Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (45. týden 2015) - cena zlata klesla nejrychleji od dubna 2013

9. 11. 2015, Jan Železník
 

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (45. týden 2015) - cena zlata klesla nejrychleji od dubna 2013

Z posledních 16 seancí uzavřela cena zlata 13x níže. Od 28. října klesla jeho cena o téměř 100 USD, což je největší cenový pokles během tak krátké doby od dubna 2013. V minulém týdnu tedy uváděný pokles akceleroval, neboť zlato odepsalo 53 USD (- 4,6 %) a stříbro 80 centů (- 5,2 %).

Aktuální vývoj

Zlato v minulém týdnu nerespektovalo žádnou cenovou podporu a propadlo přímo skrze všechny důležité úrovně do blízkosti cenového minima z konce července. Fibonacciho linie 50 %, 61,8 % a 76,4 % byly všechny nekompromisně proraženy. V minulé týdenní zprávě jsem uváděl: „50denní průměr je metou technických fondů, které většinou nakupují, když cena protne tento průměr směrem vzhůru, a prodávají, pokud cena pod tento průměr klesne. Proto se dá počítat s tím, že jakmile zlato klesne významněji pod tento průměr, začnou technické fondy z kategorie Managed Money prodávat, ať už ve formě nových prodejů (SHORT pozic) nebo uzavírat své LONG pozice na stoplosech.“ Přesně tento scénář se odehrál v minulém týdnu. Skutečně jsem však netušil, že k tomu dojde tak rychle. A páteční data o stavu nezaměstnanosti v USA tento rychlý propad ceny jen dokonala.

Současně jsem v minulé zprávě uváděl: „Zlato je tedy v pozdní fázi primárního cyklu, kdy většinou nastává větší poklesová vlna k finálnímu cenovému dnu tohoto cyklu. V několika předešlých případech skončila konečná cena primárního cyklu u zlata níže než cena počáteční, což klasifikovalo tento cyklus jako medvědí. Nyní však existuje velká naděje, že by zlato nemuselo klesnout pod počáteční cenu tohoto cyklu, která nastala dne 24.7.2015 na úrovni 1.072 USD.

Tato naděje stále platí, ale vzhledem k razanci cenového poklesu se snížila. Zlato v pátek kleslo na úroveň 1.084 USD, což bylo pouze 12 bodů od výše uvedeného cenového dna. Nyní je zlato v 16. týdnu svého primárního cyklu (PC), který má v průměru délku 15 – 21 týdnů. Konečné cenové dno se dá tedy očekávat do 5. týdnů.

Technický indikátor Slow Stochastic (SSTO) je již zcela v přeprodané oblasti. Avšak nemusí to nutně znamenat, že se cena zvednen již nyní. Na čem skutečně záleží, jsou pozice COT na COMEXu (viz kapitola COT). A navíc jak je uvedeno v nedávno zveřejněném článku - Chris Powell (GATA): Intervence na trhu se zlatem - „pokud vlády a centrální banky obchodují na trzích v utajení, potom fundamentální a technické analýzy pozbývají významu a jediná relevantní data jsou právě informace o jejich způsobu obchodování“.

Zlato graf COT 45. týden 2015
Cenový vývoj zlata od počátku primárního cyklu, 7/2015 - 11/2015

Ani cena stříbra nebyla uštědřena propadu a stříbro se dostalo zpět pod 50denní průměr do blízkosti silné ceny 14,50 USD (Fibonacciho linie 76,4 %). Stříbro je nyní v 10. týdnu svého primárního cyklu, který má průměrnou délku 13 – 21 týdnů.

Stříbro graf COT 45. týden 2015
Cenový vývoj stříbra od počátku primárního cyklu, 8/2015 - 11/2015

Nyní ještě několik slov k vnitřně-tržním divergencím (intermarket divergence). Tyto divergence znamenají rozdíl v chování příbuzných trhů. Na trzích se vzácnými kovy sledujeme divergence mezi zlatem a stříbrem a doplňující informaci může také poskytnout trh s platinou. Zde hledáme jak dlouhodobé, tak krátkodobé divergence. Zpravidla se jedná o takové divergence, kdy jeden trh např. v daném období vyroste přes cenový vrchol, avšak druhý trh nikoliv.

Na takovou skutečnost jsem upozorňoval v minulé týdenní zprávě: „Z technického pohledu vytvořil v minulém týdnu trh se stříbrem vyšší cenový vrchol, avšak trh se zlatem nikoliv. Toto je klasický příklad týdenní vnitřně-tržní medvědí divergence, po které nastává zpravidla cenový pokles.“ Tato divergence jen potvrdila medvědí strukturu COT z minulého týdne a byl to příklad týdenní divergence.

Na druhou stranu zde máme dlouhodobou býčí vnitřně-tržní divergenci (bullish intermarket divergence), která je stále platná, a která se utvořila 26.8.2015, kdy stříbro kleslo na nejnižší cenu za posledních 6 let, ale trh se zlatem nikoliv. Nyní budeme také sledovat, zda trh se zlatem klesne pod cenové dno 1.072 USD, ale stříbro se udrží nad cenou 13,90 USD z konce srpna. To by znamenalo totiž potvrzení výše uvedené dlouhodobé býčí „intermarket“ divergence.

Na jednu stranu musím připustit, že současný pokles ceny zlata, při kterém hrozí propad pod cenu 1.072 USD, zapadá lépe do analýzy cyklů. „Problém“ byl totiž v tom, že cenové dno z konce července nenastalo souběžně s dlouhodobějším cenovým dnem podle analýzy cyklů. Proto jsem často ve svých týdenních zprávách pokládal řečnickou otázku, zda je toto skutečně již dlouhodobé cenové dno, na které většina „zlatých býků“ čeká. Jediným technickým vodítkem byla úroveň 50% Fibonacciho retracementu celkového růstu ceny zlata od roku 2000 do 2011.

Další významnější cyklus (17měsíční) má však nastat až v dubnu 2016 (+/- 3 měsíce) nebo až v únoru 2017 (+/- 17 měsíců), kdy má nastat dno 8,5letého cyklu. Tento cyklus také koresponduje s prezidentským cyklem na americkém dolaru (viz analýza Výhled pro zlato v roce 2015/2016, GOLD OUTLOOK 2015/2016).

US dollar index COT 45. týden 2015
Cenový vývoj US Dollar Indexu, 7/2014 - 11/2015

COT - Commitments of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

Detailní vysvětlení principů a pravidel Commitment of Traders (COT) naleznete zde.

Minulý týden byl opět krásnou ukázkou toho, jak operují commercials na COMEXu. Všimněte si především ohromného rozdílu ve změně pozic na trhu se zlatem a stříbrem. Tento rozdíl vznikl z velké části z toho důvodu, že stříbro a zlato měly v reportovaném týdnu nejprve odlišný cenový vývoj. Stříbro totiž razilo nejprve nový cenový vrchol, než se definitivně otočilo, avšak zlato nového vrcholu nedosáhlo (viz. týdenní medvědí intermarket divergence).

Na stříbře totiž klesly čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials jen o 2.200 kontraktů na celkový počet 67.100 kontraktů. Změna pozic byla opět minimální, takže nebudu detailněji rozebírat jednotlivé skupiny commercials, avšak podle listopadového Bank Participation Report se odhaduje, že banka JP Morgan drží 25.500 net SHORT kontraktů na stříbro. Tato banka tedy plní nadále svou funkci, kterou je – prodat potřebné množství kontraktů na stříbro, pokud si to žádá situace na trhu tak, aby byl zastaven cenový růst. Toto množství představuje cca 127 mil. uncí stříbra. Nesmíme ale zapomenout, že podle odhadů Butlerresearch drží banka JP Morgan přibližně 400 mil. uncí fyzického stříbra. Tato banka je tedy v konečném součtu stále „net LONG“. Celková struktura pozic na stříbře zůstává nadále medvědí.

Na trhu se zlatem klesly v reportovaném týdnu od 28.10. do 3.11. čisté prodejní (net SHORT) pozice commercials o značných 40.900 kontraktů na celkový počet 125.000 kontraktů. A vzhledem k pokračujícímu poklesu po uzávěrce dat se dá počítat s dalším snížením těchto pozic o cca 30.000 kontraktů.

Všechny 3 skupiny commericals nakupovaly, neboť „Velká 4“ koupila 7.600 kontraktů, „Velká 8“ koupila 6.500 kontraktů a Raptors (menší obchodní banky) koupily 26.500 kontraktů.

Na straně prodejců byly opět obchodníci z kategorie Managed Money (MM), kteří prodali dokonce 47.000 kontraktů, z čehož bylo 30.958 kontraktů ve formě likvidace LONG pozic a 15.297 ve formě nových SHORT pozic. Tento masivní prodej obchodníků MM s následnými prodeji po reportovaném týdnu radikálně změnil strukturu COT na zlatě z medvědí na neutrální.

15. září byla cena zlata 1.100 USD a obchodníci z MM byli net LONG 10.000 kontraktů. Následně cena zlata vyrostla na 1.190 USD a tito obchoníci drželi 100.000 net LONG kontraktů. V tomto reportovaném týdnu zredukovali tyto net LONG kontrakty o 47.000 a následně ke konci týdne o dalších (odhad) 30.000 kontraktů. Managed money tak prodali 75 % kontraktů, které při růstu ceny nakoupili. Proto se dá počítat s tím, že pokles ceny zlata je přibližně z 75 % za námi.

Možná se trh může nyní dokonce i krátkodobě narovnat, jelikož trh je poměrně vzdálen 50dennímu průměru. A jelikož technické fondy z managed money obchodují převážně podle těchto průměrů, znamenaly by další prodeje těchto fondů velké riziko pro vstup do obchodu. Takový krátkodobý pohyb se ale skutečně stěží odhaduje – budou fondy přidávat do svých pozic a tlačit zlato níže, nebo vyberou část zisků a cena se mírně vrátí? V každém případě nyní neočekávám prudké otočení ceny zlata a jeho strmý růst. Je zde velké riziko, že zlato bude do prosincového zasedání FEDu pod tlakem, jelikož budou narůstat spekulace o zvednutí úrokových sazeb. Co však po takovém zvednutí sazeb může přijít, se dočtete v tomto článku – To, co jste slyšeli o zlatu a úrokových sazbách, je zcela mylné.

Závěr

Současná situace tedy opět naznačuje možný pokles ceny zlata k psychologické úrovni 1.000 USD a dalším vodítkem nám budou opět pozice jednotlivých obchodních subjektů na burze COMEX, jak se to již v minulosti několikrát ukázalo.

Výraznější změnu ceny zlata v CZK neočekávám vzhledem k současnému inverznímu vývoji zlata a amerického dolaru.

Z významných ekonomický dat budeme sledovat především maloobchodní tržby v USA. Data budou zveřejněna v pátek ve 14:30 SEČ.

 

Janek Foto k analýzám

POUČENÍ O RIZICÍCH
INFORMACE UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU PŘEDSTAVUJÍ POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR AUTORA. NEJEDNÁ SE O FINANČNÍ PORADENSTVÍ NEBO INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ. NENABÍZÍME ŽÁDNÉ ANALÝZY NEBO DOPORUČENÍ TÝKAJÍCÍ SE NÁKUPU INVESTIČNÍCH INSTRUMENTŮ NEBO MOŽNOSTÍ OBCHODOVAT NA FINANČNÍCH TRZÍCH. NENESEME ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST ZA TO, CO ČTENÁŘ UČINÍ NA ZÁKLADĚ NÁZORŮ ZDE PUBLIKOVANÝCH. VÍCE O UŽÍVÁNÍ STRÁNEK ZDE.

Archiv článků »

Nakupujete online
American Eagle 1 Oz

American Eagle 1 Oz

– The United States Mint

cena: 61 504 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 188 074 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 15 920 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít