Zpět na úvod | Zlaté rezervy

„Měníme papír ve zlato.“

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (8. týden) - na trhu stříbra se značně zvedly SHORT pozice kategorie commercials

24. 2. 2014, Jan Železník
 

Týdenní zpráva o situaci na trhu zlata a stříbra (8. týden) - na trhu stříbra se značně zvedly SHORT pozice kategorie commercials

Cena zlata v minulém týdnu vzrostla o 0,5 %, cena stříbra o 1,6 %. Oba trhy v minulém týdnu spíše absorbovaly předchozí růst a poodstoupily si do strany.

Aktuální vývoj - technická analýza

Ceny se od posledního týdne příliš nezměnily. Zlato i stříbro se udržely nad 200denním průměrem. Avšak rally, která trvá od 31.12.2013 ještě neměla korekci. Otázka tedy zní, jestli budou ceny růst v nejbližších dnech ještě výše? Pokud se zaměříme na týdenní graf a aplikujeme Fibonacciho poslopnoust od cenového vrcholu 1.434 USD z 28.8.2013, potom vidíme, že zlato se dostalo již přes 50% retreacement, což je velmi pozitivní, ale zároveň narazilo na linii 61,8 %. Pokud bude tato linie proražena, může cena vyrůst až k další linii (76,4 %), což je pásmo 1.360 – 1.370 USD. Zde bych již ale očekával dočasný cenový vrchol.

Zlato týdenní graf COT 8. týden 2014
Týdenní graf trhu se zlatem s Fibonacciho posloupností

Dnes bych udělal krátkou exkurzi do teorie cyklů, na kterou chystám rozsáhlejší analýzu pro naše čtenáře. Cykly se opakují v pravidelných intervalech s přesností přibližně 80 %. Jsou různé metody měření cyklů, ale nejčastější je metoda měření od cenového dna k dalšímu cenovému dnu. Někteří analytici používají k měření cenový vrchol, ale jelikož odhadnout cenový vrchol je mnohem složitější, používám variantu cenového dna. Existují dlouhodobé několikaleté cykly, dále cykly měsíční, týdenní i denní a mohli bychom v podstatě pokračovat až do hodin a minut. Nicméně abychom pro stromy nepřestali vidět celý les, jistě stojí za to sledovat na trhu se zlatem pravidelný 18týdenní cyklus s přesahem +/- 3týdny. Jedná se tedy o cyklus v rozmezí 15 – 21 týdnů. Většina cyklů se skládá z 3 nebo 2 přibližně stejných cyklů, anebo z kombinace obojího. Tzn., že v rámci tohoto cyklu se zlatem se vytvoří buď 3 menší cykly v rozmezí 5 – 7 týdnů (varianta 1) nebo 2 menší cykly v rozmezí 8 – 11 týdnů (varianta 2) nebo kombinace obojího (varianta 3).

3. varianty cyklů
3. varianty cyklů

Nový 18týdenní cyklus se zlatem nastal 31.12.2013. V tomto týdnu se tedy budeme nacházet již v 8. týdnu tohoto cyklu. Z výše uvedeného vidíme, že varianta 1 nenastala, jelikož zlato stále neudělalo cenovou korekci (40 – 60 % posledního růstu ceny) v tomto cyklu. Proto očekávám, že v následujících 2 týdnech nastane varianta č. 2. Problém je však v tom, že při 2fázových cyklech může nastat korekce o 45 – 85 % posledního růstu ceny. Pokud bychom vzali v úvahu, že cena již dosáhla svého dočasného vrcholu (1.330 USD), může tedy klesnout do pásma 1.265 – 1.210 USD. Osobně bych se přikláněl ke korekci do oblasti max. 50denního průměru, který je nyní na hodnotě 1.250 USD. Avšak i podpora na hodnotě 1.270 USD je velmi silná, jelikož ta byla průrazovou cenou směrem vzhůru. Tímto však nehodlám investory do zlata opět vystrašit, že by zlato mělo začít dramaticky dlouhodobě klesat. Jednalo by se pouze o běžnou korekci. Dvojité dno při ceně 1.180 USD bylo mnohem silnějším signálem, který nám dává jistotu v tom, že 2,5letý medvědí trh se zlatem z velké pravděpodobnosti skončil. Toto cenové dno totiž přesně zapadlo do cyklu (časového úseku), který nastává 1x za 4,25 let. Proto ho často zmiňuji a stavím na něm svoji hypotézu (o tom však více v dlouhodobé analýze).

Zlato denní graf COT 8.týden 2014

Trh se stříbrem vypadá stále mnohem agresivněji než trh se zlatem. I zde by však určitá korekce měla v následujících 2 týdnech nastat. Průrazová cena byla 20,50 USD. Korekci bych proto očekával max. k této hodnotě. 50denní průměr u stříbra je nyní na hodnotě 20,07 USD.

Stříbro denní graf COT 8. týden 2014

Výše uvedené informace jsou technickou analýzou. Trhy jsou v překoupené oblasti, i z tohoto pohledu se očekává krátkodobá technická korekce. Ale znovu opakuji, pokud fundament na obou trzích „zavelí“, technická analýza půjde stranou. Něco obdobného nastává např. na trzích se zemědělskými komoditami, kdy trh je již v silně překoupené oblasti, ale nastane např. zničení úrody suchem nebo záplavami. Potom trh dále agresivně roste bez nutnosti korekce.

COT – Commitment of Traders (struktura otevřených pozic na burze COMEX)

V reportovaném týdnu do 18.2.2014 vyrostly ceny obou kovů, zlato o více než 30 USD a stříbro o 1,75 USD. Proto se dalo počítat s nárůstem čistých SHORT pozic kategorie commercials. Nicméně nárůst byl značný, především na trhu se stříbrem.

Na trhu stříbra vzrostly čisté SHORT pozice kategorie commercials o 10.400 kontraktů na celkový počet 32.900 kontraktů, což je nejvyšší stav za poslední rok. Dohromady v uplynulých  2 týdnech vzrostly čisté pozice commercials o 18.000 kontraktů, což je ekvivalent 90 mil. uncí, a to se rovná přibližně 6 týdnům světové těžby stříbra. Avšak nenechejme se zmást, podle Butlerresearch LLC neprodávali tyto kontrakty ani těžaři či producenti stříbra (nejednalo se tedy o hedging – jištění pozic), ale byly to čistě spekulativní prodeje kategorie commercials na vlastní účet. Především Raptors (menší obchodní banky) uzavřely své LONG pozice (6.400 kontraktů) a také „Velká 4“ navýšila SHORT pozice. Banka JP Morgan je zpět ve své rutině, když navýšila své čisté SHORT pozice ve stříbře o 4.500 kontraktů na celkový počet 17.500 kontraktů.

Na trhu se zlatem vzrostly čisté SHORT pozice kategorie commercials o 19.100 kontraktů na celkový počet 91.800 kontraktů, což je stejný stav jako loni na konci srpna, nicméně cena zlata byla v té době o 100 USD výše, na hodnotě 1.430 USD. Banka JP Morgan uzavřela 10.000 pozic ze svých LONG kontraktů a aktuálně drží přibližně 58.000 čistých LONG kontraktů.

COT days of world production 8.týden 2014
Počet dnů světové produkce jednotlivých komodit k pokrytí SHORT kontraktů u 4 a 8 největších obchodníků

Závěr

Přestože jsme nedávno zveřejnili 1. část článku o manipulaci s cenou zlata, která měla své nejintenzivnější období v roce 2013, nyní se zdá, že manipulace v roce 2014 není zdaleka tolik agresivní a intenzivní. Nicméně změna ve struktuře COT jasně ukazuje, že s růstem ceny se i dramaticky zvyšují prodejní pozice největších hráčů na burze COMEX. Výjimku zatím tvoří banka JP Morgan se svými LONG pozicemi na trhu se zlatem.

Také bych úplně nesouhlasil s názorem, s nímž se často setkávám v médiích, že zlato v roce 2013 kleslo kvůli velkým prodejům v ETF fondech, především fondu GLD. Nejprve zde byl totiž zorganizován pokles ceny a teprve poté nastalo vyskladnění mnoha tun z fondu GLD. Zlato z GLD mohlo krátkodobě zvýšit flexibilní nabídku zlata na trhu, ale ta vzápětí zmizela, jak uvedl v nedávno zveřejněném rozhovoru James Rickards. Např. od začátku letošního roku je cena zlata výše o více než 100 USD, a přesto i nadále kleslo množství zlata v ETF fondu o přibližně 84.000 uncí. Takže nevidím příliš velkou souvislost mezi poklesem zásob zlata v GLD a poklesem ceny.

Situace se zatím opakuje stále dokola a pracuje z velké části ve prospěch commercials. Tzn. že cena je nejdříve dotlačena na určitou úroveň a teprve poté začne zbylá veřejnost (včetně kategorie non-commercials) reagovat. Totéž se děje i při růstu cen. Ceny jsou nad 200denním průměrem a v reportovaném týdnu to byly převážně technické fondy z kategorie managed money, které nakupovaly své kontrakty ve formě nových LONG pozic nebo uzavíráním existujících SHORT pozic. Nicméně se domnívám, že commercials je nenechají tak jednoduše vydělat, ale dříve či později srazí cenu dolů, uzavřou SHORTy, nakoupí LONGy a klasické kolečko se bude dál opakovat. Vždyť kdo ze spekulantů nakoupil dole pod cenou 1.200 USD své pozice? Téměř nikdo, většina se probudila, až když zlato bylo nad hodnotou 1.300 USD. Commercials tak dokonale využívají psychologii trhu, tzn. když ceny rostou a panuje euforie, začnou prodávat a naopak při poklesu ceny, kdy už opětovnému růstu téměř nikdo nevěří a panuje pesimismus, začnou nakupovat, přičemž zbylá veřejnost prodává (výše uvedené platí především pro pákové obchody s futures kontrakty na burze COMEX a netýká se obchodů s fyzickým zlatem).

 

JAN ŽELEZNÍK
hlavní analytik společnosti ZLATÉ REZERVY

Zdroj: butlerresearch, caseyresearch, mmacycles

Detailni popis struktury COT, kterou tvoří 3 hlavní kategorie:

  1. Commercials (banky, producenti) – commercials jsou obchodní banky, které obchodují na burze buďto na vlastní účet a na účet klientů za účelem vlastní spekulace, nebo zastupují producenta, který skrze ně prodává své zboží – v konkrétním případě rafinér. Aktuálně se jedná o cca 40 bank.
  2. Large speculators (investiční a technické fondy) – jsou to fondy nejrůznějšího typu, obchodují za účelem spekulace a dosažení zisku, tyto fondy zpravidla obchodují pouze technicky a téměř nikdy nepožadují či nedodávají fyzickou komoditu, jedná se z velké části o papírové obchody.
  3. Small speculators, non – reporting traders (drobní investoři) - obchodující také za účelem spekulace, někteří mohou požadovat i fyzické dodání komodity.

Vzhledem k tomu, že commercials jsou většinou na správné straně trhu, sledujeme především změnu stavu jejich pozic na významných cenových úrovních. Členění commercials je následující:

  1. „velká 4“ (skupina 4 největších obchodních bank)
  2. „velká 5 – 8“ (druhá skupina 4 velkých obchodních bank)
  3. Raptors (zbylé menší obchodní banky).

Pokud vstupujete na burze COMEX do pozice, můžete otevřít buď LONG pozici (spekulujete na vzestup, kupujete termínový kontrakt) nebo SHORT pozici (spekulujete na pokles, prodáváte termínový kontrakt). Znamená to, že v jeden daný moment se otevírají vždy 2 pozice současně, long i short. Na burze COMEX se obchodují termínové kontrakty (futures contracts) a to znamená, že vypořádání těchto obchodů nastává v budoucnu (podle měsíce dodání). Tento typ kontraktů vám umožňuje komoditu na burze prodávat, i když ji přímo nevlastníte. 1 kontrakt na zlato obsahuje 100 uncí zlata. 1 kontrakt na stříbro obsahuje 5.000 uncí stříbra.

Archiv článků »

Nakupujete online
Stříbrný slitek 500 gramů

Stříbrný slitek 500 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 15 896 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Zlatý slitek 100 gramů

Zlatý slitek 100 gramů

– Argor-Heraeus SA & Münze Österreich

cena: 187 835 Kč

Skladem více jak 100 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku
Stříbrný slitek 1000 gramů

Stříbrný slitek 1000 gramů

– Argor-Heraeus SA

cena: 30 545 Kč

Skladem více jak 30 kusů ihned k dodání

Přidat do košíku

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádný seminář.

V tuto chvíli není možné se zaregistrovat na žádnou konferenci.

Zásada ochrany osobních údajů
zavřít