazeb komisí FMOC na jejím zasedání v tomto týdnu, nebo na zasedání v polovině června (případně zvýšení sazeb na obou zasedáních).“

COT 20. týden 2017 zlato CZK
Vývoj ceny zlata v CZK vs ceny v USD v minulém týdnu

US Dollar Index výše uvedený GAP nakonec vyplnil a trh se zvedl, avšak otestoval pouze bílou trendovou linii ze spodní strany a následně od ní dolar opět „odpadl“. Dolar se vrátil na úroveň, na které se nacházel před zvolením prezidenta Donalda Trumpa. Dlouhodobý sestupný trend na dolaru je zřejmě neudržitelný a sami můžete vidět, že dolar klesá i přes růst úrokových sazeb. Na tento fakt jsem několikrát poukazoval, že mírný růst sazeb může znamenat postupný růst ceny zlata a počátek oslabování amerického dolaru.

US dollar index COT 20. týden 2017
Vývoj US Dollar Indexu, 5/2016 - 5/2017, denní graf

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Poslední COT report byl skutečným překvapením. Ceny zlata i stříbra totiž mírně rostly každý obchodní den, který tento report zahrnoval. Proto jsem předpokládal mírné navýšení „net SHORT“ pozic commercials a mírné zvýšení „net LONG“ pozic nekomerčních obchodníků (Managed Money a Other Reportables). Ale přesný opak byl pravdou.

Na trhu se zlatem klesly v reportovaném týdnu do 16.5.2017 čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o 21.600 kontraktů na celkový počet 142.900, což je nejnižší stav od 21. března. Své „net SHORT“ pozice snižovala jak „Velká 4“, tak i „Velká 5-8“ a současně také Raptors (menší obchodní banky) zvýšily své LONG pozice. Za poslední 3 týdny snížila „Velká 4“ své SHORT pozice o 36.000 kontraktů, což je vždy býčí znamení.

Na prodejní straně byli opět obchodníci z Managed Money, kteří koupili dokonce 30.000 kontraktů, a to formou likvidace 19.325 LONG kontraktů a současně zvýšením nových SHORT pozic ve výši 10.769 kontraktů. V níže uvedeném grafu můžete vidět, že LONG pozice MM klesly na stejnou úroveň jako na začátku roku a v polovině března, kdy se cena zlata následně zvedla. „Net LONG“ pozice (LONG mínus SHORT) ale ještě nejsou na stejné úrovni jako v uvedených dvou obdobích, a je to tím, že SHORT pozice MM jsou zatím nižší než na počátku roku a v polovině března. Struktura na zlatě je po posledním reportu býčí-neutrální, ale toto jsou data pouze do úterý. Skutečně netuším, co se odehrálo na burze v následujících dnech a je možné, že struktura již nebude tak býčí.

COT 20. týden 2017 MM

Spekulativní pozice Managed Money na trhu se zlatem 2013 - 2017

v tisících kontraktech

Na trhu se stříbrem došlo ještě k většímu překvapení. Zde v reportovaném týdnu do 16.5.2017 snížily commercials své „net SHORT“ pozice o solidních 11.900 kontraktů na celkový počet 57.300, což je nejnižší počet od 2.2.2016!!! Před 4 týdny byla struktura nejvíce medvědí v historii a nyní je nejvíce býčí za poslední rok a půl. To je skutečně šokující rychlost změny pozic a Theodore Butler (expert na COT struktury s 30letou praxí) uvedl, že „na stříbře nikdy v minulosti nenastalo tak rychlé protočení takového množství pozic a pouze naivní člověk by se domníval, že to byla náhoda nebo vůle volného trhu“.

Také na trhu se stříbrem nakupovaly všechny 3 velké kategorie commercials:

  • „Velká 4“ snížila SHORT pozice o 3.300 kontraktů a zredukovala své koncentrované SHORT pozice na nejnižší úroveň za více než rok.
  • Raptors (menší obchodní banky) zvýšily své LONG pozice o 12.000 kontraktů na celkový počet 31.300, což je nejvyšší stav od ledna 2016, kdy stříbro následně začalo35 % růst ceny.
  • SHORT pozice banky JP Morgan klesly na cca 15.000 kontraktů a to je jedno z nejnižších množství za posledních 9 let!! Během posledních 4 týdnů zredukovala banka JP Morgan v klesajícím trhu své papírové SHORT pozice o 19.000 kontraktů (95 mil. uncí stříbra). Podle Butlera je tento fakt sám o sobě velmi býčím faktorem.

Dalším překvapením na trhu stříbra byl nárůst prodejních (SHORT) pozic obchodníků z Managed Money. Tato skupina prodala během pouhých 5 obchodních dnů neuvěřitelných 16.158 SHORT kontraktů (80.790.000 uncí). Jejich celkové SHORT pozice nyní dosahují 51.020 kontraktů, což je množství, které bylo překonáno pouze jedenkrát v roce 2015! V termínu COT struktury je toto silně býčí faktor, jelikož MM nakonec vždy odkoupí své SHORT pozice zpět, neboť nikdy nedodávají fyzickou komoditu oproti SHORT kontraktům. Tento zpětný odkup nakonec vyústí ve větší či menší „short covering rally“.

COT 20. týden 2017 MM stříbro

Spekulativní pozice Managed Money na trhu se stříbrem 2013 - 2017,

v tisících kontraktech

LONG pozice MM však v reportovaném týdnu již likvidovány nebyly, což jen potvrzuje velmi správný Butlerův odhad, který tvrdí, že v této kategorii drží cca 60.000 LONG kontraktů netechničtí obchodníci, kteří své kontrakty neprodají ani při klesající ceně stříbra. Při poslední poklesové vlně se zarazila redukce těchto kontraktů na 69.000, což je zřejmě nová úroveň netechnických obchodníků.

Do minulého úterý (16.5.) byla tedy struktura na stříbře silně býčí, ale tak jako v případě zlata nevíme, co se odehrálo na trhu poté. V každém případě - i kdyby došlo k opětovnému navýšení „net SHORT“ pozice ze strany commercials, zdaleka to nebude znamenat medvědí strukturu.

Závěr

Pokud dojde k potvrzení toho, že oba kovy jsou v nových primárních cyklech, pak můžeme očekávat opěr růst cen, a to možná i po několik týdnů. Zlato by tak mohlo znovu otestovat sestupnou 6letou rezistenční linii, ke které se po minulém týdnu opět přiblížilo. Jediné, co mě mírně znepokojuje, je blížící se zasedání FEDu, které většinou vyvolalo určitý výprodej na trzích se vzácnými kovy. Commercials nám totiž v minulosti několikrát ukázaly, že svými agresivními prodeji dokáží zastavit téměř jakýkoliv růst – viz prezidentské volby v USA. Někteří analytici dokonce nazývají zastavení tehdejšího růstu jako „Trumpovu rezistenci“ na ceně 1.340 USD.

Trump rezistenci COT 20. týden 2017
Denní detailní graf ceny zlata, 12/2015 - 5/2017

Na výše uvedený graf jsem narazil na stránkách jedné analytické společnosti. Tento graf je přibližně měsíc starý, znázorňuje vývoj do poloviny dubna a ukazuje 2 možné scénáře vývoje. Zatím nastal scénář B - oranžová varianta. V tomto grafu je znázorněna zmiňovaná Trumpova rezistence (Trump Reversal Resistance) a také zmiňovaný nejvyšší denní objem na COMEXu (Trump Reversal - Single Highest Volume Day in Gold Trading History). Jsem velice zvědav, jestli se zlato udrží v onom obřím trianglu do posledního kvartálu letošního roku, jak je nakresleno u scénáře B.

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 16 758 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Wiener Philharmoniker 1 Oz

Wiener Philharmoniker 1 Oz

– Munze Österreich

cena: 62 069 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

Zlatý slitek 50 x 1 gram (CombiBar)

– Valcambi

cena: 102 512 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít